Με οικοδεσπότες τον πρόεδρο του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» Ανδρέα Δρακόπουλο και την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, πραγματοποιήθηκε στις 5/2 η προγραμματισμένη ανοιχτή εκδήλωση/ συζήτηση για τον Πολιτισμό, στο εργοτάξιο της Εθνικής Πινακοθήκης, με τη συμμετοχή, μεταξύ άλλων, του αρχιτέκτονα του ΚΠΙΣΝ Ρέντσο Πιάνο.

Στην πολυπληθή και πολύωρη συνάντηση συμμετείχαν πολλοί καλλιτέχνες, , η σύζυγος του πρωθυπουργού Μαρέβα Μητσοτάκη, πρόεδροι και διευθυντές θεσμικών φορέων, οργανισμών, απλοί πολίτες που απολαμβάνουν το Κέντρο Πολιτισμού «Σταύρος Νιάρχος», παιδιά του μουσικού Φεστιβάλ Schoolwave που στο πλαίσιο δωρεάς του ΙΣΝ βρέθηκαν να διασκευάζουν Μάνο Χατζιδάκι σε heavy metal υπό την καθοδήγηση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. «Το δημόσιο και ο ιδιωτικός φορέας μπορούν να κάνουν θαύματα.

Από μόνος τους ο καθένας δεν μπορεί. Το πιστεύουμε και το επιδιώκουμε με τις δωρεές μας» είπε ο Ανδρέας Δρακόπουλος μιλώντας για τις δωρεές και τα προγράμματα του ΙΣΝ, ολοκληρωμένα και σε εξέλιξη, δίνοντας και το στίγμα της συνάντησης. Μίλησε, επίσης, για τη μεταμορφωτική δύναμη του πολιτισμού και το πολλαπλασιαστικό όφελος που απορρέει από αυτήν, φέρνοντας παραδείγματα από την γκάμα των διαφορετικών εκφάνσεων πολιτισμού, τις οποίες ενισχύει το ΙΣΝ, προκειμένου να δοθεί η ευκαιρία -όπως τόνισε- «σε όσο το δυνατόν περισσότερο κόσμο να έρθει σε επαφή και όχι μόνο σε κάποιους λίγους φιλότεχνους, αλλά σε όλο τον κόσμο. Η συζήτηση για τον πολιτισμό φυσικά δεν κλείνει σήμερα εδώ, αλλά τη συνεχίζουμε καθημερινά όλοι».

Από την πλευρά της, η υπουργός Πολιτισμού είπε ότι, σύμφωνα με έρευνα, «η συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι μια πραγματικότητα αποδεκτή από τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών», αναφέρθηκε στις παραδειγματικές συνεργασίες παρελθούσες και μελλοντικές, ανάμεσα στο ΥΠΠΟ και το ΙΣΝ που «αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής, η οποία προκύπτει από συνεργασίες, συνέργειες, ομαδική δουλειά».

Με παρατεταμένο χειροκρότημα οι συμμετέχοντες υποδέχτηκαν στη συζήτηση τον Ρέντσο Πιάνο, ο οποίος έδωσε τη δική του εκδοχή για την έννοια του Πολιτισμού: «Culture. Mε το C κεφαλαίο αφορά την ελίτ» είπε.

Για τον ίδιο, πάντα, από τότε που άρχισε να σχεδιάζει με τον συνεργάτη του το Κέντρο Ζορζ Πομπιντού στο Παρίσι, λίγο μετά τον Μάη του 1968, τον ενδιέφερε ο πολιτισμός. Που αφορά όλους, επειδή πολιτισμός για τον Πιάνο είναι η καλλιέργεια της περιέργειας σε όλους τους τομείς, είναι η ομορφιά, το αρχαιοελληνικό «κάλλος», όχι με την διακοσμητική έννοια, αλλά με την βαθύτερη σημασία του καλού, την οποία μοιράζεται όλος ο κόσμος, ιδίως η Μεσόγειος απ' όπου κατάγεται. «Η ομορφιά θα σώσει τον κόσμο» κατέληξε ο διάσημος αρχιτέκτονας Ρέντσο Πιάνο επικαλούμενος τη γνωστή φράση του Ντοστογιέφσκι, ίσως με λίγη υπερβολή όπως παραδέχτηκε χαμογελώντας.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