Δεν είναι η πρώτη αλλά η πέμπτη φορά που η Αγγελική Δαλιάνη θα ανέβει στη σκηνή δίπλα στο σύζυγό της Μάνο Παπαγιάννη. Στο τέλος του μήνα το ζευγάρι θα πρωταγωνιστήσει σε μια από τις πιο επιτυχημένες κλασικές κωμωδίες «Ο φίλος μου ο Λευτεράκης» του Αλέκου Σακελλάριου, η οποία θα αναβιώσει στην καλοκαιρινή σκηνή του Θεάτρου Χυτήριο σε διασκευή Μιχάλη Ρέππα και Θανάση Παπαθανασίου. «Αυτή η συνεργασία είναι ένα πολύ ευτυχές γεγονός. Υποδύομαι την Ντόλυ, την ερωμένη του Θοδωράκη, η οποία εγκλωβίζεται στο σπίτι, επειδή επιστρέφει ξαφνικά η σύζυγος από ταξίδι. Στο έργο κάνω την ερωμένη του Μάνου και αυτό είναι πολύ ωραίο. Όταν παίζω μαζί του αισθάνομαι πολύ οικεία» λέει σήμερα στο S η Αγγελική.

Ποιον ρόλο έχετε στην παράσταση;

Είναι ένα πολύ ευτυχές γεγονός, είμαι πολύ χαρούμενη που συμμετέχω σε αυτήν παράσταση. Και χαίρομαι που συνεργάζομαι με τους Ρέππας- Παπαθανασίου, που είναι μετρ της κωμωδίας. Έχουν κάνει μια πολύ ωραία διασκευή με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο του Σακελλάριου. Εγώ υποδύομαι την Ντόλυ, την ερωμένη του Θοδωράκη, η οποία εγκλωβίζεται στο σπίτι, επειδή επιστρέφει ξαφνικά η σύζυγος από ένα ταξίδι. Στο έργο κάνω την ερωμένη του Μάνου και αυτό είναι πολύ ωραίο.

Φέτος θα ανεβείτε στη σκηνή μαζί με τον σύζυγός σας. Πως είναι να δουλεύετε μαζί;

Είναι η 5η φορά που παίζουμε μαζί στο θέατρο. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, αντίθετα είναι πολύ ωραίο. Μου αρέσει γιατί όταν παίζω με τον Μάνο αισθάνομαι πιο οικεία. Βέβαια είναι κάτι που και οι δυο αντιμετωπίζουμε καθαρά επαγγελματικά. Αλλά όταν ο άλλος είναι ο άνθρωπός σου, και ξέρεις την κάθε του αντίδραση, σου δημιουργεί μια οικειότητα. Και πάμε μαζί στις πρόβες και έτσι είμαστε και λίγο παραπάνω χρόνο μαζί. Στο σπίτι μιλάμε αρκετά για το έργο. Η κοινή δουλειά είναι ένα βασικό θέμα συζήτησής μας.

Το κεντρικό θέμα του έργου είναι το ψέμα μέσα στο γάμο. Ποια η προσωπική σας άποψη για αυτό το θέμα;

Αυτό δεν είναι πολύ ωραίο μέσα σε ένα γάμο και δεν νομίζω κάποιος να πει το αντίθετο. Καλό είναι σε ένα γάμο να υπάρχει εμπιστοσύνη, ειλικρίνεια και σεβασμός. Αλλά αν τα πράγματα φτάσουν σε αυτό το σημείο της απιστίας, δεν μπορεί να υφίσταται ο γάμος.

Στο ευρύ κοινό γίνατε γνωστή πριν λίγα χρόνια από το σήριαλ «Μαρία η άσχημη»; Από τότε και μετά τι άλλαξε στη ζωή σας;;

Είναι αρκετά τα χρόνια, περίπου 10 και έχουν συμβεί αρκετά πράγματα από τότε. Το σήριαλ αυτό με έκανε αναγνωρίσιμη στον κόσμο, πράγμα που ο κόσμος ακόμα και σήμερα το θυμάται. Το να είσαι αναγνωρίσιμος ύστερα από μια τόσο μεγάλη επιτυχία, σαφώς σου δίνει μια μεγάλη ώθηση για την πορεία σου. Βέβαια στη δουλειά αυτή του ηθοποιού χρειάζεται πολύ προσπάθεια. Δεν μπορείς να επαναπαύεσαι. Κάθε φορά που αναλαμβάνω μια καινούρια δουλειά νιώθω σαν να ξεκινάω από την αρχή, αλλά σαφώς η αναγνωσιμότητα μου άνοιξε λίγο πιο εύκολα τις πόρτες. Μου έδωσε λίγες περισσότερες ευκαιρίες.

Αντιμετωπίσατε δυσκολίες στο συνδυασμό οικογένειας και καριέρας;

Ναι. Όπως κάθε εργαζόμενη γυναίκα. Δεν είναι εύκολο στις μέρες μας να δουλεύεις και να έχεις οικογένεια. Εγώ ευτυχώς έχω βοήθεια από τη μητέρα μου, η οποία όμως και αυτή είναι εργαζόμενη. Αλλά ως κλασσική μαμά, προσπαθεί να μοιράσει το χρόνο της ανάμεσα στη δουλειά της και τα εγγόνια της.

