Οι δημιουργοί μουσικής της Ευρώπης αλλά και ολόκληρου του κόσμου συνασπίζονται με εκείνους τους Έλληνες δημιουργούς που διαμαρτύρονται κατά των κυβερνητικών πρακτικών που ευνοούν τον Κρατικό Φορέα ΕΥΕΔ/ΟΠΙ σε παράβαση τόσο της εθνικής όσο και της ενωσιακής νομοθεσίας για τα πνευματικά δικαιώματα και τον ανταγωνισμό.

Στα τέλη Μαρτίου, o Ευρωπαϊκός Συνασπισµός Μουσικοσυνθετών και Στιχουργών (ECSA) (που εκπροσωπεί περισσότερους από 50.000 επαγγελµατίες συνθέτες και στιχουργούς σε 26 ευρωπαϊκές χώρες) και το ∆ιεθνές Συµβούλιο ∆ηµιουργών Μουσικής (CIAM) (που εκπροσωπεί περισσότερους από 500.000 τραγουδοποιούς, στιχουργούς και συνθέτες παγκοσµίως) για πρώτη φορά στην ιστορία της συλλογικής διαχείρισης υπέβαλαν καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (∆ιεύθυνση Ανταγωνισµού) στο όνοµα όλων των δηµιουργών, Ευρωπαίων και µη.

Η καταγγελία αυτή έγινε µε σκοπό να καταδείξει την αµέριστη υποστήριξή τους σε όλους εκείνους τους Έλληνες αλλά και αλλοδαπούς δηµιουργούς που υπόκεινται σε διακριτική και άνιση µεταχείριση µέσω ενεργειών της Κυβέρνησης και του ΟΠΙ κατά της Αυτοδιαχείρισης, του έτερου οργανισµού συλλογικής διαχείρισης (ΟΣ∆) για δηµιουργούς µουσικής, που δραστηριοποιείται στην ίδια αγορά µε την ΕΥΕ∆/ΟΠΙ.

Συγκεκριµένα καταγγέλλουν ότι η ΕΥΕ∆/ΟΠΙ λειτουργεί βάσει απαγορευµένης κρατικής ενίσχυσης 2 εκατοµµυρίων ευρώ (χρήµατα των Ελλήνων φορολογουµένων) ενώ ταυτόχρονα παρεµποδίζει την πρόσβαση των δηµιουργών µελών της Αυτοδιαχείρισης σε πληροφορίες και έσοδα που αφορούν το ρεπερτόριό τους στερώντας τους µε αυτόν τον τρόπο το δικαίωµά τους να επιλέγουν ελεύθερα ΟΣ∆.

Σύμφωνα με τους Έλληνες δημιουργούς οι ενέργειες της Κυβέρνησης σκοπό έχουν εξασφαλίσουν στην ΕΥΕ∆/ΟΠΙ άνισο και άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτηµα στην αγορά εις βάρος τους. Ακόµη έχει καταστήσει η Κυβέρνηση τον φορέα εποπτείας των ΟΣ∆, δηλαδή τον ΟΠΙ, εποπτεύοντα και εποπτευόµενο καταλύοντας κάθε έννοια νοµιµότητας, δεοντολογίας αλλά και δίκαιης και αντικειµενικής µεταχείρισης. 

Επιπλέον καταγγέλλουν τις πρακτικές της ΕΥΕ∆/ΟΠΙ σύµφωνα µε τις οποίες οι εκδότες µουσικής Warner Chappell και Universal Music Publishing τις χρησιµοποιούν προκειµένου να συµπεριλάβουν στην ΕΥΕ∆ δηµιουργούς µε τους οποίους έχουν συµβάσεις. Κάθε δηµιουργός µεταβιβάζει ο ίδιος σε ΟΣ∆ της επιλογής του σε αποκλειστική βάση και για όλο τον κόσµο το δικαίωµα παρουσίασης στο κοινό µε προσωπική του συµφωνία.

Ταυτόχρονα υπογραµµίζουν την έλλειψη διαφάνειας στη λειτουργία της ΕΥΕ∆/ΟΠΙ (καµία ανάρτηση µέχρι σήµερα στη ∆ιαύγεια) και τη µη συµµόρφωσή της µε το ελληνικό και ενωσιακό δίκαιο για τις δηµόσιες συµβάσεις παρά την αρνητική Γνώµη της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής ∆ηµοσίων Συµβάσεων.

Οι παραπάνω ενέργειες επιφέρουν σηµαντική ζηµία στο πνευµατικό δικαίωµα και παραβιάζουν τα δικαιώµατα χιλιάδων δηµιουργών µουσικής σε ολόκληρο τον κόσµο.

Με επιστολές τους προς την ηγεσία της Ελληνικής Κυβέρνησης και τον Έλληνα Πρωθυπουργό ζητούν την παύση των παράνοµων αυτών πρακτικών και την άµεση αποκατάσταση των πραγµάτων.