Για 72η φορά διεξάγεται φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Λοκάρνο στην Ελβετία, το οποίο συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα παγκοσμίως για πολλούς λόγους.

Πρόκειται για ένα από τα παλαιότερα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (1946), το οποίο φημίζεται για τις τολμηρές επιλογές στο πρόγραμμά του. Επιπλέον, και αυτός είναι ο λόγος που κάθε χρόνο προσελκύει μεγάλο αριθμό επισκεπτών, λαμβάνει χώρα σε απόλυτα γραφικό τοπίο: δίπλα στη λίμνη Ματζόρε, ενώ είναι το μοναδικό παγκοσμίως που πραγματοποιεί και προβολές εκτός αίθουσας.

Ταινίες κάτω από τα αστέρια

Ταινίες κάτω από τα αστέρια στην πλατεία Piazza Grande με χωρητικότητα 8.000 θεατών.

Φέτος το φεστιβάλ θα διεξαχθεί υπό νέα διεύθυνση, αφού η Λιλί Ενστέν αντικατέστησε τον Κάρλο Σατριά, ο οποίος αναλαμβάνει τη γερμανική Berlinale. Τι αλλάζει λοιπόν με τη νέα διεύθυνση;

Η Λιλί Ενστέν κάνει το ντεμπούτο της με έναν στόχο: να ανανεώσει το φεστιβάλ. Να προβάλλει δηλαδή έργα νέων δημιουργών αλλά να προσελκύσει και νεότερο κοινό.

Επιπλέον, φέτος συναντά κανείς περισσότερες ταινίες γυναικών, πολιτικά θέματα και θέματα που αφορούν μειονότητες.

Αέρας Χόλιγουντ στη λίμνη Ματζόρε

Ειδικό βραβείο θα απονεμηθεί στην ηθοποιό Χίλαρι Σουάνκ

Ωστόσο, από το πρόγραμμα δεν λείπουν τα blockbuster και οι διάσημοι αστέρες. Με μεγάλη ανυπομονησία αναμένεται η προβολή της καινούργιας ταινίας του Κουέντιν Ταραντίνο «Κάποτε στο Χόλιγουντ» στην Piazza Grande.

Πρόσφατα, ασκήθηκε κριτική στο έργο του Ταραντίνο για τη βία που χρησιμοποιεί στις ταινίες του καθώς και τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζει τις γυναίκες, ώστε από κάποιους να χαρακτηρίζεται αντιφεμινιστικός.

Σε αυτό η νέα διευθύντρια απαντά: «Μου αρέσει ο τρόπος με τον οποίο παρουσιάζει τις γυναίκες στη νέα του ταινία». Επιπλέον, τονίζει ότι είναι εναντίον οποιασδήποτε μορφής του πολιτικά ορθού: «Η αστυνομία ιδεών αποτελείται από ανθρώπους που στον 15ο αιώνα θα εμφανίζονταν ως ιεροεξεταστές».

Αέρα Χόλιγουντ στο Λοκάρνο θα φέρει και η ηθοποιός Χίλαρι Σουάνκ, στην οποία θα απονεμηθεί το ειδικό βραβείο του φεστιβάλ όπως και στον σκηνοθέτη καλτ ταινιών Τζον Γουότερς.

Ελληνικές παρουσίες
Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου «Nimic»

Οι ελληνικές συμμετοχές στο διαγωνιστικό κομμάτι του Φεστιβάλ είναι δυο ταινίες μικρού μήκους. Το «Mom’s Movie» της Στέλλας Κυριακοπούλου και το «Ολες οι Φωτιές η Φωτιά» του Ευθύμη Kosemund Σανίδη. Εκτός συναγωνισμού θα προβληθεί η νέα ταινία μικρού μήκους του Γιώργου Λάνθιμου «Νimic» με τον Ματ Ντίλον.

Πηγή: Deutche Welle