Το «Όφις και κρίνο», το πρώτο ερωτικό, ψυχογραφικό έργο του Νίκου Καζατζάκη ξεκίνησε στη σκηνή του Bios στο Γκάζι τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου με την Ηρώ Μπέζου και τον Χρήστο Θάνο να κρατάνε τους δύο ρόλους.

Ένας νεαρός ζωγράφος, λάτρης της ηδονής και του ωραίου, καλεί ένα βράδυ την ερωμένη του σε ένα δωμάτιο πλημμυρισμένο με φρέσκα λουλούδια, να περάσουν μαζί μια ερωτική νύχτα, αλλά η βραδιά δεν θα εξελιχθεί καθόλου ευχάριστα. Το έργο συγκαταλέγεται στα πρώτα λογοτεχνικά έργα του σπουδαίου Έλληνα συγγραφέα καθώς γράφτηκε το 1905, αποτελώντας έτσι το πρώτο βιβλίο του.

Ο Καζατζάκης τότε ήταν μόλις 20 ετών και περιγράφει τις νεανικές ανησυχίες του για τη ζωή,τον θάνατο, τη γυναίκα και τον έρωτα. Στον ρόλο του πρωταγωνιστή του έργου διαφαίνεται ο συγγραφέας, ενώ στο ρόλο της ερωμένης του σκιαγραφείται η Ιρλανδέζα φίλη του Καζαντζάκη, Κάθλην Φορντ.

«Μια νύχτα, πριν από κάτι μήνες, τράβηξα από τη βιβλιοθήκη μου το έργο αυτό, προσπαθώντας να θυμηθώ αν το είχα διαβάσει. Ξεφυλλίζοντας τις πρώτες σελίδες, συνειδητοποίησα πως όχι μόνο το είχα διαβάσει αλλά… το γνώριζα. Ήρθα αντιμέτωπος με λέξεις και φράσεις που είχαν τρυπώσει βαθιά μες στο ασυνείδητό μου. Σκέψεις, όχι του συγγραφέα, μα ολόδικές μου. Την επόμενη μέρα, το έδωσα στην Ηρώ να το διαβάσει, και η συνέχεια ήταν αναπόφευκτη. Σε μία εβδομάδα είχαμε ξεκινήσει πρόβες» λέει ο Χρήστος Θάνος.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ:

Το Όφις και κρίνο αποτελεί ένα αδιάκοπο αλληλοσπαραγμό ανάμεσα στη σάρκα και το πνεύμα, το φως και το σκοτάδι, τον έρωτα και τον θάνατο.

Ένας ζωγράφος, λάτρης του ωραίου και της ηδονής, καταγράφει στο ημερολόγιό του τη θυελλώδη πορεία της σχέσης του με μία νεαρή γυναίκα. Το υπερβατικό πάθος του τον κυριεύει ολοκληρωτικά, αφυπνίζοντας, αναπόφευκτα, θεμελιώδεις υπαρξιακές του αγωνίες. Σταδιακά κυριαρχείται από την ιδέα του θανάτου μέχρι που αποφασίζει να συνδέσει τον έρωτά του με την ομορφιά και το θάνατο. Έτσι, καλεί την ερωμένη του και περνά μαζί της μια ερωτική νύχτα διαφορετική από τις προηγούμενες.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
Κείμενο: Νίκος Καζαντζάκης
Θεατρική προσαρμογή: Ηρώ Μπέζου – Χρήστος Θάνος
Σκηνοθεσία – Μουσική: Χρήστος Θάνος
Σκηνικά – Κοστούμια: Γιώργος Λυντζέρης
Φωτισμοί: Κώστας Μπεθάνης
Ερμηνεύουν: Ηρώ Μπέζου, Χρήστος Θάνος
Bios.Πειραιώς 84 Basement
Ημέρες Παραστάσεων: Δευτέρα και Τρίτη (έως 14 Απριλίου 2020)
Ώρα έναρξης: 21.00
Διάρκεια: 70’(χωρίς διάλειμμα)
Τιμή Εισιτηρίου: 12 ευρώ (κανονικό) και 8 ευρώ (μειωμένο, φοιτητικό, ανέργων, άνω των 65)