Το απόγευμα της Τετάρτης 18 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκαν στη νέα πτέρυγα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών τα εγκαίνια του MusiX LAB, του νέου Χώρου Μουσικής Εμπειρίας των Φίλων της Μουσικής, που στεγάζεται στο ισόγειο της Μεγάλης Μουσικής Βιβλιοθήκης.

Πρόκειται για έναν χώρο μουσικής και τεχνολογίας, γνώσης και έρευνας, εκπαίδευσης και δημιουργίας, όπου επισκέπτες με διαφορετικά ενδιαφέροντα θα έχουν τη δυνατότητα να συναντώνται και να ανταλλάσσουν ιδέες, να μοιράζονται εμπειρίες, να εμπλουτίζουν τις ικανότητές τους και να παράγουν νέα γνώση.
Ηδη, όπως ενημερώνουν οι συντελεστές, στα πρώτα του βήματα, το MusiX LAB έχει φροντίσει να αναπτύξει το δικό του δίκτυο συνεργατών που θα αποτελέσουν τον βασικό πυρήνα του Lab: το New York University (Steinhardt), το College of Charleston, το Leeds Beckett University, το ΕΚΠΑ κ.ά.
Οι συνεργασίες θα επεκταθούν και στον τομέα των ιδιωτικών εταιρειών τεχνολογίας, εκπαίδευσης και πληροφόρησης, με τις οποίες θα σχεδιάζονται αντίστοιχα προγράμματα και δραστηριότητες για το κοινό.
γενικη1



Πέρα από τα παιδιά, ο νέος χώρος απευθύνεται και σε ενήλικες που επιθυμούν να παρακολουθήσουν προγράμματα αλλά και σε επαγγελματίες που ενδιαφέρονται να επιμορφωθούν στον κλάδο να πειραματιστούν και να δημιουργήσουν με ψηφιακά μέσα, σε ακαδημαϊκούς και ερευνητικούς φορείς για συνεργασία στο πλαίσιο ανάπτυξης ερευνητικών προγραμμάτων καθώς και σε πολιτιστικές και δημιουργικές βιομηχανίες που ενδιαφέρονται να συνδεθούν με τη μουσική κοινότητα.

ΚΕΝΟΤΟΜΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ
Ο χώρος διαθέτει ολοκληρωμένο ηχητικό εξοπλισμό και προβολέα για την διοργάνωση σεμιναρίων και παρουσιάσεων, έχει δυνατότητες ψηφιακής εγγραφής, οκτακάναλη ηχητική εγκατάσταση για τις ανάγκες αναπαραγωγής ηλεκτρονικού ύχου, ψηφιακό μείκτη και κάρτα ήχου για ηχογράφηση. Διαθέτει επίσης οπτικοακουστικό σύστημα 5.1 τεχνολογίας Atmos. Στον τεχνολογικό του εξοπλισμό περιλαμβάνονται φορητοί υπολογιστές, τάμπλετς, ακουστικά με μικρόφωνο και VR headsets.
ακουστικα


ΠΑΡΟΥΣΙΕΣ
Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους η Υφυπουργός Παιδείας κα Σοφία Ζαχαράκη, εκπρόσωποι σημαντικών πανεπιστημιακών πολιτιστικών ιδρυμάτων καθώς και οι δωρητές του MusiX LAB.
γενικη_ζαχαρακη

Προλογίζοντας την εκδήλωση, o πρόεδρος κος Πάνος Δημαράς και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής κα Έφη Αβέρωφ ευχαρίστησαν τους χορηγούς για την σημαντική τους στήριξη και ιδιαιτέρως την κυρία Φωτεινή Λιβανού, η οποία και στο παρελθόν είχε προσφέρει δωρεές τόσο στο Μέγαρο όσο και στον Σύλλογο Οι Φίλοι της Μουσικής, κυρίως για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων καθώς και τη λειτουργία του θεσμού “Art Campus – Δελφικές Μουσικές Συναντήσεις”.

