Γιορτάζουν: Αγλαΐα

1843:Ο Άγγλος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς εκδίδει το διήγημα «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» (A Christmas Carol). Το διήγημα αυτό αποτέλεσε τον μοναδικό χριστουγεννιάτικο μύθο της σύγχρονης λογοτεχνίας. Πρωταγωνιστικός ήρωας του μυθιστορήματος είναι ο Εμπενίζερ Σκρουτζ, ένας ηλικιωμένος «κύριος», τσιγγούνης, που δεν συμπαθούσε κανέναν άνθρωπο. Θεωρούσε ότι όλοι υπάρχουν μόνο για να δίνουν χρήματα και απεχθανόταν τα Χριστούγεννα, καθώς τα θεωρούσε ένα συμβάν που του πρόσφερε ακόμα ένα χρόνο δίχως να τον κάνουν πλουσιότερο. Μετά από την επίσκεψη φαντασμάτων των Χριστουγέννων του υποδεικνύονται τα μεγάλα λάθη του και ο κακός, τσιγγούνης και εγωιστής Σκρουτζ μετατρέπεται στον μεγαλύτερο ευεργέτη της πόλης του.

1980: Πυρπολούνται τα πολυκαταστήματα Μινιόν και Κατράντζος. Ήταν 3:07 το πρωί της Παρασκευής 19 Δεκεμβρίου. Αυτόπτες μάρτυρες ακούν και στα 2 πολυκαταστήματα εκρήξεις και δευτερόλεπτα μετά παρατηρούν φλόγες να βγαίνουν και από τα δύο κτίρια. Εντός λίγων λεπτών είχαν παραδοθεί στο έλεος της πυρκαγιάς. Η Πυροσβεστική έφτασε και στα δύο σημεία μισή ώρα αργότερα με 38 οχήματα και 170 άνδρες. Αμέσως έφθασε και ο τότε πρωθυπουργός Γεώργιος Ράλλης. Η ένταση της φωτιάς ήταν τεράστια με συνέπεια από το Μινιόν να απομείνει μόνο ο σκελετός του ενώ το κτίριο του Κατράτζου να καταρρεύσει.

Στις 22 Δεκεμβρίου η επιβεβαίωση για τρομοκρατική ενέργεια ήρθε. Η «Επαναστατική Οργάνωση Οκτώβρης 80» ανέλαβε την ευθύνη, υποστηρίζοντας ότι: «κάθε επιχείρηση, έτσι και αυτές στηρίζονται στην εκμετάλλευση των προλετάριων. Τα αφεντικά εκμεταλλεύονται την ανάγκη των προλετάριων να έχουν ένα εισόδημα για να ζήσουν και τους στριμώχνουν στο μεροκάματο, την αλλοτρίωση και τη μιζέρια». Μέλη της οργάνωσης πέρασαν από την αστυνομία και τα δικαστήρια αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι. Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι δύο υποθέσεις εμπρησμών στα πολυκαταστήματα «Κατράντζος» και «Μινιόν», όπως και άλλες τέσσερις που ακολούθησαν, παραμένουν ανεξιχνίαστες και έχουν παραγραφεί δικαστικά.

1997: Κάνει πρεμιέρα στις αμερικανικές αίθουσες η ταινία του Τζέιμς Κάμερον «Τιτανικός», που είναι η πρώτη σε εισπράξεις στην ιστορία του κινηματογράφου.
«Jack I’m flying» ή «You jump, I jump,right?» είναι δύο φράσεις που θα μας μείνουν από την ταινία που έγραψε ιστορία στους κινηματογράφους, παγκοσμίως. Δραματική ταινία του 1997, βασισμένη σε αληθινά γεγονότα, Ο «Τιτανικός» παρουσιάζει το μεγάλο ναυάγιο του ομώνυμου υπερωκεάνιου πλοίου, που βυθίστηκε στις 14 Απριλίου το 1912. Πρωταγωνιστές είναι Ο Jack (Leonardo Di Caprio) και η Rose (Kate Winslet), οι οποίοι αν και από διαφορετικές κοινωνικές τάξεις ερωτεύονται σε εκείνο το ταξίδι του πλοίου από Αγγλία προς Αμερική. Σε σενάριο και σκηνοθεσία του James Cameron και σύνθεση μουσικής του James Horner, η ταινία κέρδισε 11 ‘Όσκαρ και πολλά ακόμα βραβεία. Το διαχρονικό soundtrack της ταινίας “My heart will go on” ερμήνευσε η μοναδική Celine Dion.

2007: Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν ανακηρύσσεται από το περιοδικό TIME «Πρόσωπο της Χρονιάς».

1911: Γεννιέται ο Έλληνας ποιητής Νικηφόρος Βρεττάκος. 4 φορές προτάθηκε για Βραβείο Νόμπελ λογοτεχνίας όμως κατάφερε και κέρδισε πολλά άλλα βραβεία, όπως: Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης, Βραβείο Ουράνη, Βραβείο του Τιμίου Σταυρού του Απόστολου και Ευαγγελιστού Μάρκου από το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής. Ήταν παντρεμένος με την Καλλιόπη Αποστολίδη και είχε αποκτήσει δύο παιδιά. Πέθανε στις 4 Αυγούστου του 1991 σε ηλικία 80 ετών και τάφηκε στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

1915: Γεννιέται η Γαλλίδα τραγουδίστρια και ηθοποιός Εντίθ Πιάφ, ή όπως είναι το πραγματικό της όνομα, Eντίτ Zιοβανά Γκασιόν. Μεγάλες της επιτυχίες είναι τα χιλιοτραγουδισμένα «La vie en rose» και «Non, je ne regrette rien». Σε ηλικία οκτώ ετών, η Eντίθ τυφλώθηκε από μηνιγγίτιδα, ωστόσο ξαναβρήκε το φως της τέσσερα χρόνια αργότερα. Όταν ξέσπασε ο B' Παγκόσμιος Πόλεμος, ήταν ήδη διάσημη. Μία φωνή που παρηγορούσε τους Γάλλους στα δύσκολα χρόνια της εθνικής ταπείνωσης. Μετά το τέλος του πολέμου, η φήμη της ανέβηκε στα ύψη. Παρά την επιτυχία της, στη ζωή της δεν κυριάρχησε το ρόδινο χρώμα. Το ιατρικό ιστορικό της περιλαμβάνει τραυματισμούς σε τροχαία, προσπάθειες αποτοξίνωσης, 7 εγχειρήσεις και μια απόπειρα αυτοκτονίας. Άρρωστη και καταβεβλημένη, η Εντίθ Πιάφ έφυγε από τη ζωή στις 10 Οκτωβρίου 1963, προτού καν συμπληρώσει τα 48 της χρόνια.

1915: Πεθάίνει ο Αλόις Αλτσχάιμερ, Γερμανός νευρολόγος. Το όνομά του δόθηκε στην ασθένεια του εγκεφάλου που πλήττει κυρίως τα ηλικιωμένα άτομα.