Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Προανακριτική που διερευνά τον ρόλο του πρώην υφυπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, στην υπόθεση της σκευωρίας Novartis, με τα μέλη της Eπιτροπής να έχουν καλέσει για κατάθεση και τους προστατευόμενους μάρτυρες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμο Σαράφη», στις καταθέσεις των οποίων βασίστηκε η στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων.

Στόχος είναι οι προστατευόμενοι μάρτυρες να καταθέσουν την ερχόμενοι εβδομάδα, ωστόσο οι αρμόδιες δικαστικές θα είναι αυτές που θα αποφασίσουν  αν δηλαδή θα τους επιτραπεί να παραστούν στην Βουλή ή αν θα τους εξετάσεις κλιμάκιο μελών της προανακριτικής σε χώρο και με τους όρους που θα προσδιορίσει το αρμόδιο δικαστικό όργανο, καθώς διέπονται από το καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

Ωστόσο, πηγές αναφέρουν στα parapolitika.gr, ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες θα κληθούν να καταθέσουν όπως ακριβώς κατέθεσαν και στον Άρειο Πάγο. Δηλαδή, με τα πραγματικά τους ονόματα και με χωρίς κουκούλες.

Μπορεί διαδικαστικά να υπάρχουν εκκρεμότητες, αλλά για πολλούς το ενδιαφέρον εστιάζεται εάν τα πρόσωπα που θα καταθέσουν ως προστατευόμενοι μάρτυρες, έχουν ήδη περάσει από την προανακριτική επιτροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη και έχουν ήδη δώσει καταθέσεις με τα πραγματικά τους ονόματα και ιδιότητες. Επίσης, το ενδιαφέρον θα είναι εάν τα όσα κατέθεσαν χωρίς κουκούλα, θα ταυτίζονται με αυτά που κατέθεσαν ως προστατευόμενοι μάρτυρες με κουκούλα.