Ποια ήταν έως τώρα η δυσκολότερη στιγμή στην καριέρα σας;

Στο ξεκίνημα θέλει πολύ πείσμα, επιμονή και πολύ τρέξιμο. Και τύχη θέλει, αλλά πρέπει να είσαι και έτοιμος. Η μεγαλύτερη δυσκολία είναι αυτό το διαρκές κυνήγι της δουλειάς και ότι κάθε φορά πρέπει να προσπαθείς να αποδείξεις την αξία σου.

Ποια είναι η καλύτερη συμβουλή που σας έχουν δώσει;

Το σημαντικότερο πράγμα που μου είχαν πει στα χρόνια των σπουδών μου είναι ότι η δουλειά του ηθοποιού θέλει γερό στομάχι. Και φυσικά αυτό το κατάλαβα πολύ γρήγορα. Στην ουσία οι ηθοποιοί είναι σε μια μόνιμη ανεργεία, δίνουν συνέχεια εξετάσεις και ψάχνουν δουλειά σε κάθε σεζόν;

Νιώσατε ποτέ ότι την είχατε ψωνίσει; 

Νομίζω πως όχι. Αλλά αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν άλλοι, που με ξέρουν. Ίσως τα δύο χρόνια της σειράς, που η αναγνωσιμότητα ήταν πολύ απότομη και γρήγορη, κάποιοι θα μπορούσαν να τον πουν αυτό. Αλλά εγώ δεν το ένιωσα ποτέ αυτό, γιατί τότε δούλευα πολύ σκληρά με γυρίσματα επί 15 ώρες την ημέρα και δεν προλάβαινα να καταλάβω τίποτα. Ήμουν 15 ώρες μέσα σε ένα στούντιο. Από την άλλη όταν βρισκόμουν εκτός, και έβλεπα όλη αυτήν την αγάπη του κόσμου, το ευχαριστιόμουν πάρα πολύ. Ένιωθα απέραντη χαρά. Ήταν ένα ευτύχημα.

Είστε πάντα τόσο ήρεμη όσο δείχνετε; Δεν νευριάζετε ποτέ;

Βλέπω πάντα τα πράγματα πολύ θετικά. Οι φίλοι μου μου λένε «εντάξει, ξύπνα, γίνε λίγο ρεαλίστρια». Αλλά εγώ αρνούμαι, θέλω να ζω στο ροζ συννεφάκι μου γιατί μου αρέσει. Όμως δεν είμαι τόσο ψύχραιμη πολύ συχνά. Δεν θα έλεγα ότι είμαι πολύ ψύχραιμη στη ζωή μου. Με τα παιδιά μου είμαι ήρεμη και τους κάνω τα χατίρια, αλλά υπάρχουν και στιγμές αυστηρότητας. Τα παιδιά έχουν ανάγκη τα όρια γιατί αυτό τους δημιουργεί ασφάλεια.

Εσείς ερωτευτήκατε τον άντρας σας πολύ μικρή και τον παντρευτήκατε. Τι σας έχει μάθει ο έρωτας έως τώρα;

Ότι είναι κινητήριος δύναμη. Αν είσαι ερωτευμένος με τον άνθρωπό σου, μπορείς να καταφέρεις τα πάντα.

Τον περασμένο Ιανουάριο βιώσατε με τον σύζυγό σας μια δύσκολη στιγμή που πήρε μεγάλη δημοσιότητας. Πως το αντιμετωπίσατε; Σας πλήγωσε; 

Ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδος. Δεν ήταν καθόλου ευχάριστη όλη αυτή η έκταση που πήρε το θέμα. Αυτό κυρίως με ενόχλησε. Από εκεί και πέρα είναι ένα θέμα που ανήκει στο παρελθόν και έχει πάρει το δρόμο του.

Είναι δύσκολο για έναν καλλιτέχνη να έχει διάρκεια στο χρόνο;

Ναι πολύ δύσκολο. Θέλει πολύ επιμονή και υπομονή. Οτιδήποτε έχει να κάνει με την Τέχνη δεν είναι συμβατικά επαγγέλματα.

Πιστεύεις στο Θεό; Αν τον συναντούσατε τι θα θέλατε να του πειτε;

Ναι πιστεύω. Θα του έλεγα ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα με έχει βοηθήσει να αποκτήσω. Και που έχει καλά όλους τους δικούς μου ανθρώπους. Γιατί συνηθως ζητάμε από το Θεό, ενώ θα πρέπει να λέμε και ένα ευχαριστώ.

Τα δύο παιδιά σας έχουν 8 χρόνια διαφορά ηλικίας. Ήταν ένα τυχαίο γεγονός;

Ναι τυχαίο ήταν. Πάντα ήθελα ένα δεύτερο παιδί, αλλά κάθε φορά έλεγα, άστο αργότερα. Μέχρι που το αποφάσισα. Τα παιδιά είναι ευτυχία. Με την κόρη μου κάθομαι μαζί της και τη βοηθάω στα διαβάσματα και τα τρία χρόνια του Δημοτικού. Είμαι από πάνω της και της έχω δώσει πολύ γερές βάσεις.

Στην τηλεόραση θα σας ξαναδούμε;

Μακάρι να προέκυπτε μια πρόταση για την τηλεόραση. Θα το ήθελα πάρα πολύ. Μακάρι να γίνουν νέα σήριαλ.