Ένα διαμέρισμα της δεκαετίας του '60 σε μια πολυκατοικία στο Κολωνάκι, υποδέχεται τον περίφημο Χάρτη του Κόσμου «Mappemonde», από τα πιο σημαντικά έργα της ελληνικής μεταπολεμικής γλυπτικής του Γιώργου Λάππα.

Είναι το έργο με το οποίο η γκαλερί Citronne του Πόρου εγκαινιάζει το αθηναϊκό της παράρτημα στις 29/11, μετατρέποντας σε χώρο τέχνης το διαμέρισμα της οδού Πατριάρχου Ιωακείμ 19 (4ος όροφος).

Με την έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» η γκαλερίστα της Citronne Τατιάνα Σπινάρη επιδιώκει τη σύνδεση ανάμεσα στο τοπικό και το παγκόσμιο αξιοποιώντας τα δίκτυα που συνδέουν την ελληνική πρωτεύουσα με την Διασπορά και την παγκόσμια καλλιτεχνική δημιουργία. Προβάλλοντας και επαναπροβάλλοντας έργα με αντοχή στον χρόνο. Όπως η εικαστική εγκατάσταση Mappemonde, του Αιγυπτιώτη Γιώργου Λάππα, μια μυστικιστική γλυπτική αφήγηση αποτελούμενη από 3.000 μικρά, μεταλλικά στοιχεία που θυμίζουν ιερογλυφικά καρτούς ταξιθετημένα σε επιδαπέδιες πλάκες και ενώνονται με ένα σπίτι διαμορφωμένο από τον γλύπτη γύρω από την ανάγκη αναζήτησης του δικού του ξεκινήματος. Σύνθεση ανθρωποκεντρική, όπως άλλωστε το συνολικό έργο του χαρισματικού Γιώργου Λάππα που έφυγε αιφνίδια από τη ζωή το 2016. Στο Mappemonde, «ένα έργο συμβολικό με βαθιές μυστικές αναφορές ο Λάππας προσπαθεί σαν αντιγραφέας ιερών κειμένων να αποκωδικοποιήσει τον κόσμο, με προσωπικά και ταυτόχρονα πανανθρώπινα βιώματα» όπως λέει ο Γιώργος Τζιρτζιλάκης, εκ των επιμελητών της έκθεσης.

«Εγκιβωτισμένο» στην αθηναϊκή Citronne, το «Mappemonde» εμφανίζεται τριάντα ένα χρόνια από την πρώτη παρουσίαση της στην Γκαλερί Ζουμπουλάκη (1987), την Μπιενάλε του Σάο Πάολο το ίδιο έτος και τριάντα χρόνια από την ολοκλήρωσή της στην Μπιενάλε της Βενετίας (1988).

Στην είσοδο του διαμερίσματος εκτίθεται σαν αντικείμενο ο ανέκδοτος πολυσέλιδος τόμος με το μαύρο εξώφυλλο και τα χρυσά γράμματα στη ράχη «Mappemonde».Πρόκειται για ένα είδος προσωπικού ημερολογίου που κρατούσε ο καλλιτέχνης με λεπτομερή περιγραφή όλης της διαδικασίας την οποία ακολούθησε η σκέψη του έως ότου φθάσει στο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα. Παρατίθενται στοιχεία, κωδικοί και σύμβολα, σχέδια, σημειώσεις, παρατηρήσεις, συνειρμοί, μνήμες - όλα όσα οδήγησαν στον Χάρτη του Κόσμου, την Ιστορία της Ανθρωπότητας. Το πολύτιμο αυτό βιβλίο εκδίδεται για πρώτη φορά «εγκιβωτισμένο» κι αυτό στον κατάλογο της έκθεσης.

Η έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» ξεκίνησε από την προσπάθεια της συζύγου του Γιώργου Λάππα, γλύπτριας Αφροδίτης Λίτη να περισυλλέξει κάποια στοιχεία από την περίοδο του πειραματισμού του και μέχρι την ολοκλήρωση του έργου. «Ο Γιώργης» όπως τον αποκαλεί με τρυφερότητα «κοιτώντας ψηλά έβλεπε μπροστά»λέει συγκινημένη η Αφροδίτη Λίτη. Με δική της φροντίδα είχε διοργανωθεί πριν δύο χρόνια η περίφημη έκθεση «Happy Βirthday» στο Μουσείο Μπενάκη, σαν φόρος τιμής στον πρόωρα χαμένο καλλιτέχνη.

Τώρα με την έκθεση «Εγκιβωτισμός- Mappemonde» η Αφροδίτη Λίτη μας προσκαλεί να επανεκτιμήσουμε, μετά από 31 χρόνια, στον χώρο ενός φιλόξενου αθηναϊκού διαμερίσματος, «εγκιβωτισμένο» τον προσωπικό εκστατικό χάρτη του Γιώργη, μέσα από τη συρραφή σπαρμένων εικόνων πολιτισμού.