Το «βουνό» του επισφαλούς ελληνικού χρέους φρενάρει την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως επισημαίνει ο αρθρογράφος, παρά το ότι η οικονομία μπήκε στο τρίτο έτος ανάπτυξης, οι πιστώσεις που παρέχουν οι τράπεζες σε ιδιωτικές επιχειρήσεις μειώνονται και υποχώρησαν κατά 1,4% τον Νοέμβριο σε σχέση με εκείνες που είχαν χορηγηθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα στην παροχή αυτών των χρημάτων είναι η συνεχιζόμενη κληρονομιά της κρίσης χρέους της χώρας, που την ανάγκασε να ζητήσει διεθνή πακέτα διάσωσης. Οι δανεισθέντες αδυνατούν να πληρώσουν σχεδόν το μισό χρέος που οφείλεται στις ελληνικές τράπεζες. Με άλλα λόγια 88,6 δισ. ευρώ βαρύνουν τους ισολογισμούς τους, ποσό που ισοδυναμεί με περίπου το ήμισυ της ετήσιας οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Οι τράπεζες πούλησαν το 2018 σε επενδυτές «κόκκινα δάνεια» αξίας 12,5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με έκθεση της Evercore. Αλλά η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι αυτό δεν είναι αρκετό και θέλει να ανεβάσει ταχύτητα στις πωλήσεις τους.

«Μια πρόταση που μελετάται από τις εποπτικές Αρχές είναι ένα μοντέλο ιταλικού στυλ με μεταφορά χρεών σε ένα όχημα ειδικού σκοπού που θα πουλήσει στη συνέχεια ομόλογα σε επενδυτές.

Το σχέδιο περιλαμβάνει και πιθανές κρατικές εγγυήσεις για τις ασφαλέστερες δόσεις χρέους. Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα ζητήσει έγκριση για το σχέδιο από τις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο μεταξύ η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας επεξεργάζεται δικό της σχέδιο ανασυσκευασίας του χρέους και πώλησής του σε επενδυτές.

Πολλά θα εξαρτηθούν από το κατά πόσον θα μπορέσουν να πειστούν διεθνείς επενδυτές να στηρίξουν τέτοιες πρωτοβουλίες για να αποδεσμευτούν οι τράπεζες ώστε να διευκολυνθεί η πρόσβαση εταιρειών σε κεφάλαια.

Ως εκ τούτου οι χαράσσοντες πολιτική στην Ελλάδα και οι τραπεζίτες θα παρακολουθήσουν με προσοχή τις διαθέσεις των επενδυτών που παρακολουθούν το συνέδριο στην Αθήνα. Με τη σειρά τους οι επενδυτές αυτοί θα τους ζητήσουν εγγυήσεις ότι αξίζει να επενδύσουν σε ελληνικό χρέος.»

Στο πλαίσιο αυτό οι έλληνες υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής και τραπεζίτες θα εστιάσουν την προσοχή τους στη διάθεση των επενδυτών που θα παρακολουθήσουν το συνέδριο στην Αθήνα.

Από την πλευρά τους οι επενδυτές θα αναζητήσουν εγγυήσεις ότι το ελληνικό χρέος αποτελεί μια αγορά στην οποία αξίζει να επενδύσουν.

«Η μείωση των επισφαλών δανείων καταλήγει σε δύο στοιχεία», αναφέρει ο Δημήτριος Αναγνωστόπουλος, chief risk officer της Attica Bank, η οποία τον Ιούλιο του 2017 τιτλοποίησε ένα πακέτο 1,3 δισ. ευρώ ελληνικών μη εξυπηρετούμενων δανείων.

«Πρώτα, μια λειτουργική αγορά εξυπηρέτησης και δεύτερον ένα ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον».