Με μια ολοκαίνουργια δράση επιστρέφει δυναμικά το 21ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας και η 18η Camera Zizanio, που φέτος θα διεξαχθούν στις 1-8 Δεκεμβρίου 2018 στον Πύργο, την Αμαλιάδα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου. Πρόκειται για το 1ο Olympia «Creative Ideas» Pitching Lab, ένα εργαστήριο που στόχο έχει να ενθαρρύνει τη δημιουργία παιδικών και νεανικών ταινιών. Συγκεκριμένα, έξι εκπαιδευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, σε εξειδικευμένα μαθήματα θα εκπαιδεύσουν τους συμμετέχοντες στις ιδιαιτερότητες του Κινηματογράφου για Παιδιά και Νέους, επικεντρώνοντας στην ανάπτυξη των ιδεών που θα παρουσιάσουν οι συμμετέχοντες. Η καλύτερη ιδέα θα χρηματοδοτηθεί από την ΕΡΤ με 2.000 ευρώ, για να ενθαρρύνει τα περαιτέρω βήματα για την πραγματοποίηση της ταινίας.

Ειδικότερα, με το Olympia "Creative Ideas" Pitching Lab, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, στοχεύει:

- Στην εκπαίδευση των κινηματογραφιστών -και κυρίως των νέων- ώστε να γνωρίσουν τις ιδιαιτερότητες των ταινιών που πραγματεύονται πτυχές της παιδικής ή νεανικής ηλικίας και απευθύνονται πρωτίστως σ' αυτές τις ηλικίες.

- Στην σταθερή παροχή τεχνογνωσίας και στήριξη σε όλα τα στάδια δημιουργίας της ταινίας, από την ανάπτυξη μιας ιδέας, ως την εμπορική και εναλλακτική διανομή της.

- Στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών για συνεργασίες με ΕΡΤ, ΕΚΚ, ΕΚΟΜΕ και άλλους φορείς, για στήριξη της παραγωγής και της διανομής ταινιών για παιδιά και νέους, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ολυμπίας για Παιδιά και Νέους, θα στηρίξει με όλους τους δυνατούς τρόπους, όχι μόνο την ιδέα που θα βραβευθεί αλλά και τις υπόλοιπες ενδιαφέρουσες ιδέες που θα παρουσιαστούν στο "Creative Ideas". Η μέγιστη διάρκεια για ταινία μυθοπλασίας ή animation είναι 20 λεπτά και για ντοκιμαντέρ 30 λεπτά.

 Βασικές αρχές κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά και νέους

Οι ταινίες «για παιδιά και νέους» είναι ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ ή animation, απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες, από τη νηπιακή ηλικία ως την ηλικία των 18 ετών. Οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν ελεύθερα σε ποια ηλικιακή κατηγορία θέλουν κυρίως να απευθύνεται η ταινία τους. Οι βασικές αρχές που πρέπει να τις διέπουν είναι η θέαση του κόσμου να γίνεται μέσα από τα μάτια των παιδιών ή των νέων, η σκηνοθετική διαχείριση του θέματος να λαμβάνει υπ' όψιν τις αντιληπτικές ικανότητες των παιδιών ή των νέων της ηλικιακής κατηγορίας στην οποία κυρίως απευθύνεται η ταινία, ενώ αποκλείονται θέματα που προωθούν τη βία, το σεξισμό ή τον ρατσισμό. Επίσης, αποκλείονται ιδέες που προωθούν διακρίσεις λόγω φυλής, χρώματος, εθνικής ή εθνοτικής καταγωγής, γενεαλογικών καταβολών, θρησκευτικών ή άλλων πεποιθήσεων, αναπηρίας ή χρόνιας πάθησης, ηλικίας, οικογενειακής ή κοινωνικής κατάστασης, σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας ή χαρακτηριστικών φύλου.

Εκπαιδευτές θα είναι οι Φέλιξ Βαγκιντερχόουζεν, Βέλγιο, Διανομέας Παιδικών Ταινιών, Παραγωγός Εκπαιδευτικών Κινηματογραφικών Προγραμμάτων, Γενικός Γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδικού Κινηματογράφου ECFA, Αντρέι Ρόμαν Γιάζεβιτς, Πολωνία, Συγγραφέας, Σκηνοθέτης, Παραγωγός, Μέλος της Διοίκησης της Ένωσης Πολωνών Σκηνοθετών, Λίνα Γιαννοπούλου, Ελλάδα, Παραγωγός Ταινιώv, μέλος οργανωτικής επιτροπής OlympiaIFF, Αγάθη Δαρλάση, Ελλάδα, Σύμβουλος Storytelling, Σκηνοθέτιδα, Σεναριογράφος, Τζωρτζίνα Κακουδάκη, Ελλάδα, Σκηνοθέτιδα, Θεατρολόγος, Θεατροπαιδαγωγός, Δημήτρης Σπύρου, Ελλάδα, Σκηνοθέτης, Σεναριογράφος, Καλλιτεχνικός Διευθυντής Olympia IFF.