Ένα μυθιστόρημα που διαβάζεται απνευστί είναι το «Βουβό κύμα: Το τελευταίο πέρασμα του Λουζιτάνια» του Erik Larson που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ίκαρος με θέμα τη συναρπαστική ιστορία του ναυαγίου του Λουζιτάνια ειπωμένη σαν το πιο σπουδαίο θρίλερ.

Το βιβλίο χαρακτηρίζεται από εξαιρετική αφηγηματική ροή, καθώς ο συγγραφέας προσφέρει μια καθηλωτική καταγραφή ενός από τα πιο τραγικά γεγονότα του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, τη βύθιση του πολυτελούς υπερωκεάνιου, που απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λίβερπουλ, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό επιβατών, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και βρέφη.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Την 1η Μαΐου 1915, κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, το Λουζιτάνια, ένα πολυτελές υπερωκεάνιο, απέπλευσε από τη Νέα Υόρκη με προορισμό το Λίβερπουλ, μεταφέροντας μεγάλο αριθμό επιβατών, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά και βρέφη. Παρότι η Γερμανία είχε ανακηρύξει τις θάλασσες γύρω από τη Βρετανία εμπόλεμη ζώνη, οι επιβάτες του υπερωκεανίου δεν πίστευαν ότι διέτρεχαν κάποιο κίνδυνο, καθώς επί έναν αιώνα τα πλοία που δεν ήταν πολεμικά είχαν παραμείνει ασφαλή από επιθέσεις. Για μήνες τα γερμανικά υποβρύχια έσπερναν τον τρόμο στον Βόρειο Ατλαντικό, αλλά το Λουζιτάνια ήταν ένα από τα σπουδαιότερα και ταχύτερα πλοία της εποχής, γνωστό και ως «υπερατλαντικό λαγωνικό». Η Γερμανία είχε αποφασίσει να αλλάξει τους κανόνες του παιχνιδιού και ο καπετάνιος του υποβρυχίου U-20 Βάλτερ Σβίγκερ ήταν έτοιμος να ανταποκριθεί σε αυτό.

Ο συγγραφέας ζωγραφίζει ένα μεγάλο πορτρέτο της Αμερικής κατά την Προοδευτική Περίοδο φέρνοντας στο προσκήνιο τις ζωές των επιβλητικών χαρακτήρων και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ τους.

Το βιβλίο απέσπασε τα βραβεία Goodreads Choice Award και World Magazine Book of the Year.