Φεστιβάλ με στόχο  την ανάδειξη της ανάγκης ένταξης των μεταναστών κάτω από ένα ανθρωποκεντρικό πρίσμα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί στον Πειραιά.

Επίσης, στόχος των δράσεων είναι να στηρίξει την κεντρική υπόθεση του έργου VAI, σύμφωνα με την οποία ο εθελοντισμός μεταξύ των μεταναστών μπορεί να αποτελέσει μέσο και δείκτη κοινωνικής ένταξης για τους Υπηκόους Τρίτων Χωρών.





Η ημερομηνία καθώς και ο τρόπος διεξαγωγής του φεστιβάλ δεν έχουν οριστικοποιηθεί λόγω της έκτακτης κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με την πανδημία. Άρα το αν θα γίνει διαδυκτιακά ή με φυσική παρουσία θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την πορεία εξέλιξης των πραγμάτων στη διάρκεια των επόμενων φάσεων άρσης των περιοριστικών μέτρων.






Το φεστιβάλ «CROSS PATHS ON THE MOVE», θα είναι ανοιχτό στο ευρύ κοινό και θα διαρκέσει 1 μέρα (6-8ώρες), θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας, έργων γλυπτικής και ζωγραφικής, προβολή ταινιών και ομιλίες. 

Μέσα από την κινηματογραφική κάμερα, και το φωτογραφικό φακό γίνεται προσπάθεια σκιαγράφησης των κοινών χαρακτηριστικών των λαών. Πιο συγκεκριμένα, η προσφορά βοήθειας, η εγρήγορση και η κινητοποίηση σε περιόδους ανθρωπιστικών κρίσεων, περιβαλλοντικών καταστροφών φαίνεται να αποτελεί μέρος που απαρτίζει τη νοοτροπία και καταδεικνύει την κουλτούρα των χωρών, αυτών.   






Επομένως, μέσα από τη δράση επιδιώκεται:

  • Η προώθηση της επικοινωνίας και της συνεργασίας μεταξύ των μεταναστών και της κοινότητας του Πειραιά, με την ένταξη αυτών σε τοπικούς φορείς που απασχολούν εθελοντές.
  • Η συμβολή στην εξάλειψη του ρατσισμού, των διακρίσεων και της ξενοφοβίας, με τη δημιουργία ενός αισθήματος «κοινωνικής συνοχής». Ανάδειξη των κοινών χαρακτηριστικών και κοινών αρχών όσον αφόρα την «αλληλοβοήθεια».
  • Η ευαισθητοποίηση του κοινού που θα παρακολουθήσει το φεστιβάλ και η ενδυνάμωση των μεταναστών μέσα από την ενεργή συμμετοχή. 




Πρόγραμμα Φεστιβάλ
 
17:30-18:00 Προσέλευση και Εναρκτήρια Ομιλία
 
18:00-19:30
 Προβολή Ταινιών 
 
19:30-20:00 Διάλειμμα 
 
20:00-21:00 Ομιλία με τους συντελεστές της ταινίας



 
Στο χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης θα υπάρξει έκθεση φωτογραφίας, ζωγραφικής και γλυπτικής στην οποία αναμένεται η ομάδα εθελοντών που απαρτίζεται από Υ.Τ.Χ. να προσφέρει τα έργα και να επιλέξει το θέμα. Επιπλέον, θα υπάρξει διανομή έντυπου υλικού  και παρουσίαση του προγράμματος του V.A.I.




Ραδιοφωνικές Εκπομπές με θέμα “Ο Εθελοντισμός στον Πειραιά”
 
Οι εκστρατείες πληροφόρησης που προβάλλονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αποτελούν εργαλεία που χρησιμοποιούνται για την επιρροή και την ευαισθητοποίηση του κοινού. 



Πιο συγκεκριμένα, το ραδιόφωνο αποτελεί ένα μέσο οικείο για το ευρύ κοινό και επιτρέπει την απευθείας ομιλία προς και με τον ακροατή. Δεδομένου ότι για τις καμπάνιες αυτές, κύριο στόχο αποτελεί η διάδοση της πληροφορίας και η ευαισθητοποίηση, προσεγγίζεται ένα ευρύτερο κοινό ειδικά για θέματα σχετικά με την κοινότητα. Επίσης ως ομαδική διαδικασία προωθεί το διάλογο και την ομαδική συμμετοχή.