Το σενάριο των πρόωρων εκλογών δεν φεύγει με τίποτα από το τραπέζι, όσο κι αν προσπαθούν από την κυβέρνηση με τις επίσημες διαψεύσεις.

Οι λόγοι είναι προφανείς: η μεγάλη δημοσκοπική διαφορά ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ και η προοπτική να έχουμε τελειώσει με την πανδημία το καλοκαίρι, ανοίγουν την όρεξη στο κυβερνητικό στρατόπεδο για κάλπες το φθινόπωρο.

Το κάπως πιο... γαλάζιο άρωμα του πρόσφατου ανασχηματισμού ενίσχυσε τα σενάρια, κάποιοι μάλιστα έχουν φτάσει στο σημείο να βλέπουν ακόμη και τις διερευνητικές με την Τουρκία ως ένα στοιχείο «προεκλογικό», υπό την έννοια ότι η κυβέρνηση έχει ήσυχο το κεφάλι της ότι μπορεί να σχεδιάσει εκλογές χωρίς να φοβάται ένταση με την Τουρκία.

Οι πιο... προχωρημένοι το πάνε ακόμη πιο μακριά, θεωρώντας ότι αν προκύψει συνυποσχετικό για Χάγη, μπορεί να είναι κι ένας λόγος πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Εννοείται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ όλα αυτά φέρνουν πονοκέφαλο γιατί μπορεί να οδηγούν σε μεγάλη εκλογική ήττα πολύ γρήγορα. Αυτό όμως που αποδυναμώνει τα σενάρια των πρόωρων εκλογών είναι ο τρόπος με τον οποίο σκέφτεται και ενεργεί ο Μητσοτάκης.

Όσοι τον ξέρουν καλά γνωρίζουν ότι ο πρωθυπουργός επενδύει κυρίως στη σχέση εμπιστοσύνης που θεωρεί ότι έχει οικοδομήσει με τους πολίτες στη βάση της αλήθειας και της υπευθυνότητας. Κι αυτά τα δυο στοιχεία δε συνάδουν με πρόωρες εκλογές.