δημαρας




θεοχαρ

«Ο Βίκτωρ Ουγκώ είχε πει κάποτε ότι «τίποτε δεν είναι πιο δυνατό από μια ιδέα, ο καιρός της οποίας έχει φτάσει». Πάντοτε πίστευα στις ιδέες και στη δημιουργικότητα των ανθρώπων, πιστεύω δε ακόμη περισσότερο σε εκείνες τις ιδέες που τις έχουν συνεργάτες μου. Δεν χρειάζεται να ψάχνεις για την έμπνευση αλλού, όταν μπορείς να τη βρεις δίπλα σου. Μια τέτοια δυνατή ιδέα λοιπόν, μου παρουσίασαν οι συνεργάτιδές μου, εδώ στη Μουσική Βιβλιοθήκη του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής, όταν ανέλαβα την διεύθυνσή του», είπε ο κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης, διευθυντής του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.
διευθυντης_φιλων_μουσ

«Είχε επισημανθεί ως ανάγκη, η δημιουργία ενός εργαστηρίου -ενός χώρου καλύτερα- που θα πάντρευε την τεχνολογία με τη μουσική, τη δημιουργία με τις νέες τάσεις στην εκπαίδευση, ενώ παράλληλα θα χρησίμευε ως χώρος καλλιτεχνικής έκφρασης. Και όλα αυτά, συνυφασμένα πάντοτε με την υψηλή τέχνη των ήχων.
Το μόνο που χρειαζόταν, ήταν να βρεθούν οι πόροι για τη δημιουργία του. Και βρέθηκαν. Γιατί οι αισιόδοξες και μεγάλες ιδέες, πάντα βρίσκουν εκείνες και εκείνους που θα τις στηρίξουν», πρόσθεσε και τόνισε πως η δράση του MusiXLAB, θα κινηθεί σε παράλληλους άξονες, προσφέροντας εκπαιδευτικά προγράμματα, που σκοπό έχουν να εκμεταλλευτούν τις δυνατότητες της τεχνολογίας, ώστε τα παιδιά και οι νέοι να εξοικειωθούν με τη μουσική και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητά τους μέσω διαθεματικών προσεγγίσεων και εκμεταλλευόμενοι τις διαδραστικές και εκθετικές τεχνολογίες που βοηθούν στην εκμάθηση της μουσικής.

«Δεν θα μείνουμε όμως εκεί. Αναπτύσσουμε σειρά εκπαιδευτικών σεμιναρίων, που θα απευθύνονται σε ανθρώπους όλων των ηλικιών, ώστε να περιηγηθούν σ’ αυτόν τον μαγικό κόσμο της μουσικής και των ήχων. Όταν μάλιστα το επιχειρούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας, τότε αυτό γίνεται αυτομάτως ευκολότερο. Έχουμε παράλληλα προβλέψει να ασχοληθούμε και με τους νέους μουσικούς και τους επαγγελματίες του ήχου. Εκείνους που έχουν αποφασίσει να ακολουθήσουν αυτόν τον δύσκολο, αλλά και συναρπαστικό, συνάμα, δρόμο. Εμείς θα σταθούμε δίπλα τους, για να τους εφοδιάσουμε με εξειδικευμένη γνώση πάνω στις τεχνολογίες αιχμής, είτε αυτές αφορούν τη δημιουργική πλευρά του εαυτού τους, είτε αφορούν περισσότερο την τεχνική», συμπλήρωσε.

Την παρουσίαση των δυνατοτήτων του MusiX LAB ανέλαβε, με τη βοήθεια ενός βίντεο, ο Διευθυντής του Συλλόγου κ. Αλέξανδρος Χαρκιολάκης και ακολούθησε ξενάγηση των προσκεκλημένων στον νέο χώρο, επιφάνειας 300 τετραγωνικών, από την Βέρα Κριεζή, υπεύθυνη νέων τεχνολογιών και ανάπτυξης και του ΜusiX LAB του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής.




ΟΙ ΑΡΩΓΟΙ
Το MusiX LAB κατασκευάστηκε με την ευγενική χορηγία της κ. Φωτεινής Λιβανού στη μνήμη του συζύγου της Γεωργίου Π. Λιβανού. Ο ηχητικός εξοπλισμός και η ηχητική του εγκατάσταση αποκτήθηκαν με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, ενώ ο τεχνολογικός εξοπλισμός του αποτελεί ευγενική προσφορά της εταιρείας «Πλαίσιο, Computers Α.Ε.Β.Ε», την οποία εκπροσώπησε στα εγκαίνια ο Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλός της κ. Κώστας Γεράρδος.

αρ1