Το διασημότερο έργο του Ζωρζ Φειντώ επέλεξε να ανεβάσει φέτος στο Θέατρο Προσκήνιο ο Γιάννης Μπέζος προσφέροντας στους λάτρεις της αυθεντικής γαλλικής φάρσας μια παράσταση γεμάτη γέλιο και απρόοπτα. Και ο στόχος της φετινής επιλογής του δεν ήταν άλλος από το να κάνει τον κόσμο να γελάσει, «με έναν τρόπο παιδικό, από καρδιάς, απενοχοποιημένο, πρωτόγονο» όπως ο ίδιος έχει πει. Σκηνοθετικά αποδίδει τέλεια την ιστορία μπροστά στο κοινό, με τη χρήση κυρίως του λόγου, αλλά και της μουσικής και του χορού, που μεταφέρουν τον θεατή στο Παρίσι του 1887.
a20bca68-4df9-4112-ae63-8f3bcf356984

Οι ηθοποιοί, διαλεγμένοι ένας κι ένας, διατηρούν έξοχα το κωμικό μέτρο ακολουθώντας πιστά τον καταιγιστικό ρυθμό του έργου, καθώς η παραμικρή κοιλιά στο ρυθμό θα απειλούσε την επιτυχή έκβαση του. Ένας «ζωηρός» γιατρός ύστερα από απανωτές συζυγικές απιστίες μπλέκει σε ένα γαϊτανάκι από ψέματα, πολλούς ερωτικούς συντρόφους, παρεξηγήσεις και ατελείωτα μπερδέματα.

Η πασίγνωστη κωμωδία με την καταιγιστική δράση αν και βασίζεται στη συζυγική απιστία, γίνεται εργαλείο για να σατιριστούν η υποκρισία, η σεμνοτυφία και τα μικροαστικά ήθη δημιουργώντας την εικόνα της απόλυτης φάρσας. Η πρωτότυπη μουσική του Φοίβου Δεληβοριά δένει απόλυτα στο έργο με τα μουσικοχορευτικά κομμάτια να αναδεικνύουν τη γαλλική φινέτσα τόσο στους χαρακτήρες, όσο και στα ήθη της εποχής. Οι ρόλοι είναι καλοδουλεμένοι και διαθέτουν την απαιτούμενη ένταση.
b26d83a9-4448-46bc-82eb-5cf16c66a97e

Η μόνη αδυναμία της παράσταση είναι τα μίνιμαλ σκηνικά, καθώς ο σύγχρονος θεατής ως επί το πλείστον θέλει να βλέπει ένα ολοκληρωμένο δωμάτιο με έπιπλα κυρίως σε έργα κλασσικά. Τα κοστούμια όμως είναι απόλυτα συμβατά με την εποχή, ενώ το θέατρο Προσκήνιο παραμένει ένας κομψός θεατρικός χώρος με άνετα καθίσματα και εύκολη πρόσβαση. Στην παράσταση παίζουν οι Γιάννης Μπέζος, Τάσος Γιαννόπουλος, Ελένη Ουζουνίδου, Άννα Κουτσαφτίκη, Γιάννα Παπαγεωργίου, Λεωνίδας Μαράκης, Θανάσης Ισιδώρου, Κωνσταντίνα Νταντάμη, Ντένια Στασινοπούλου.
0883ec18-a04a-4bc4-bd33-190901a9fd06

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Μετάφραση- σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος. Μουσική-τραγούδια: Φοίβος Δεληβοριάς. Σκηνικά-κοστούμια: Αντώνης Χαλκιάς.Φωτισμοί: Χρήστος Τζιόγκας
Θέατρο ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ: Καπνοκοπτηρίου 8, Αθήνα –τηλ.210-8256838

ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019