Κατά την παρουσίαση των 20 χρόνων ενεργούς δράσης και παρουσίας της Τεχνόπολης στη ζωή της πρωτεύουσας, με εκδηλώσεις σε τομείς της τέχνης, της επιστήμης, της καινοτομίας, της επιχειρηματικότητας, ο διευθύνων σύμβουλός της Κωστής Μπιτζάνης προσδιόρισε τον χαρακτήρα της «Τεχνοπόλης» ως «Βιομηχανικό παρελθόν, πολιτιστικό παρόν, καινοτόμο μέλλον».

Αναφέρθηκε σε κάποιες από τις πλέον επιτυχημένες εκδηλώσεις-θεσμούς όπως το Technopolis Jazz Festival (46.000 επισκέπτες πέρσι), το Science Festival (22.000 επισκέπτες πέρσι), το Παιδικό Φεστιβάλ Π100 - Πλανήτης Τεχνόπολη (6.000 μικροί και μεγάλοι πέρσι), το Bike Festival.
Θύμισε την έκθεση που ήταν αφιερωμένη στη δεκαετία του 1980, την οποία επισκέφθηκαν 80.000 άνθρωποι ως μια από τις πιο επιτυχημένες παραγωγές,. Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην κοιτίδα νεοφυούς επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, που φιλοξενείται στο παλιό αεροφυλάκιο και την οποία έχουν αξιοποιήσει μέχρι σήμερα 175.000 δημιουργικοί νέοι. Συγχρόνως, στο χώρο φιλοξενήθηκαν 1.050 εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή για τα «20 χρόνια Τεχνόπολη» αυτόν τον καιρό.

Χώρος κονσέρτων, συναυλιών και χορού το Αμφιθέατρο

Ο κ. Μπιτζάνης υποστηρίζοντας τη δημόσια διοίκηση, πρόσθεσε πως οι δυνατότητες του Δημοσίου είναι πολύ περισσότερες από τα εμπόδιά του καθώς στην Τεχνόπολη αναδείχθηκαν οι αρχές της χρηστής και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης.

Το προσωπικό που εργάζεται εκεί έχει καταφέρει - χρησιμοποιώντας το μυαλό και την φαντασία του και κάνοντας την Τεχνόπολη σπίτι τους - να οδηγήσουν σε σύγχρονες μορφές διοίκησης, με ευαισθησία και ανθρωποκεντρικό μοντέλο, είπε.
Αναφερόμενος στα οικονομικά, σημείωσε ότι πριν από οκτώ χρόνια τα έσοδα της Τεχνόπολης ανέρχονταν σε 9,5 εκατ. ευρώ και λειτουργούσε με στήριξη από τον ΟΠΑΝΔΑ (Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δ. Αθηναίων) κατά 65%. Σήμερα, ο προϋπολογισμός της Τεχνόπολης είναι σχεδόν 3,3 εκατ. ευρώ, από τα οποία το 65% είναι ίδια έσοδα και η στήριξη από τον ΟΠΑΝΔΑ ανέρχεται στο 28% του προϋπολογισμού. Αυτό το ποσοστό που δεν μπορεί να πέσει σε καμία περίπτωση κάτω από το 25%, γιατί θα χαθεί ο δημόσιος, κοινωνικός χαρακτήρας της Τεχνόπολης.

Επίσης, ο κ. Μπιτζάνης ανακοίνωσε ότι εντός των επομένων ημερών θα ξεκινήσει η ριζική ανακαίνιση του Αμφιθεάτρου της Τεχνόπολης, προκειμένου να δημιουργηθεί ένας χώρος κατάλληλος για κονσέρτα, συναυλίες, χορό, αλλά και συνέδρια με ταυτόχρονη μετάφραση. Η ανακαίνιση έχει προϋπολογισθεί στο ένα εκατομμύριο ευρώ και θα έχει ολοκληρωθεί έως τον Ιούνιο 2019.

Το έργο ήταν ιδέα και απόφαση των Μ. Μερκούρη - Δ. Μπέη

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ανοίγοντας την εκδήλωση, ανέτρεξε στο ιστορικό της δημιουργίας της Τεχνόπολης, που ξεκίνησε με την ιδέα και απόφαση για τη δημιουργία της στο παλιό εργοστάσιο φωταερίου από το δίδυμο Μ. Μερκούρη - Δ. Μπέη, την αποκατάσταση των κτιρίων τη δεκαετία του 1990 με εγκαίνια από τον τότε δήμαρχο Δ. Αβραμόπουλο και το άνοιγμα του χώρου στους πολίτες το 1999.
Υπό τη δημαρχιακή αρχή του Γ. Καμίνη, η Τεχνόπολη πέρασε σε μια νέα εποχή και το 2013 παραδόθηκε το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου και το 2014 το Αεροφυλάκιο, όπου σήμερα φιλοξενείται ο Κόμβος Καινοτομίας.

Το πρόγραμμα «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία»

Η πρόεδρος της Τεχνόπολης Π. Διαμαντάκου σημείωσε ότι πλέον η Τεχνόπολη έχει στέρεες βάσεις και έχει όλες τις δυνατότητες για να συνεχίσει να αναπτύσσεται. Η ίδια αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις δημιουργικές δραστηριότητες για παιδιά και ιδιαιτέρως στο πρόγραμμα «Το Παιδί, η Πόλη και τα Μνημεία» που αποτελεί και πνευματικό της παιδί.

Το πρόγραμμα αυτό γίνεται σε συνεργασία του δήμου Αθηναίων με το υπουργείο Παιδείας και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Συμμετέχουν το πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, η Εθνική Πινακοθήκη, το Πολιτιστικό Ιδρυμα Ομίλου Πειραιώς και η MONUMENTA.
Το πρόγραμμα ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και μέχρι στιγμής, έχουν συμμετάσχει 3.000 παιδιά και 200 εκπαιδευτικοί από 110 σχολεία του δήμου Αθηναίων. Μέσα από το πρόγραμμα, εξήγησε η κ. Διαμαντάκου, γίνεται ένα δημιουργικό παιχνίδι όπου τα παιδιά ηλικίας 5 - 18 ετών μαθαίνουν να αγαπούν την πόλη, να αγαπούν τα μνημεία της και να αποδοκιμάζουν τον βανδαλισμό τους.

Όπως είπε η ίδια, στο πρόγραμμα συμμετέχουν πολλά σχολεία από πιο ευάλωτες και φτωχιές γειτονιές της πόλης, είναι πολύ υψηλός ο αριθμός συμμετοχής παιδιών μεταναστών και θεωρεί τη μεγαλύτερη επιβράβευση του προγράμματος, το γεγονός ότι οι γονείς των παιδιών λένε στους διοργανωτές, ότι «χάρη στο πρόγραμμα βγαίνουμε πλέον τα Σαββατοκύριακα από το σπίτι. Τα παιδιά θέλουν να πηγαίνουμε επισκέψεις σε μνημεία».

Το κοινωνικό και εκπαιδευτικό έργο της Τεχνόπολης να ενσταλάξει στους κατοίκους της πόλης, το σεβασμό στο δημόσιο χώρο, που είναι δικός τους χώρος, είναι και το πλέον σημαντικό κατέληξε η κ. Διαμαντάκου,