Από τότε που ήταν 21 ετών και έκανε τις καλύτερες και τις χειρότερες τρέλες της ζωής του μαζί με τον Μάνο Ξυδούς και τον Φίλιππο Πλιάτσικα, ως Πυξ Λάξ, έως σήμερα που μετρά 28 χρόνια σπουδαίας καριέρας ο Μπάμπης Στόκας, δεν είναι ο ίδιος. Έχει μεγαλώσει, έχει περάσει πολλά, έχει ζήσει απίστευτες στιγμές με τον κόσμο που τον λατρεύει, ενώ από τότε που έγινε μπαμπάς, πριν από 8 χρόνια, είναι πιο ευτυχισμένος από ποτέ. Τα λόγια του είναι μεστά, ήρεμα και πολύ ουσιαστικά. «Το μόνο που θέλω πια είναι να πηγαίνω στο χωριό μου να βλέπω τα αστέρια, είμαι πολύ ρομαντικός» μου λέει. «Αλλά όταν μου τηλεφωνεί η κόρη μου και μου λέει σε αγαπώ, μου δίνει τεράστια δύναμη να προχωρήσω». Ο Μπάμπης Στόκας, ένας από τους πιο ταλαντούχους και αγαπημένους τραγουδοποιούς της γενιάς του, μας άνοιξε την καρδιά του λίγο πριν τη μεγάλη του συναυλία του στην Τεχνόπολη την Παρασκευή 30 Ιουνίου με την οποία ξεκινάει την πανελλαδική καλοκαιρινή του περιοδεία. Ξεκίνησα τη συνέντευξη, έχοντας την επιθυμία να μάθω τα πάντα για αυτόν, ακόμα και τα πιο απόκρυφα μυστικά του. Και τα έμαθα.

Τι έχετε ετοιμάσει για την Τεχνόπολη;

Μαζί με την Βίκυ Καρατζόγλου θα παρουσιάσω τα τραγούδια μου εκείνα που μου αρέσουν περισσότερο. Θέλω να φτιάξω μια γιορτή για να τραγουδήσει ο κόσμος και να ξεχαστεί από τις δυσκολίες που βιώνει τα τελευταία χρόνια.

Πόσο βοηθάει η εμπειρία σε αυτές τις εμφανίσεις; Νιώθετε τρακ;

Όχι, καθόλου. Δεν θυμάμαι ποτέ να είχα τρακ. Τις συναυλίες τις ευχαριστιέμαι. Είναι μια δικιά μου διαδικασία που με κάνει καλύτερο. Είναι ο προσωπικός μου ψυχίατρος. Είναι μια μοναχική κατάσταση. Τραγουδάω για τον εαυτό μου, για να νιώθω καλά και έτσι νιώθει καλά και ο κόσμος, γιατί αυτό μεταφέρεται.

Τι έχετε κερδίσει από το τραγούδι τόσα χρόνια;

Πάρα πολλά. Είμαι ευγνώμων. Έζησα μια ζωή δουλεύοντας με κάτι που αγαπούσα. Είναι πολύ σημαντικό όλοι να ζούμε από αυτό που αγαπάμε. Εγώ πέρασα πολύ ωραίες στιγμές και έβγαλα χρήματα για να ζω αξιοπρεπώς. Δεν έγινα εκατομμυριούχος, αλλά με τη δουλειά μου ζω μια κανονική ζωή.

Ποια είναι η μεγαλύτερή επιτυχία στη ζωή σας;

Που κατάφερα να κερδίσω την αγάπη του κόσμου. Κάτι που ζω καθημερινά. Οι άνθρωποι παντρεύονται και χωρίζουν με τα τραγούδια μου και πολλά βράδια πολλοί τα έχουν για παρέα τους. Επίσης έκανα πολλούς φίλους όλα αυτά τα χρόνια και γνώρισα σπουδαίους συνεργάτες. Αυτό λοιπόν που με κάνει τυχερό είναι η εκτίμηση που υπάρχει στο πρόσωπό μου.

Ποιο τραγούδι αγαπάτε να ακούτε ξανά και ξανά;

Το «Να ρθεις όπως θα έρθουν τα χελιδόνια». Eίναι από τα πολύ αγαπημένα μου.

Τόσα χρόνια τι σας έχει μάθει η δημοσιότητα;

Προσπάθησα πάρα πολλά χρόνια να μην την αφήσω να με επηρεάσει, αλλά τώρα με την τηλεόραση έχει μπει πολύ στη ζωή μου. Εγώ πάντα προσπαθώ να μην την αυξάνω. Δεν μου πολυαρέσει αλλά δεν την αφορίζω κιόλας. Έχει τα καλά και τα κακά της. Πρέπει όμως να ξέρεις να την χρησιμοποιείς σωστά.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

Έχω πάρει πολλές συμβουλές όταν ήμουν μικρός και έχω προσπαθήσει να τις ακολουθήσω. Αυτό που κατάλαβα στην πορεία είναι ότι η τέχνη έχει να κάνει με την αλήθεια. Όχι τη δική σου αλήθεια, αλλά την αντικειμενική. Όταν ανεβαίνω στη σκηνή δίνω στον κόσμο το 100%. Και αυτό περνάει γιατί ο κόσμος έχει συναισθηματική νοημοσύνη. Μου αρέσει να φτιάχνω καλά τραγούδια για να γίνομαι κι εγώ καλύτερος.

