Σε ένα κατάμεστο Ηρώδειο, περισσότεροι από 4.000 θεατές σιγοτραγούδησαν χθες το βράδυ τραγούδια του Νίκου Γκάτσου, κατά τη διάρκεια του αφιερώματος στον μεγάλο ποιητή και στιχουργό, που παρουσίασαν ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη.

«Νιώθω τυχερός που ερμήνευσα έναν μεγάλο ποιητή, έναν μοναδικό τεχνίτη του στίχου. Ο Γκάτσος άνοιξε την πόρτα για να μπω σε έναν ονειρικό κόσμο που ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα γίνει πραγματικότητα», επισήμανε ανοίγοντας τη συναυλία ο Μανώλης Μητσιάς, ο οποίος συνεργάστηκε δισκογραφικά με τον Νίκο Γκάτσο.

Ο Μανώλης Μητσιάς και η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη ερμήνευσαν μουσικές συναντήσεις του Νίκου Γκάτσου με τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο, τον Δήμο Μούτση και τον Λουκιανό Κηλαηδόνη, από το «Αστέρι του Βοριά» με το οποίο άνοιξε η συναυλία, μέχρι την ωδή στην «Αθήνα».

Κορυφαίες στιγμές της χθεσινής βραδιάς, επίσης, τα «Μάτια βουρκωμένα», «Αθανασία», «Μάνα μου Ελλάς», «Το δίχτυ», «Άσπρη μέρα και για μας», τραγούδια που το κοινό ερμήνευσε παρέα με τους δύο καλλιτέχνες.

Ανάμεσα στα τραγούδια, η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη διάβασε κείμενα του Γκάτσου αλλά και κείμενα άλλων δημιουργών για τον ποιητή, σε επιμέλεια της Αγαθής Δημητρούκα.

Με τη χθεσινή βραδιά κορυφώθηκε ο κύκλος συναυλιών «Ο Γκάτσος που αγάπησα», που ξεκίνησε πέρυσι και παρουσιάστηκε το καλοκαίρι και στις Πρέσπες. Στη συναυλία συμμετείχαν οι μουσικοί Αχιλλέας Γουάστωρ, Ηρακλής Ζάκκας και Σταύρος Καβαλιεράτος.

Τη συναυλία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η βουλευτής της ΝΔ Όλγα Κεφαλογιάννη, η πρώην υπουργός Λούκα Κατσέλη, η συγγραφέας Άλκη Ζέη, ο ερμηνευτής Γιώργος Νταλάρας και ο ζωγράφος Γιώργος Σταθόπουλος.