Μπορεί να έχουν έρθει τα πάνω, κάτω εξαιτίας του κοροναϊού, μπορεί ακόμη και η δημόσια διοίκηση να υπολειτουργεί αφού πάνω από το 1/3 των δημοσίων υπαλλήλων έχουν κάνει χρήση της ειδικής άδειας που δικαιούνται, ενώ άλλοι εξ’ αυτών εργάζονται από το σπίτι, όμως υπάρχουν κάποιοι που επιμένουν στην πράξη ότι το κράτος πρέπει και οφείλει να λειτουργεί υπό οποιεσδήποτε συνθήκες σε όλους τους τομείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης ο οποίος συνεχίζει να πηγαίνει καθημερινά στο γραφείο του στο Υπουργείο «χτυπώντας» 12ωρα και 14ωρα στο κτίριο της Πλατείας Βάθη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Βορίδης παρακολουθεί στενά τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτοδιατροφικό τομέα εξαιτίας του κοροναϊού και βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα στελέχη του υπουργείου, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη διακίνηση των αγροτικών αγαθών σε όλη τη χώρα προστατεύοντας ταυτόχρονα τη δημόσια υγεία.

Παράλληλα, βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλα τα υπόλοιπα στελέχη της κυβέρνησης και τα συναρμόδια υπουργεία, παρεμβαίνοντας υπέρ των αγροτών των κτηνοτρόφων και των αλιέων, όπου αυτό κρίνεται αναγκαίο.

Κάπως έτσι πέτυχε σε πρώτη φάση να παραμείνουν ανοιχτά τα καταστήματα πώλησης αγροεφοδίων, να υπαχθούν στους ΚΑΔ οι κλάδοι αρμοδιότητας του υπουργείου που πλήττονται από την κρίση, και να μετακινηθούν κατά 2 μήνες οι υποχρεώσεις των αγροτών προς τον ΕΛΓΑ. Επιπλέον, έπειτα από συνεννόηση με τον ΟΠΕΚΕΠΕ επιτάχυνε την καταβολή των συνδεδεμένων ενισχύσεων προκειμένου να εξασφαλίσει την απαραίτητη ρευστότητα προς τους αγρότες.

Πέρα όμως από τα όσα γίνονται μεθοδικά υπέρ της συνέχισης της παραγωγής ο υπουργός προχωρά και σε άλλα ζητήματα που αφορούν την επόμενη ημέρα του πρωτογενούς τομέα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι ολοκλήρωσε τη σύνταξη του λεγόμενου «ερανιστικού» νομοσχεδίου με το οποίο μπαίνει τάξη σε ένα μεγάλο αριθμό ζητημάτων που έχουν κρατήσει πίσω τις υπηρεσίες του υπουργείου. Οι ρυθμίσεις που επιφέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι σημαντικότατες για την εφαρμογή σειράς πολιτικών που μέχρι σήμερα δεν ήταν εφικτό να πάρουν σάρκα και οστά.

Μάλιστα, μέσα σε μία τόσο δύσκολη συγκυρία για το σύνολο της Ευρώπης, ο Βορίδης συμμετέχει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το οποίο πραγματοποιείται ανήμερα της 25ης Μαρτίου με τηλεδιάσκεψη και όχι, όπως συνήθως, στις Βρυξέλλες. Στο Συμβούλιο θα συζητηθούν τα μέτρα στήριξης των Ευρωπαίων Αγροτών που πρέπει να λάβει η Επιτροπή και στο οποίο ο Βορίδης καλείται να περιφρουρήσει τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών.

Τέλος, ο ίδιος πιστώνεται και το γεγονός ότι οι έλεγχοι από τις αρμόδιες αρχές του υπουργείου συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, προκειμένου να παταχθούν φαινόμενα αισχροκέρδειας αλλά και παράνομης δραστηριότητας από όσους επιτήδειους επιχειρούν να καρπωθούν οφέλη μέσα στις δυσμενείς αυτές συνθήκες που επικρατούν.

Με λίγα λόγια ο Μάκης Βορίδης αποδεικνύει με τον πλέον ιδανικό τρόπο ότι το κράτος μπορεί να λειτουργεί κάτω ακόμη και από τις πλέον δύσκολες συνθήκες φτάνει οι άνθρωποι που στελεχώνουν τις κορυφαίες θέσεις τους να έχουν διάθεση για δουλειά και θέληση να σταθούν στο πλάι των απλών πολιτών.