Ο πολύ ευρηματικός σκηνοθέτης Άρης Μπινιάρης παρουσιάζει στο Θέατρο Τέχνης (Φρυνίχου) μια ενδιαφέρουσα καλλιτεχνική προσέγγιση της «Ηλέκτρας» του Σοφοκλή σε δική του ελεύθερη απόδοση, βασισμένη στη μετάφραση του Γ. Χειμωνά.

Η γλώσσα του κειμένου είναι σύγχρονη και σε πολλά σημεία πολύ καυστική. «Ψόφα» λέει με μίσος η Κλυταιμνήστρα στην κόρη της όταν την αντικρίζει με σκυμμένο το κεφάλι έξω από το παλάτι.
0c252f17-222c-425b-9ca6-8a9f83dcf2fe

Το σκηνικό πλέκεται με τη μουσική και τους ηθοποιούς δημιουργώντας μια κατανυχτική ατμόσφαιρα. Αναμμένα μικρά κεράκια στο πίσω μέρος της σκηνής, ένα τύμπανο κάπου στο κέντρο και σεμνά, μαυροφορεμένα σώματα που κινούνται αργά, δίνουν το στίγμα της παράστασης.

Η μουσική μιας ηλεκτρικής κιθάρας συνοδεύει τους ηθοποιούς στη σκηνή, οι οποίοι σχηματίζουν κύκλο. Όλοι οι ρόλοι γεννιούνται μέσα από το χορό. Ξεπηδούν ένας – ένας μέσα από το σύνολο των ηθοποιών, το οποίο οι ίδιοι αποτελούν.

Η 29χρονη Ελένη Μπούκλη φαίνεται πολύ καλά ασκημένη στο Αρχαίο Δράμα, καθώς φωτίζει υπέροχα τα συναισθήματα της Ηλέκτρας.

Η Εβελίνα Παπούλια ως Κλυταιμνήστρα ξεπερνάει τον εαυτό της και κόβει την ανάσα με την ένταση της ερμηνείας της. Φοράει κατάσαρκα όλο το μίσος του κόσμου, γίνεται φαρμακερή, χαιρέκακη και καταπίνοντας την ματαιοδοξία του πρόσκαιρου έρωτα ξεβράζει στο παιδί της το χειρότερό εαυτό της.

Η πιο όμορφη, φωτισμένη σκηνή του έργου είναι η συνάντηση της Ηλέκτρας με τον αδερφός της Ορέστη, που βασισμένη στην πασίγνωστη, τεράστια παύση της πρώτης ματιάς και μετά στα γλυκά, αδελφικά αγκαλιάσματα, εκτινάσσει τη συγκίνηση του έργου.

Στην παράσταση παίζουν ακόμα οι Δημήτρης Μανδρινός, Λένα Μποζάκη, Άρης Μπινιάρης, Νίκος Τσολερίδης, Τάσος Κορκός, Λεωνή Ξεροβάσιλα, Δώρα Ξαγοράρη, Κατερίνα Δημάτη, Χρήστος Γεωργόπουλος.