Από τι εμπνέεστε;

Από την καθημερινότητά μου. Από όσα συμβαίνουν γύρω μου και όσα περνάω εγώ. Και από αυτά που κρυφακούω στις καφετέριες. Είμαι παρατηρητής. Θέλω όλα τα τραγούδια να μου θυμίζουν μια ιστορία.

Με την κρίση νιώθετε άγχος για το επάγγελμά σας;

Όχι, νιώθω πολύ εντάξει και δεν έχω κανένα πρόβλημα να σταματήσω αύριο το πρωϊ. Αν ο κόσμος μου δείξει πως δεν με έχει πια ανάγκη, θα πάω στο χωριό μου, την Κορώνη Μεσσηνίας, να ανοίξω ένα καφενείο. Και εκεί θα γράφω μερικά δισκάκια. Είμαι ρομαντικός. Στην Κορώνη έχω περάσει τα παιδικά μου χρόνια, πηγαίνω συχνά και είμαι συνδεδεμένος με το τοπίο. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την έως τώρα καριέρα μου. Ο κόσμος μου έχει δώσει περισσότερα από ότι του έχω δώσει εγώ. Είμαι χορτασμένος.

Τι επιμένετε να κρατάτε από την παιδική σας ανεμελιά;

Τα τζάμπα πράγματα, γιατί η γιαγιά μου έλεγε πως τα ωραιότερα πράγματα είναι τα τζάμπα. Όταν τα βρίσκω σκούρα, σκέφτομαι κάποιες εικόνες από την παιδική μου ηλικία και ισιώνω λίγο.

Νεότερος κάνατε τρέλες;

Νεότερος έκανα μόνο τρέλες. Έχω κάνει πάρα πολλές σε όλους τους τομείς της ζωής μου. Όταν φτιάξαμε τους ΠΥΞ ΛΑΞ ήμασταν σε μικρή ηλικία και ζήσαμε στιγμές εξαιρετικά τρελές με την καλή έννοια και κάποιες με την κακή.

Αλαζόνας έχετε υπάρξει ποτέ;

Ναι σίγουρα, το έκανα και αυτό. Δεν είμαι Θεός. Πέρασα μια περίοδο της ζωής μου αλαζονική. Αλλά ευτυχώς είχα καλούς φίλους δίπλα μου, που μου έλεγαν αλήθειες και έτσι ξαναεπέστρεψα.

Έχετε κάνει λάθη;

Έχω κάνει άπειρα λάθη. Αλλά προσπάθησα να τα κάνω μια φορά το καθένα, εκτός από τον ερωτικό τομέα που επέτρεψα στον εαυτό μου να το κάνει πολλές.

Για ποιο πράγμα έχετε παλέψει περισσότερο στη ζωή σας;

Να είμαι αξιοπρεπής και να κάνω καθαρά πράγματα.

Ποια ήταν έως τώρα η πιο δύσκολη στιγμή στην καριέρα σας;

Όταν τελείωσαν οι ΠΥΞ ΛΑΞ και έπρεπε να αρχίσω πάλι από την αρχή. Δυσκολεύτηκα αλλά δεν γίνεται και να μην δυσκολευτείς σε κάτι. Τότε έπρεπε να βρω ξανά το δρόμο μου. Γιατί όταν φεύγεις από κάτι πολύ μεγάλο και είσαι πια μόνος σου δεν είναι το ίδιο. Χρειάστηκε καιρός για να το καταλάβω αυτό. Και ξεκίνησα να τραγουδώ πάλι σε μικρά μπαράκια, όπως παλιά. Η μόνη διαφορά ήταν ότι είχα πια πείρα. Το συγκρότημα το αγαπούσαμε πολύ, μας έδωσε πάρα πολλά. Αλλά έπρεπε να το σταματήσουμε όταν ήταν ψηλά. Αυτό ήταν εύκολο στα λόγια, αλλά πολύ δύσκολο στην πράξη. Όμως τώρα πια δεν μου λείπει.

Σε ποια θέματα κάνετε του κεφαλιού σας ότι και να γίνει;

Πάντα κάνω του κεφαλιού μου, γιατί τα λάθη μου τα πληρώνω μόνος μου. Για τα λάθη μου είμαι πάντα εγώ ο βασικός υπαίτιος.

Από τότε που γίνατε μπαμπάς τι άλλαξε;

Τα πάντα. Από στρατηγός έγινα υποδεκανέας. Όταν κάνεις παιδί όλα είναι αλλιώς. Αυτό δεν το καταλαβαίνει όποιος δεν έχει παιδί. Ούτε εγώ το καταλάβαινα όταν μου το έλεγαν παλιά οι φίλοι μου. Όταν γυρνάω σπίτι είμαι άλλος άνθρωπος. Είμαι ευγνώμων για το παιδί μου. Όταν μου τηλεφωνεί και μου λέει «σε αγαπώ» μου δίνει τεράστια δύναμη να πηγαίνω μπροστά. Η κόρη μου είναι 8.5 ετών και ερχεται στις συναυλίες μου, γράφει ποιήματα και είναι και τραγουδίστρια.

Τι λείπει από τη ζωή σας;

Το μόνο που θέλω είναι υγεία και να ζω αξιοπρεπώς. Και ένα καλό μέλλον για την κόρη μου. Ζω απλά. Πηγαίνω στο χωριό μου, βλέπω τα αστέρια και ηρεμώ.

Ποια μελωδία γαληνεύει την ψυχή σας;

Οι μελωδίες της φύσης. Ο ήχος από τα κύματα και τον αέρα.