Μια από τις πιο δυνατές παραστάσεις της φετινής χρονιάς φαίνεται πως είναι οι «7 αναζητήσεις» του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά σε δραματουργική σύνθεση Νίκου Διαμαντή.

Πρόκειται για επτά ξεχωριστές ιστορίες από την ένδοξη ιστορία της Ελλάδας με ζουμερά κείμενα που απορρέουν πικρές θύμησες. Το κεντρικό θέμα είναι η απώλεια κάποιων ανθρώπων, τους οποίους οι οικείοι τους ψάχνουν μέσα από τις ραδιοφωνικές αναζητήσεις του Ερυθρού Σταυρού ανασύροντας μνήμες της ελληνικής πραγματικότητας από το 1920 έως σήμερα.

Η Μαρία Παπαλάμπρου (που αντικατέστησε πρόσφατα την Άννα Φόνσου) φωτίζει τον ρόλο της «Erasmia Dolores» του Άκη Δήμου που φεύγοντας από την κατεστραμμένη Σμύρνη του 1922, μάταια αναζητά τον αρραβωνιαστικός της.

Ο Λεωνίδας Κακούρης μας γυρνάει με εξαιρετικό τρόπο στα χρόνια του Εμφυλίου πολέμου αναζητώντας την αδελφή του που «παραστράτησε» και χάθηκε στα βουνά σε κείμενο Γιάννη Τσίρου. Καθηλώνει το θεατή με τη βαριά φωνή του ως ένας πολύ καταβεβλημένος άντρας, που σπάει στην κορύφωση του μονολόγου απλώνοντας στη σκηνή το βαθύ του πόνο.
6

Η Ηρώ Μπέζου γάργαρη και δροσερή είναι η μεγάλη έκπληξη του έργου. Ως μια Ελληνίδα τραγουδίστρια που έφυγε για Γερμανία, επειδή την πρόσβαλλαν στον τόπο της, ενώνει έξοχα το φόβο και την πικρία με τη λαχτάρα για ζωή και την υπέρτατη χαρά στο πολύ έξυπνο κείμενο του Μάκη Τσίτα.
1

Η Κατερίνα Διδασκάλου, φορώντας τη θλίψη κατάσαρκα, παίζει με τη σκιά του άντρα της που συγκαταλέγεται στους αγνοούμενους της Κύπρου μέσα από ένα άκρως μοναχικό κείμενο του Στέφανου Δάνδολου.
κατερινα

Ο Αλέξανδρος Μυλωνάς σπάει η φωνή του από το σπαραγμό καθώς αναζητάει τον δεκάχρονο γιό του που χάθηκε ξαφνικά μια μέρα, αλλά το ανατρεπτικό φινάλε του Θανάση Χειμωνά, τον κάνει ένα μισητό πατέρα που κακοποιεί το παιδί του.
4

Η Ρηνιώ Κυριαζή, αν και υποκριτικά υπηρετεί άριστα την «Εγκατάσταση» της Ρούλας Γεωργακοπούλου, η υπόθεση του μονολόγου αυτού είναι ακατανόητη, καθώς φλερτάρει με το θέατρο του παραλόγου και δεν ξεκαθαρίζει το θέμα το οποίο διαπραγματεύεται.
2

Ωστόσο η πιο συγκλονιστική στιγμή της παράστασης είναι η τελευταία ιστορία όταν ο Μάνος Βακούσης υποδύεται τον σπαρακτικό «Ιατροδικαστή» του Γιώργου Σκαμπαρδώνη, που «κηδεύει» τα αζήτητα πτώματα του Έβρου. Ο ρόλος ήταν σαν να φτιάχτηκε για αυτόν, ο οποίος όπως φαίνεται είναι ένας από τους καλύτερους ηθοποιούς που έχουμε στην Ελλάδα για τα «δύσκολα».
3

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
7 θεατρικοί συγγραφείς διαφορετικού ύφους: Άκης Δήμου, Ρούλα Γεωργακοπούλου, Στέφανος Δάνδολος, Μάκης Τσίτας, Γιάννης Τσίρος, Θανάσης Χειμωνάς , Γιώργος Σκαμπαρδώνης
συναντούν
7 σκηνοθέτες: Προμηθέας Αλειφερόπουλος, Θοδωρής Γκόνης, Ηλέκτρα Ελληνικιώτη, Νάνσυ Μπούκλη, Χάρης Πεχλιβανίδης, Μαρία Σάββα, Θανάσης Χαλκιάς
και
7 ηθοποιοί: Μάνος Βακούσης, Κατερίνα Διδασκάλου Λεωνίδας Κακούρης, Ρηνιώ Κυριαζή, Ηρώ Μπέζου, Αλέξανδρος Μυλωνάς, Μαρία Παπαλάμπρου

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:
Τετάρτη-Πέμπτη-Παρασκευή: 20:30
Σάββατο: 18:00 & 21:00, Κυριακή: 19:00
Τιμές εισιτηρίων: Διακεκριμένη: 30 €- Φοιτητικό-Ανέργων: 25 € | Α’ Ζώνη: 25 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 20 € | B’ Ζώνη: 20 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 15 € | Γ’ Ζώνη: 15 € – Φοιτητικό-Ανέργων: 10 €
Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, τηλ 210 4143 310
3