Μια ιδιαίτερη συγκινητική στιγμή έζησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο λιμάνι του Πειραιά, κατά την τελετή ονοματοδοσίας των δύο πρώτων από τα τέσσερα μεγάλα περιπολικά σκάφη που θα ενισχύσουν φέτος τον στόλο του Λιμενικού Σώματος.

Τα δύο πλοία ονομάστηκαν προς τιμήν δύο πεσόντων ηρώων του Λιμενικού Σώματος: του Πλωτάρχη Γεώργιου Κωτούλα, ο οποίος εκτελέστηκε το 1942 από τις κατοχικές δυνάμεις στο σκοπευτήριο της Καισαριανής αφότου συνελήφθη στην προσπάθειά του να μεταβεί στη Μέση Ανατολή για να συνεχίσει τον αγώνα, και του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη, ο οποίος τραυματίστηκε θανάσιμα το 1997 από πυρά λαθρεμπόρων μεταξύ Κέρκυρας και Ηπείρου, ενώ προσπαθούσε να αποτρέψει την παράνομη είσοδο φορτίων στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός είχε μία σύντομη εγκάρδια συνομιλία με την Κωνσταντίνα Ζαμπάτη, μητέρα του θανόντος λιμενοφύλακα, η οποία με δάκρυα στα μάτια στη συνέχεια έσκυψε και φίλησε την κορδέλα των εγκαινίων του πλοίου και στη συνέχεια την έκοψε και ευχήθηκε να έχει καλές θάλασσες.

Ήταν ξημερώματα Μεγάλης Παρασκευής το 1997, τότε που ο Μαρίνος Ζαμπάτης, σε ηλικία μόλις 25 ετών, έπεσε νεκρός σε επιχείρηση καταδίωξης Αλβανών εμπόρων ναρκωτικών.

«Είναι δύο ήρωες, είναι δύο σύμβολα του Λιμενικού Σώματος τους οποίους οφείλουμε όχι απλά να θυμόμαστε, αλλά και να τιμούμε. Γι’ αυτό και, από σήμερα, τα ονόματά τους θα ταξιδεύουν πάνω στα κύματα των ελληνικών θαλασσών που τόσο αγάπησαν. Διατηρώντας ζωντανή τη μνήμη τους. Συνεχίζοντας την αποστολή τους. Και εμπνέοντας τους νεότερους στο καθήκον», ανέφερε στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Τα δύο πλοία είναι δικινητήρια τύπου P355, μήκους 38,6 μέτρων που μπορούν να πλεύσουν με ταχύτητα άνω των 35 κόμβων και να επιχειρήσουν σε ακτίνα εκατοντάδων ναυτικών μιλίων προτού χρειαστούν ανεφοδιασμό. Διαθέτουν υπερσύγχρονα μέσα παρακολούθησης και αστυνόμευσης του θαλάσσιου πεδίου καθώς και χώρους για τη μεταφορά περίπου 20 διασωθέντων, πέραν του 12μελούς πληρώματος.