Έναν χρόνο ζωής κλείνει αυτόν τον μήνα η Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου, όπου και καταλαμβάνει ένα κτίριο 7.500 τετραγωνικών μέτρων με επτά επίπεδα.



Το έργο ξεκίνησε το 2005, αλλά μόλις πέρσι έγινε πραγματικότητα, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες και καθυστερήσεις που μεσολάβησαν. Το ΑΠΕ-ΜΠΕ ξεναγήθηκε στους κατάφωτους και ευρύχωρους διαδρόμους της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής, όπως και στις πολλές αίθουσες και τα αναγνωστήριά της, φωτογράφησε και βιντεοσκόπησε τους χώρους, συνομιλώντας με τους δύο βιβλιοθηκονόμους, οι οποίοι είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία της, τον Γεράσιμο Τουρκογιάννη και την Αργυρώ Φραντζή.



«Στο σημερινό κτίριο έχουν ενοποιηθεί οι 16 βιβλιοθήκες των σπουδαστηρίων της Φιλοσοφικής που βρίσκονταν σε διαφόρους ορόφους της Σχολής και λειτουργούσαν ξεχωριστά. Έπρεπε να αφήσουμε πίσω μας οτιδήποτε διαθέταμε σε πολλαπλή μορφή: βιβλία, αντίτυπα περιοδικών, υπολογιστές ή άλλους εξοπλισμούς. Αφήσαμε 70.000 τόνους υλικού για να στεγάσουμε στο καινούργιο κτίριο 500.000, εντέλει, τόνους. Βιβλία, περιοδικά, υπολογιστές και ηλεκτρονικές εγκαταστάσεις, φιλοξενούνται σε έναν ενιαίο πλέον, χώρο με επτά επίπεδα και πολλά βιβλιοστάσια», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τουρκογιάννης.



Στα ράφια της Βιβλιοθήκης φιλοξενούνται 500.000 βιβλία, πάπυροι και χειρόγραφα, 3.800 τίτλοι περιοδικών, 4.000 τεκμήρια συλλογής οπτικοακουστικού και φωτογραφικού υλικού και περίπου 20.000 σπάνιες και πολύτιμες εκδόσεις, με χρονολογίες που ξεκινούν από τον 15ο αιώνα και φτάνουν μέχρι το 1930. Εδώ βρίσκουμε μιαν έκδοση της ομηρικής «Ιλιάδας» από τον 15ο αιώνα ή κοιτάζουμε ένα Παράρτημα στον «Θησαυρό της ελληνικής γλώσσας του Στεφάνου» του 1845-1846.



«Το ζήτημα της σπανιότητας», λέει ο Γ. Τουρκογιάννης, «μένει ακόμη να αποτιμηθεί ενώ κάποια στιγμή θα ξεκινήσει η διαδικασία του καθαρισμού, για να ακολουθήσει η διαδικασία της συντήρησης. Στα υπόγεια φιλοξενούνται τα περιοδικά, μια πλήρης σειρά από το καθένα. Και θα ξεφυλλίσουμε επίσης ανάτυπα από άρθρα στα περιοδικά, όπως και διδακτορικά και μεταπτυχιακές εργασίες (τα τελευταία χρόνια κατατίθενται ηλεκτρονικά). Στο κάτω ισόγειο υπάρχουν ξενόγλωσσα διδακτικά που δεν επιδοτούνται - τα έξοδα της αγοράς αναλαμβάνει η Βιβλιοθήκη. Ιδιαίτερη σημασία, οφείλουμε να το τονίσουμε, έχουν το μεγάλο αναγνωστήριο και η αίθουσα μουσικής μελέτης».



«Η καινούργια Βιβλιοθήκη της Φιλοσοφικής αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα για το ΕΚΠΑ», επισημαίνει από την πλευρά της η Αργυρώ Φραντζή: «Έχει πολύ μεγάλη επισκεψιμότητα και θα έλεγα πως οι φοιτητές έχουν αγκαλιάσει τον χώρο. Κι όχι τυχαία. Είναι ένας χώρος φιλόξενος και μοντέρνος, έχει πολύ φως και διαθέτει δημόσιες αίθουσες, αλλά και ατομικά (χωρίς πόρτα) δωμάτια. Μια εντελώς καινούργια λειτουργία είναι το γεγονός ότι γίνεται δανεισμός στους προπτυχιακούς φοιτητές, κάτι το οποίο ήταν άγνωστο στο παρελθόν. Έχουμε 2000 νέους φοιτητές κάθε χρόνο και ένα επιπλέον καινούργιο δεδομένο είναι το ότι γίνεται πλέον μαζική εισαγωγή τους στο ηλεκτρονικό σύστημα».



«Εκείνο στο οποίο δώσαμε ιδιαίτερη έμφαση κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε είναι η εκπαίδευση των χρηστών της Βιβλιοθήκης στην αξιοποίηση τόσο του έντυπου υλικού όσο και των ψηφιακών εργαλείων», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Φραντζή και προσθέτει: «Έτσι, όμως, οι βιβλιοθήκες αλλάζουν χαρακτήρα διότι περνούν σε ένα άλλο στάδιο το οποίο είναι η υποστήριξη εργασιών προωθούν την επιστημονική έρευνα. Και αυτός είναι ένας από τους θεμελιώδεις σκοπούς της Βιβλιοθήκης της Φιλοσοφικής. Τόσο η κοσμητεία της Φιλοσοφικής όσο και η Βιβλιοθήκη θέλουν και κάτι ακόμα: να προσφέρει ο χώρος τις υπηρεσίες και τις δυνατότητές του και σε χρήστες εκτός πανεπιστημίου. Και αυτό είναι, βέβαια, ένα ανοιχτό προσκλητήριο».