Στο Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου ξεναγήθηκε την Κυριακή 13 Οκτωβρίου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, συμμετέχοντας στις εορταστικές εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Ημέρας Συντήρησης, που διήρκεσαν από τις 7 έως τις 13 Οκτωβρίου.

Η ολοκλήρωση των εργασιών της εκπληκτικής συντήρησης στο Μέγαρο, από τη Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαίων και Νεωτέρων Μνημείων, έφερε στο φως ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. «Θα εκπλαγούν οι Αθηναίοι, όταν οι λινάτσες απομακρυνθούν από την πρόσοψη του Μεγάρου. Το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου εμπλουτίζει το αστικό αρχιτεκτονικό πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας», είπε η κ. Λίνα Μενδώνη.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, η υπουργός αναφέρθηκε στο επίμονο και επίπονο έργο των συντηρητών για την αποκατάσταση του Μεγάρου, εξαίροντας τη συμβολή του συντηρητή αρχαιοτήτων και έργων τέχνης στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.

«Είναι εντυπωσιακή η δουλειά που έχει γίνει εδώ», είπε η υπουργός.

«Για να αντιληφθούμε τη σημασία της, πρέπει να δούμε πώς παραλήφθηκε το κτήριο από τις υπηρεσίες, αφού είχε καεί, είχε υποστεί κατάληψη και βανδαλισμούς. Σήμερα είναι ένα θαυμαστό μέγαρο χάρη στην υπομονή και επιμονή των συντηρητών. Αποκατεστημένο, στην προτέρα του μορφή θα δεχτεί την έκθεση της συλλογής Λοβέρδου από το Βυζαντινό Μουσείο. Εάν σκεφτείτε ότι οι τοίχοι ήταν μαύροι, τα ξύλα αποσαθρωμένα και τα μεταλλικά στοιχεία σχεδόν σάπια, τότε μπορείτε να συνειδητοποιήσετε την κρυφή δουλειά του συντηρητή. Όλοι γνωρίζουμε τους αναστηλωτές, τους αρχιτέκτονες, τους αρχαιολόγους. Οι συντηρητές στη συνείδησή μας είναι λίγο πιο πίσω, όμως, χωρίς αυτούς δεν μπορούν να υπάρξουν αυτά που βλέπουμε στα μουσεία. Δεν μπορούν να υπάρξουν αποκατεστημένα κτήρια, με αυτά τα ωραία χρώματα που βλέπουμε στους τοίχους του Μεγάρου. Η μεσολάβηση των συντηρητών κάνει ξανά τα σπασμένα κομμάτια αντικείμενα τέχνης και τους ευχαριστούμε για αυτό. Αυτή είναι η δουλειά τους και καλά θα κάνουν να τη δείχνουν πιο συχνά για να τη γνωρίσει ο κόσμος. Όταν το Μέγαρο Τσίλλερ-Λοβέρδου παραδοθεί στο κοινό, θα γίνει μια έκθεση που θα παρουσιάζει τα βήματα της αποκατάστασης και της αναγέννησης του κτηρίου»

Το Μέγαρο (οδός Μαυρομιχάλη 6) χτίστηκε το 1882 και ήταν κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνστ Τσίλλερ. Η αρχιτεκτονική του είναι συγκερασμός αρχαιοπρεπών στοιχείων και σύγχρονων ευρωπαϊκών τάσεων της εποχής του. Η εξωτερική του πρόσοψη κοσμείται από κεφαλές Καρυάτιδων, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν τοιχογραφίες, οροφογραφίες, εξαιρετικής τέχνης διακοσμητικά στοιχεία, τζάκια και ξυλόγλυπτη σκάλα. Το 1912 αγοράστηκε από τον Κεφαλλονίτη τραπεζίτη και συλλέκτη Διονύσιο Π. Λοβέρδο. Οι κόρες του, Μαρία Λοβέρδου και Ιωάννα Βασιλειάδη το δώρισαν στο Δημόσιο, με διαχειριστή το υπουργείο Πολιτισμού, για λογαριασμό του Βυζαντινού και Χριστιανικού Μουσείου.

Στόχος του Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι να λειτουργήσει το Μέγαρο τον Αύγουστο του 2020.