Γιορτάζουν: Αυξέντιος, Αυξεντία, Ευγένιος, Ευστράτιος, Ευστρατία, Λουκία, Μαρδάριος, Μαρδαρία, Ορέστης, Ορεστιάς.

1943: Το πρωί της Δευτέρας 13 Δεκεμβρίου, οι Ναζί κατακτητές συγκεντρώνουν όλο τον πληθυσμό στην κεντρική πλατεία και οδηγούν τους άντρες άνω των 13 ετών σε μια επικλινή τοποθεσία, που ονομαζόταν «Ράχη του Καπή», ενώ τα γυναικόπαιδα τα κλειδώνουν στο σχολείο. Στη ράχη του Καπή εκτυλίσσεται τις πρώτες μεταμεσημβρινές ώρες η τραγωδία, που οδήγησε σχεδόν όλο τον άρρενα πληθυσμό των Καλαβρύτων στο θάνατο. Με ριπές πολυβόλων οι Γερμανοί εκτελούν τους συγκεντρωμένους, γύρω στους 800 ανθρώπους. Μόνο 13 Καλαβρυτινοί σώζονται και αυτοί επειδή έχουν καλυφθεί από τα πτώματα των συμπολιτών τους και οι Γερμανοί τους θεωρούν νεκρούς. Το σήμα για την εκτέλεση δίνεται με φωτοβολίδα από το κέντρο των Καλαβρύτων.

2002: Η Κύπρος εντάσσεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μαζί με άλλες εννέα χώρες. Οι 15 ηγέτες αποφασίζουν, επίσης, την υπό όρους ημερομηνία έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, το Δεκέμβριο του 2004. Όσον αφορά στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, δεν υπάρχει καμία πρόοδος, λόγω της αδιαλλαξίας και των υπεκφυγών της τουρκοκυπριακής πλευράς. Απόλυτη ικανοποίηση επικρατεί στην κυβέρνηση για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής στην Κοπεγχάγη.

1989: Γεννιέται η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Taylor Swift. Από τα πρώτα της βήματα το 2004 μέχρι σήμερα έχει καταπλήξει τον κόσμο με το μοναδικό της ταλέντο, όχι μόνο ως τραγουδίστρια αλλά και ως τραγουδοποιός και ηθοποιός. Μέχρι στιγμής έχει 572 υποψηφιότητες και έχει κερδίσει 275 βραβεία, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ.

1967 : Γεννιέται ο Αμερικάνος ηθοποιός, τραγουδιστής, συγγραφέας και κωμικός παραγωγός, Jamie Foxx. Ξεκίνησε την καριέρα του το 1992 και η πιο σημαντική του διάκριση είναι το Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου, η Χρυσή σφαίρα και το Βραβείο από τη Βρετανική Ακαδημία Κινηματογράφου.