Πριν από λίγο καιρό, η Emirates, η μεγαλύτερη διεθνής αεροπορική εταιρεία, ανακοίνωσε ένα εντυπωσιακό στατιστικό αποτέλεσμα: το 2022, είχε καταφέρει να ανακυκλώσει πάνω από 500 τόνους πλαστικό και γυαλί, συλλέγοντας φιάλες από νερό, χυμούς, αλκοόλ, κ.ο.κ. στα αεροσκάφη, με στόχο να επαναχρησιμοποιηθούν.

Με άλλα λόγια, οι 500 τόνοι ισοδυναμούν με 500 χιλιάδες κιλά που είναι ακριβώς, όσο το βάρος ενός αεροσκάφους τύπου A380 της εταιρείας.

Αυτό που εφαρμόζει η Emirates είναι ότι σε κάθε προσγείωση στο Ντουμπάι, το πλήρωμα καμπίνας διαχωρίζει τα γυάλινα και πλαστικά μπουκάλια, και στη συνέχεια τα μεταφέρει σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο Ντουμπάι, με το γυαλί να ταξινομείται ανά χρώμα και να κονιορτοποιείται.

Στη συνέχεια, τα υαλοθραύσματα αποστέλλονται στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, σε εταιρείες εξειδικευμένες στην επεξεργασία γυαλιού όπου δημιουργούνται νέες φιάλες.

Όσον αφορά τα πλαστικά μπουκάλια καθαρίζονται, ρευστοποιούνται και αποστέλλονται σε αντίστοιχες εταιρείες για τον ίδιο σκοπό.

Ένα παράδειγμα από το αποτέλεσμα της εν λόγω ενέργειας είναι ότι σε πτήσεις μεγάλων αποστάσεων, η Emirates, προσφέρει, τα τελευταία χρόνια, στους επιβάτες οικονομικής θέσης βιώσιμες κουβέρτες, δηλαδή κουβέρτες που έχουν δημιουργηθεί από τα ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο βιώσιμο πρόγραμμα που αφορά σε κουβέρτες στον κλάδο των αερομεταφορών, καθώς από τη διαδικασία της κατασκευής με χρήση ανακυκλωμένου τερεφθαλικού πολυαιθυλενίου (rPET) μειώνονται εκπομπές ενέργειας κατά περίπου 70%. Επιπλέον, οι κουβέρτες της Emirates έχουν αποτρέψει περισσότερα από 95 εκατομμύρια πλαστικά μπουκάλια από την απόρριψη σε χώρους υγειονομικής ταφής.

Δεύτερο αξιοσημείωτο παράδειγμα είναι η κατασκευή λούτρινων παιχνιδιών, βρεφικών  προϊόντων αλλά και πρακτικών αξεσουάρ όπως τα τσαντάκια μέσης ή τα σακίδια ώμου και πλάτης τα οποία κατασκευάζονται από νήμα προερχόμενο από 100% ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

____Blue_1
Emirates_3_2

Smart traffic για smart cities

Από την πλευρά της, η MYTILINEOS, μέσα από την ειδική πλατφόρμα Smart Cities, προχωρά σε καινοτόμες υπηρεσίες, εφαρμογές και εργαλεία με στόχο τη δημιουργία «έξυπνων» κοινωνιών.

Με την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και ψηφιακών τεχνολογιών – αναβαθμίζονται οι υπάρχουσες δομές και εγκαταστάσεις που στη νέα τους μορφή αποκτούν ουσιαστική διάδραση με τους πολίτες.

Στην Ελλάδα, η πρώτη «Έξυπνη Πόλη» είναι τα Άσπρα Σπίτια Παραλίας Διστόμου των οποίων ο επίσημος μετασχηματισμός παρουσιάστηκε το Νοέμβριο του 2022.

Πρόκειται για μια πρότυπη κοινότητα όπου εδώ και περισσότερα από πενήντα χρόνια κατοικούν οι εργαζόμενοι του ιστορικού εργοστασίου Αλουμίνιον της Ελλάδος, του Τομέα Μεταλλουργίας της MYTILINEOS.

Περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων-  υπηρεσίες και εφαρμογές, για την έξυπνη  διαχείριση της ενέργειας, των υδάτων και απορριμμάτων, ενώ παρέχει υψηλή λειτουργικότητα στο δημόσιο χώρο με σημεία φόρτισης συσκευών, πρόσβαση στο Internet μέσω 5G / Wi-Fi, ηχοσυστήματα για μια  απευθείας επικοινωνία του πολίτη με τις δημόσιες υπηρεσίες, πληροφορίες για τον καιρό, πρόσβαση στις δυνατότητες φωτισμού, αλλά και βελτιωμένα συστήματα διαχείρισης κυκλοφορίας μέσω smart traffic εφαρμογών και οποιαδήποτε άλλη επίλυση ζητημάτων με απομακρυσμένη διαχείριση.

Όσον αφορά τις υπηρεσίες και εφαρμογές στα σπίτια των κατοίκων η πλατφόρμα Smart Cities περιλαμβάνει «έξυπνες» και «πράσινες» συσκευές όπως είναι οι ψηφιακοί μετρητές ενέργειας και νερού, τα κλιματιστικά inverter, τα φωτοβολταϊκά panel, οι οικονομικες μπαταρίες και οι ταχυφορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων.

Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα παραγωγής και ελέγχου της κατανάλωσης από πλευράς των κατοίκων («prosumers») με απώτερο στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, την ενίσχυση των επιδόσεων, τη βελτιστοποίηση εκμετάλλευσης των πόρων και την ενεργή και αποδοτική εμπλοκή των πολιτών.

Δωρεάν πτήσεις με «κρυφό» ρόλο αφύπνισης για περιβαλλοντική συνείδηση στους νέους

SERVING_SOCIETIES-2_WEB_IMAGES_1080x1080__1_

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η πρωτοβουλία που λανσάρουν από κοινού η SKY express και η ΤΕΧΑΝ Περιβαλλοντική Διαχείριση, προσφέροντας στους φοιτητές  δωρεάν μετακινήσεις μεταξύ Αθήνας και Θεσσαλονίκης

Το κάθε  εισιτήριο που παρέχεται δωρεάν περιλαμβάνει μία χειραποσκευή 8 kg, μία παραδοτέα αποσκευή 23 kg συν όλους τους φόρους αεροδρομίων.

Ειδικότερα, στο πτητικό πρόγραμμα της SKY express κάθε Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα, ένα δρομολόγιο αποκλειστικά για φοιτητές και σπουδαστές δημοσίων και ιδιωτικών σχολών της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, δράση που αρχικά εφαρμόστηκε από τις 10 έως και τις 31 Μαρτίου.

Με αυτή την ενέργεια των δωρεάν πτήσεων, όχι μόνο διευκολύνονται οι σπουδαστές αλλά εμπνέονται σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης, αφού μέσω της Sky Express γνωρίζουν τα προγράμματα βιώσιμης ανάπτυξης και ανταποδοτικής ανακύκλωσης της ΤΕΧΑΝ υιοθετώντας τις καλές πρακτικές ενάντια στις απειλές της κλιματικής αλλαγής.

Και Green και… Blue στη ΔΕΗ

Τέλος, αξίζει να συμπεριλάβουμε και τη δράση του Ομίλου ΔΕΗ που συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα της Γης, στις 22 Απριλίου, ηλεκτροδοτώντας 4.300.000 νοικοκυριά για ένα εικοσιτετράωρο, παρέχοντάς τους ενέργεια δεσμευμένη αποκλειστικά από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σε καλό δρόμο είναι και το άλλο μεγάλο εγχείρημα του ομίλου ΔΕΗ, το ΔΕΗ blue που αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο δίκτυο φορτιστών στην Ελλάδα, έχοντας ήδη υπερβεί τα 1500 σημεία φόρτισης, ανεβάζοντας τον πήχη για τα 10 χιλιάδες μέχρι το 2027.

Στην ουσία, μέσω της λήψης της εφαρμογής ΔΕΗ blue, σε apple και android κινητά, οι οδηγοί ηλεκτρικών οχημάτων μπορούν να βρουν τον χάρτη με τους φορτιστές ΔΕΗ blue σε όλη την Ελλάδα και να ελέγχουν τη διαθεσιμότητα και την κατάστασή τους.

Παράλληλα, ενημερώνονται για τη χρονική διάρκεια και το κόστος της φόρτισης, καθώς, ως εγγεγραμμένα μέλη επωφελούνται  από τις χαμηλότερες τιμές.

Επιπλέον έχουν πρόσβαση σε εξατομικευμένες υπηρεσίες όπως τα «Ταξίδια ΔΕΗ blue» μέσω των οποίων μπορούν να προγραμματίζουν τις στάσεις και τον χρόνο φόρτισης κατά τη διαδρομή, κάνοντας κράτηση για ταχυφορτιστή.