Αφορμή για την συνέντευξη στάθηκε η κυκλοφορία του νέου τραγουδιού «Κλειστε μας μέσα» που γράφτηκε σε συνθήκες καραντίνας, σε στίχους και μουσική του Φίλιππου Πλιάτσικα. Μαζί του, ερμηνεύει και ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo καθώς και η στενή συνεργάτιδα των ΠυξΛαξ, Livertia.

Είναι χρόνια φίλοι, κι είχαν δουλέψει ξανά από κοινού σε ένα παλιότερο τραγούδι, το "Ποιος έχει λόγο στην αγάπη". «Στην προσπάθεια της επικοινωνίας που θέλαμε να κάνουμε προέκυψε η συνεργασία από μακριά», είπε σε συνέντευξή του στον Γιάννη Ξυνόπουλο, στην εφημερίδα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, στο ένθετο «Secret» του Πολιτισμού που κυκλοφόρησε το Σάββατο 02/05/2020.

«Η όλη εργασία που ονομάσαμε "καραντίνα songs» είναι μια προσπάθεια να επικοινωνήσουμε με έναν άλλο τρόπο απ΄ ότι συνήθως με τον κόσμο. Στο άλμπουμ θα υπάρχουν και κάποια παλιά τραγούδια φτιαγμένα σπιτικά, ακουστικά, με διαφορετικό τρόπο», αποκάλυψε..

Τραγούδια που έγιναν λόγω καραντίνας; «Λόγω της κατάστασης που βιώσαμε, της καραντίνας, γι αυτό και το ονομάσαμε έτσι. Εμπεριέχει κάποια τραγούδια που σατιρίζουν, κάποια που καυτηριάζουν, και κάποια που απλώς θέλουν να μας κάνουν παρέα και να μας συντροφεύσουν, για να μην μείνει μόνο η απομόνωση από
αυτή την αποχή».

Ο ίδιος θεωρεί πως μέσα από τη φάση της απομόνωσης μπορούμε να βρούμε άλλους τρόπους να επικοινωνήσουμε. «Αυτή είναι η ανάγκη που δημιούργησε αυτό το άλμπουμ. Κάπως να μιλήσουμε μεταξύ μας και κάτι να μείνει μετά από όλο αυτό».



ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ

Ποιοι άλλοι συμμετέχουν σε αυτό τον δίσκο; «Τον δίσκο αυτό τον έχω συνδημιουργήσει με μια καινούρια τραγουδοποιό που λέγεται Livertia η οποία είναι συνεργάτης μου χρόνια, και παίζει στο συγκρότημα των Πυξ Λαξ, είναι πιανίστρια, και με κάποιους φίλους μουσικούς που ήρθαν στο στούντιο κατά μόνας για ένα-δυό τραγούδια, σε διαφορετικούς χώρους, και τον ηχολήπτη.

Θέλω να ευχαριστήσω τον Βαγγέλη Μαρκαντώνη που έπαιξε μπάσο και φυσαρμόνικα, τον Αλέκο Κούρτη που έπαιξε τύμπανα, και βέβαια τον καλό μου φίλο Θοδωρή Κοντάκο γνωστός και ως κύριος ΚΑΠΑ, εξαίρετος καλλιτέχνης, που με βοήθησε στην ηχοληψία, και στα φωνητικά - συμμετέχει και σ΄ ένα τραγούδι - και το πρώτο τραγούδι που βγήκε ως προπομπός αυτού του δίσκου είναι το «Κλείστε τους μέσα» που συμμετέχει ο Μάρκος Κούμαρης από τους Locomondo».



ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Για το ζήτημα των συναυλιών φετος το καλοκαίρι θεωρεί αναγκαίο να μην χαθεί το μέτρο. Μέχρι τώρα η κοινωνία μας οι συνάνθρωποι μας έδειξαν ένα πρόσωπο υπέροχο. Εδειξαν αλληλεγγύη και νοιάστηκαν για το διπλανό τους. Ακομα και αυτό το δύσμορφο κράτος που όλοι γνωρίζουμε - για να είμαστε δίκαιοι έδειξε ένα
μέτρο και μια λογική. Τωρα δεν χρειάζεται να χαθούν όλα αυτά και “να το γυρίσουμε στον Καλαματιανό”. Δεν ξέρω τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Ομως στο χέρι των λαών είναι να μην κυριαρχήσει ο φόβος και μέσα απ αυτόν εγκατασταθούν ο εγκλεισμός και τα μέτρα μόνιμα στις ζωές μας. Τα μέτρα ασφαλείας που θα επιβληθούν στις συναυλίες το καλοκαίρι, θα σημάνει πολύ λιγότερες δουλειές από ότι τα προηγούμενα χρόνια πάλι θα πρέπει να υπάρξει η ανάλογη φροντίδα και στήριξη».

Για το επίδομα των 800 ευρώ, θεωρεί ότι πάρθηκε μια σωστή απόφαση, αλλά για αρκετούς ήταν ανέφικτο, μέχρι πρότινος, να το εισπράξουν. «Ελπίζω να μην είναι προσχηματική η βοήθεια. Να μην αισθανθούν όπως έχω ξαναπεί οι εργαζόμενοι στον χώρο του πολιτισμού σαν παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Γενικά, όχι, δεν φοβάται πέραν από το ενδεχόμενο υπέρμετρου φόβου λόγω έλλειψης μέτρων που ίσως κλείσουν τον άνθρωπο “μέσα” στο διηνεκές. Κυριολεκτικά και συμβολικά.

Υπάρχει ανασφάλεια για το επάγγελμα του μουσικού; «Είμαι θετικός στην τεχνολογία αρκεί να μην χρησιμοποιεί εκείνη τον άνθρωπο. Τώρα ήταν αναγκαία. Ομως, πίσω από τα φώτα της σκηνής υπάρχει πολύ περισσότερος κόσμος - με οικογένειες- που η βασική δουλειά του εξαρτάται από εμάς και που δεν γίνεται να του πεις πως δεν θα δουλέψει του χρόνου το καλοκαίρι».



ΠΥΞ ΛΑΞ ΜΑΖΙ;

Σχετικά με την επανένωση των Πυξ Λαξ, ξεκαθαρίζει πως είναι ενεργό συγκρότημα, και εδώ και δυο χρόνια δίνει συναυλίες. «Άνοιξε η αγκαλιά του συγκροτήματος και μέσα από εκεί κάνουμε και τα δικά μας προσωπικά πράγματα όταν έχουμε την ανάγκη, όπως καλή ώρα το νέο άλμπουμ».

Κλείνει με την ευχή, η περιπέτεια αυτή, να μας αφήσει και καλά πράγματα. «Διότι είχε και ευκαιρίες. Να ξανά βρούμε στοιχεία του εαυτού μας, μιας και είχαμε μπει στην θολούρα της βιασύνης… Ελπίζω να βγούμε πιο δυνατοί απ΄όλο αυτό στο τέλος!».