Στο θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν, στη σκηνή της Φρυνίχου θα φιλοξενηθεί την άλλη εβδομάδα η «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη. Η πολύ πετυχημένη παράσταση του Κρατικού Θέατρο Βορείου Ελλάδος μετά από ένα επιτυχημένο κύκλο παραστάσεων σε Ελλάδα και Εξωτερικό θα έρθει στην Αθήνα για τρεις μόνο παραστάσεις και συγκεκριμένα την Πέμπτη 13, την Παρασκευή 14 και το Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου 2018.

Ο Καζαντζάκης άρχισε να γράφει την «Ασκητική» στη Βιέννη και την τελείωσε στο Βερολίνο κατά το τέλος του 1922, μέχρι τις αρχές του 1923. «Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή» σημειώνει κάπου στο έργο του μεταφέροντας την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Aνδρέας Κουτσουρέλης είναι μια λιτή ιεροτελεστία αντάξια του φιλοσοφικού έργου. Αναδεικνύει το φιλοσοφικό όραμα του συγγραφέα για την ανθρώπινη ύπαρξη και θέτει ερωτήματα με μεγάλο βάθος για τον αγώνα του ανθρώπου ενάντια στη φθορά.
Το σκηνικό περιέχει συμβολικά αντικείμενα όπως χώμα, ξύλο και σχοινιά, τα οποία δημιουργούν στο κέντρο της σκηνής ένα κύκλο που συμβολίζει το λαβίρυνθο. Εκεί εισέρχονται οι ηθοποιοί με εναρμονισμένο βήματα, λόγο αλλά και άλλους ήχους.

Οι ηθοποιοί φαίνεται να σέβονται απόλυτα το κείμενο και απευθυνόμενοι άμεσα στους θεατές δημιουργούν μια πολύ ενδιαφέρουσα θεατρική στιγμή. Οι πέτρες, το κρασί, τα μουσικά όργανα και το παλιό βιβλίο που βρίσκεται στο κέντρο του κύκλο φτιάχνουν μια άκρως μυσταγωγική ατμόσφαιρα.

Στην παράσταση παίζουν οι ηθοποιοί Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Χρήστος Μαστρογιαννίδης.