Ο Λάμπρος Φισφής είναι ίσως ο πιο γνωστός Έλληνας stand up comedian αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Το πηγαίο ταλέντο του σε αυτό το κατά κοινή ομολογία πολύ δύσκολο θεατρικό είδος, τον έχει απογειώσει τα τελευταία χρόνια σε κοινό και κριτικούς.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι θεατές στις παραστάσεις του αρχίζουν να γελάνε πολύ πριν ακόμα αρχίσει το έργο κάθε βράδυ.

Κατά τη διάρκεια δε της παράστασης, κάνουν όσα δεν μπορεί κανείς να φανταστεί. Χτυπιούνται από τα γέλια, χορεύουν, σηκώνονται και τον αγκαλιάζουν ή τον φιλούν και φυσικά συμμετέχουν στα κωμικά δρώμενα με κάθε τρόπο.

Συναντήσαμε τον κωμικό ηθοποιό στο καμαρίνι του στο θέατρο Ακροπόλ, όπου έως τις 9 Απριλίου θα παρουσιάζει την παράσταση «ΔΕΣ ΤΟ ΘΕΤΙΚΟ και Μωρό» σε δικά του κείμενα και τον ρωτήσαμε για όλα.

Πώς ξεκίνησες να ασχολείσαι με το είδος της stand up comedy;

Έγραφα για πολύ καιρό σημειώσεις και κείμενα stand up comedy. Νομίζω για περίπου 2 χρόνια. Αλλά δεν ανέβαινα στην σκηνή να τα παίξω. Η πρώτη φορά που ανέβηκα ήταν όταν έμεινα χωρίς δουλειά στην Ολλανδία και είπα «οκ δεν έχω να χάσω και τίποτα ας το κάνω». Από εκείνη τη στιγμή και μετά δεν σταμάτησα.

Ποιες δυσκολίες συνάντησες στην αρχή;

Οι μεγάλες δυσκολίες για εμένα ήταν ότι άρχισα να κάνω stand up comedy στα αγγλικά, μια γλώσσα που δεν είναι η μητρική μου, σε Ολλανδούς, ένα κοινό που φημίζεται για το πόσο κρύο και αυστηρό είναι. Όμως μέσα από αυτές τις δυσκολίες σκληραγωγήθηκα και με βοήθησε πολύ μετά.

Τι ξόρκισες με την ενασχόλησή σου με την τέχνη;

Η αλήθεια είναι ότι δεν θεωρώ ότι κάνω τέχνη. Θεωρώ τον εαυτό που πιο πολύ σαν ένα διασκεδαστή. Στόχος μου είναι να γελάσει το κοινό όσο πιο πολλές φορές γίνεται μέσα στην παράσταση.

Ποια ανάγκη οδηγεί τον κόσμο σε μια παράσταση stand up comedy;

Οι Έλληνες πιστεύω πάντα είχαν και θα έχουν ανάγκη για γέλιο. Μπορεί να περνάμε δύσκολα τώρα αλλά δεν είναι ότι υπήρχε και κάποια περίοδος που περνούσαμε τόσο καλά που δεν είχαμε ανάγκη το γέλιο. Σίγουρα βέβαια τα τελευταία χρόνια το κοινό έρχεται πιο έτοιμο να γελάσει. Μπαίνει στο θέατρο και ξεκινάει κατευθείαν.

Εσένα τι σε κάνει να γελάς;

Γελάω σχετικά εύκολα. Μου αρέσει το γέλιο. Σε κάτι που δεν μπορώ να αντισταθώ είναι όταν κάποιος πέφτει κάτω. Πρώτα θα γελάσω και μετά θα δω αν είναι καλά. 

Τι είναι για εσένα ευτυχία;

Το μπέικον και ο ύπνος. Ύπνος και μετά μπέικον. Ή μπέικον και μετά ύπνο. Ή ύπνος με μπέικον.

Η τελευταία φορά που ξέσπασες σε γέλια;

Γέλασα δυνατά πριν κάτι μέρες όταν η γυναίκα μου που δεν είναι από την Ελλάδα ζήτησε σε ταβέρνα αντί για γεμιστά... γαμιστά.

Τι σου έχει μάθει η δημοσιότητα;

Πρόσφατα πήγα στη Θεσσαλονίκη και είχαν βάλει κάτι τεράστιες αφίσες για την παράστασή μου. Εκεί έμαθα ότι η φάτσα μου δεν είναι για να τυπώνεται σε τόσο μεγάλο μέγεθος. Σε γενικές γραμμές δεν ασχολούμαι με την δημοσιότητα. Στη δική μου δουλειά τα πράγματα είναι απλά. Λες κάτι και το κοινό γελάει ή δεν γελάει. Όση δημοσιότητα και να έχεις πάρει, αυτό δεν αλλάζει.

Ποια είναι η μεγαλύτερη τρέλα που έχεις κάνει στη ζωή σου;

Μια φορά μαζί με τον Δημήτρη Μακαλιά φάγαμε chicken nuggets στις 2:00 το βράδυ μετά από παράσταση σε ένα μαγαζί στην Αλεξανδρούπολη που ήταν άδειο και απ’ ό,τι μας είπαν οι ντόπιοι, δεν είχε πατήσει ψυχή εκεί για χρόνια. Νομίζω εκείνο το βράδυ παίξαμε τη ζωή μας κορόνα γράμματα.

Αλαζόνας έχεις υπάρξει ποτέ;

Νομίζω πως αυτό είναι κάτι που δεν έχω κάνει. Δεν θα μπορούσα να το κάνω καθότι είμαι ένας από τους πιο όμορφους, έξυπνους και αστείους ανθρώπους στον πλανήτη. Ελπίζω να μην διαλέξετε αυτή την ατάκα για τον τίτλο της συνέντευξης. Κάτσε να απαντήσω κάτι άλλο. Θεωρώ ότι είμαι ένας άνθρωπος που κατά βάση αυτοσαρκάζομαι και μειώνω τον εαυτό μου, οπότε δεν γίνεται να την ψωνίσω. Είναι ένα από τα πολύ ωραία πράγματα της κωμωδίας.

Τι λείπει από τη ζωή σου;

Τον τελευταίο χρόνο μου λείπει ο ύπνος. Από τότε που γεννήθηκε η κόρη μου είμαι με 5 ώρες ύπνο κατά μέσο όρο... ανά μήνα.

Ποιο είναι το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σου;

Είμαι ένας 70χρονος γεροπαράξενος παγιδευμένος στο σώμα ενός 33χρονου.

Εάν συνέβαινε να συναντήσεις τον Θεό, τι θα ήθελες να του πεις;

Θα του έλεγα τόσα πολλά! Έχω πολλές ερωτήσεις όπως...Γιατί σχεδίασε το σώμα με τέτοιο τρόπο που υπάρχει ένα σημείο στην πλάτη που δεν μπορείς να ξύσεις; Πως γίνεται οι γυναίκες να χάνουν τόσα μαλλιά στο ντους κάθε μέρα και να μην είναι φαλακρές; Γιατί απ’ όλα τα δάχτυλα του ποδιού πρέπει να χτυπάω στο τραπέζι το μικρό;

INFO:

Θέατρο Ακροπόλ (Ιπποκράτους 9-11,Κέντρο Αθήνας) - Τηλ: 2103648303
Παραστάσεις: Έως: 9/4
Κυρ. Βραδ.: Κυρ. 9 μ.μ.
Τιμη:10 ευρώ (προπώληση), 12 ευρώ (ταμείο).