Ο Γιάννης Μπέζος πιστεύει πως χρειάζεται επιστημονική κατάρτιση για να μπορεί κανείς να κάνει μια εκτίμηση για την κατάσταση στα πολιτιστικά δρώμενα με το πέρας της πανδημίας.

«Ξέρετε, αρκετοί αυτό το διάστημα μιλάνε χωρίς γνώση, ενώ έχουν γνώμη, και λέει ο καθένας ό,τι θέλει. Αυτό είναι που μας μπερδεύει, μας προβληματίζει περισσότερο και μας αποπροσανατολίζει», λέει στη στήλη, εκτιμώντας, με τη φτωχή του λογική όπως λέει, ότι «θα εξελιχθούν προς το καλύτερο τα πράγματα, με λίγη υπομονή».

Εκείνος τα πάει καλά με τη χρήση μάσκας;

«Όχι, δεν τα πάω καλά. Για να μην παρεξηγηθώ: Δεν μου αρέσει καθόλου, αλλά είμαι υποχρεωμένος να τη φοράω όταν πρέπει. Αυτό δεν σημαίνει ότι μου αρέσει. Το λέω γιατί δεν θέλω να φανεί ότι στα ξαφνικά υπάρχουν μασκολάγνοι και μασκομάχοι.

Ευκαιρία ζητάμε για να σκοτωθούμε μεταξύ μας. Δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να του αρέσει να φοράει μάσκα. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα τη φορέσουμε όταν επιβάλλεται από τις συνθήκες. Τελεία και παύλα. Όλα τα άλλα είναι ανοησίες και ελαφρότητες».

Όσον αφορά το θέατρο, ετοιμάζει κάτι από τον Φεβρουάριο και μετά στο «Εμπορικόν», με τον Πυγμαλίωνα Δαδακαρίδη, και είναι ένα έργο για δύο πρόσωπα, σε δική του σκηνοθεσία. Ο Γ. Μπέζος, όμως, αγαπάει και το ελληνικό τραγούδι.

Κάποιες βραδιές, με πιάνο, φωνή και αφήγηση, θα ερμηνεύσει στο βιβλιοπωλείο «Ιανός» τραγούδια σχετικά με την ελληνική ποίηση. «Καλό είναι να ακούμε τους ποιητές μας. Δεν κάνουμε τον κόπο να ασχοληθούμε με αυτούς τους ανθρώπους, που είναι σχετικά κοντινοί μας πρόγονοι.

Είμαστε λαλίστατοι για όλα τα άλλα και δεν γνωρίζουμε το έργο τους, ούτε την προσφορά τους. Εν πάση περιπτώσει, αυτό που είμαστε τώρα το οφείλουμε και εν μέρει σε αυτούς».

Σχετικά με τις προκλήσεις της Τουρκίας, απαντά: «Τι απόψεις να εκφράσω εγώ για ένα τόσο λεπτό θέμα, που έχει να κάνει με διπλωματία, όπου εμπλέκονται πολλοί παίκτες, ως κρατικές υποστάσεις και ως οικονομικά συμφέροντα, και που είναι ένα ολόκληρο πακέτο;

Θέλω να πιστεύω ότι θα παίξουμε πολύ καλά το διπλωματικό παιχνίδι. Δεν ξέρω αν θα βγούμε νικητές, πάντως θα είμαστε από την πλευρά της ηρεμίας και της δημιουργικότητας. Το τελευταίο πράγμα που χρειαζόμαστε τώρα είναι ένας πόλεμος».

Ο ίδιος θεωρεί πως με το τέλος της πανδημίας σύντομα θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε προς την ουσιαστική ανάπτυξη στον τομέα των θεσμών, της Παιδείας, της δημόσιας διοίκησης κ.λπ.

«Το θέμα με την Τουρκία είναι ευρωπαϊκό και διεθνές και έχει να κάνει με τα πρόσωπα. Συχνά μιλάμε για τα συμφέροντα και ξεχνάμε τα πρόσωπα. Εκείνα που εμπλέκονται από την πλευρά της Τουρκίας, της Ευρώπης και των ΗΠΑ».

Δεν έχει παρατραβήξει όλο αυτό με τους γείτονες; «Ετσι γίνεται με τους ανθρώπους που είναι έξω από το κοινό μέτρο. Το παρατραβάνε το σχοινί και ο Ερντογάν είναι μια τέτοια περίπτωση».

Για τη νέα σειρά «Παρουσιάστε» του ΑΝΤ1 λέει: «Τη σκηνοθετώ κατά το ήμισυ με τον Μ. Βογιατζάκη. Είναι μια αμιγώς κλασική κωμωδία, με βασικό θέμα τη στρατιωτική ζωή, με τα παρελκόμενα και τις αστείες πλευρές».

Θα προβάλλεται απέναντι σε ριάλιτι, αλλά αυτό δεν φαίνεται να τον απασχολεί. «Και πέρυσι και πρόπερσι αυτό συνέβαινε. Είναι προγράμματα άλλων σταθμών. Δεν είναι αντίπαλός μας το ριάλιτι, αλλά ο εαυτός μας. Εμείς πρέπει να κάνουμε καλά τη δουλειά μας.

Αν δεν δουν τη σειρά στην πρώτη προβολή, θα τη δουν στην επανάληψη. Το κακό ή το καλό με τα ριάλιτι είναι ότι δεν βλέπονται δεύτερη φορά. Μόνο μία κι έξω».

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Πολιτισμός» της εφημερίδας «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» στις 26/9