«Ο θεσμός του Φεστιβάλ Βιβλίου πρέπει να διαρκέσει και για να διαρκέσει πρέπει να στηριχτεί με κάθε ουσιαστικό τρόπο. Έτσι θα αναδειχθεί η σημασία του βιβλίου και της ανάγνωσης» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος εγκαινιάζοντας το 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου στο Ζάππειο Αθηνών, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η σημασία του βιβλίου «είναι διαχρονικά σταθερή, ιδίως στην έντυπη μορφή του χωρίς να αμφισβητείται η σημασία της εξέλιξης της ηλεκτρονικής τεχνολογίας στο πεδίο της οικοδόμησης της πληροφόρησης και της γνώσης».

«Το βιβλίο δημιουργεί πνεύμα και Παιδεία, μετατρέπει την πληροφορία σε γνώση και κινητοποιεί την κριτική σκέψη και τη φαντασία» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος και έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι ο ίδιος θα δώσει διαρκές παρών στις εκδηλώσεις του 2018 για την «Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας περιηγήθηκε στην έκθεση, στην οποία σύμφωνα με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης και μέλος του ΔΣ του Συνδέσμου Εκδοτών Βιβλίου (ΣΕΚΒ), Γιάννη Σολδάτο «φέτος η συμμετοχή των εκδοτικών οίκων σημείωσε ρεκόρ των τελευταίων ετών φτάνοντας τις 130. Υπάρχει πολύς κόσμος που επισκέπτεται το φεστιβάλ, πολλές συμμετοχές συγγραφέων διαφόρων κατηγοριών και πολλές εκδηλώσεις, που αναδεικνύονται με τη συνεργασία της ΕΡΤ». Επίσης, ο Γιάννης Σολδάτος θύμισε τα δύο κεντρικά θέματα του 46ου Φεστιβάλ Βιβλίου, το αφιέρωμα στον Νίκο Καζαντζάκη και στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση. Για το δεύτερο αφιέρωμα εξήγησε ότι επιχειρεί «να αναδείξει τους πολιτικούς, διανοούμενους και στοχαστές που εμπνεύστηκαν από την Οκτωβριανή Επανάσταση».

Στα εγκαίνια απηύθυναν επίσης χαιρετισμό οι Γρηγόρης Πλαστάρας, πρόεδρος του ΣΕΚΒ και Γιώργος Χουλιάρας, πρόεδρος της Εταιρείας Συγγραφέων και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Ελληνικού Πολιτισμού, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, εκπρόσωπος του υπουργείου Πολιτισμού και η Σοφία Τζιτζίκου, πρόεδρος της ελληνικής επιτροπής της Unicef. Οι ομιλητές αναφέρθηκαν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το βιβλίο αλλά και στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να αντιμετωπιστούν αυτές οι δυσκολίες.

Το 46ο Φεστιβάλ Βιβλίου θα διαρκέσει έως τις 17 Σεπτεμβρίου.