Την «Ευθαλία του Γαλατά» υποδύεται αυτόν τον καιρό στο Μικρό Γλόρια η Νικολέττα Βλαβιανού μεταφέροντας στη σκηνή τον πόνο, την κραυγή και την αμαρτία μιας ορφανής του πολέμου, που κατάφερε να κρατήσει ζωντανή την ελπίδα παρά τις δοκιμασίες της προσφυγιάς, της φτώχιας και του θανάτου. Μια παράσταση ντυμένη με παραδοσιακή μουσική και ιδιαίτερα τραγούδια της Ελληνικής Ανατολής.

Το έργο στηρίζεται στη συνταρακτική νουβέλα «Φαχισέ Τσίκα» του βραβευμένου συγγραφέα Θωμά Κοροβίνη, το οποίο παρουσιάζει την προφορική μαρτυρία μιας ηλικιωμένης γυναίκας απ’ την Κερασούντα του Πόντου, της Ευθαλίας. Αναφέρεται στην κατατρεγμένη ζωή της από τα συνταρακτικά πολεμικά γεγονότα στη Μαύρη Θάλασσα των αρχών του αιώνα μέχρι την κατάληξή της –έπειτα από πολλές περιπέτειες- στα μπορντέλα του Γαλατά στην Κωνσταντινούπολη. «Φαχισέ» στα τουρκικά σημαίνει «πόρνη» και «Τσίκα», δηλαδή κοπέλα, είναι το παρατσούκλι που έδωσε στην Ευθαλία ο Σπανιόλος αγαπημένος της.

Το δυνατό κείμενο του Κοροβίνη, ο οποίος είναι εξαιρετικός γνώστης της Ελληνικής ιστορίας της Πόλης, δίνει τη θέση του σε μια καλοστημένη παράσταση αξιώσεων σε σκηνοθεσία Ρέϊνας Εσκενάζυ.

Η Νικολλέτα Βλαβιανού δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο συναισθηματικούς ρόλους όσο είναι η Ευθαλία. Το αποτέλεσμα όμως σε αυτήν την παράσταση είναι κάτι παραπάνω από πετυχημένο. Στη σκηνή με τη βοήθεια της ατμοσφαιρικής μουσικής κεντάει πάνω στο κορμί της τον Πόντο , την Πόλη και τη Σμύρνη ενώνοντας το γέλιο με το δάκρυ και το κωμικό με το δραματικό.

Η σκηνογραφία διαθέτει ζεστά χρώματα με ανατολίτικες πινελιές, ενώ η παράσταση πλαισιώνεται από δύο ακόμα ηθοποιούς την Ελένη Καρβέλη και την Ελεάννα Φινοκαλιώτη, που με την υπέροχη φωνή τους και ερμηνεία τους μας χαρίζουν ένα θεατρικό κράμα ανώτερης ποιότητας.
Η γοητεία του έργου προέρχεται από το γεγονός ότι είναι μια περιπέτεια ζωής που καθρεφτίζει την ταραγμένη εποχή, του Ελληνισμού, της Μαύρης Θάλασσας και της Κωνσταντινούπολης.