Ένα περιπατητικό θέαμα-εμπειρία, μια εκ νέου ανακάλυψη του Πειραιά και της μακραίωνης προσφυγικής ιστορίας του μέσα από smartphones και ειδικά σχεδιασμένες εφαρμογές, προτείνει ο Ιάπωνας «αρχιτέκτονας του θεάτρου» Ακίρα Τακαγιάμα, δημιουργός site-specific έργων μεγάλης εμβέλειας.

Δύο χρόνια μετά τη συμμετοχή του στο «X Apartments-Athens», ο καταξιωμένος Ιάπωνας σκηνοθέτης που αποζητά μια νέα, κοινωνική λειτουργία για το θέατρο, επανέρχεται στο Fast Forward Festival της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση έως 14 Μαΐου με ένα μεγάλης κλίμακας πρότζεκτ, με τίτλο «Piraeus / Heterotopia». Στόχος του είναι η εκ νέου ανακάλυψη του επινείου της Αθήνας, έμπρακτα και βιωματικά, μέσω ενός audio-walk φορτισμένου με ιστορικές μνήμες και πρωτόγνωρες εμπειρίες, μύθους και μυθοπλασίες.

Πιο συγκεκριμένα, με την περιδιάβασή τους σε επτά διαδοχικά σημεία-τοπόσημα, οι θεατές γίνονται μάρτυρες μιας νέας τοπογραφικής, ιστορικής, κοινωνικής, πολιτικής και πολιτιστικής χαρτογράφησης του Πειραιά. «Πρόκειται για μία συμμετοχική θεατρική περφόρμανς στην οποία μέλη του κοινού περπατούν γύρω από το λιμάνι του Πειραιά εξοπλισμένοι με smartphones και έντυπους οδηγούς στο χέρι τους. Ξεκινώντας από την αρχαία Ελλάδα και φτάνοντας μέχρι τις μέρες μας, οι συμμετέχοντες στη διαδρομή ανιχνεύουν τη μακρά και περίπλοκη ιστορία του λιμανιού του Πειραιά, το οποίο έχει αποτελέσει στάση σε πολλά ταξίδια και έχει αποχαιρετίσει και υποδεχτεί πολλούς ταξιδιώτες» αναφέρει ο Ακίρα Τακαγιάμα.

Η διαδρομή έχει δύο αφετηρίες: το καφέ Janeiro στην πλατεία Ομονοίας της Αθήνας και το πλωτό μουσείο «Hellas Liberty» στο λιμάνι του Πειραιά – και οι συμμετέχοντες μπορούν να ξεκινήσουν από οποιαδήποτε από τις δύο κατευθυνόμενοι προς την άλλη.