Ως ψήφο εμπιστοσύνης της Κίνας στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αλλά και σαν έμπρακτη εκδήλωση του ενδιαφέροντος για περαιτέρω ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών εκλαμβάνει η κυβέρνησης την τριήμερη επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργού Λι Κετσιάνγκ που αρχίζει σήμερα. 

Ο πρωθυπουργός της Κίνας με την σύζυγό του και 14τραμελή κυβερνητική αντιπροσωπεία φθάνει σήμερα στις 3.00 το μεσημέρι στο Ελευθέριος Βενιζέλος όπου θα τον υποδεχθεί ο πρωθυπουργός με την σύζυγό του λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι. Στην συνέχεια οι δύο πρωθυπουργοί θα έχουν επίσημη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, θα ακολουθήσει η υπογραφή μνημονίων συνεργασίας και διημερών συμφωνιών στους τομείς της ναυτιλίας, των υποδομών, του τουρισμού, των εξαγωγών. Μετά την συνάντηση θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις των δύο πρωθυπουργών. Το βράδυ το ζεύγος Σαμαρά θα παραθέσει δείπνο στο πρωθυπουργικό ζεύγος της Κίνας στο Μουσείο της Ακρόπολης αφού προηγηθεί ιδιωτική ξενάγηση. 

Την Παρασκευή το πρωί οι δύο πρωθυπουργοί θα επισκεφθούν μαζί τις εγκαταστάσεις της Cosco στον Πειραιά και το απόγευμα θα απευθύνουν χαιρετισμό στο φόρουμ “Κίνα - Ελλάδα, Ναυτιλία Επενδύσεις Εμπόριο”. Το μεσημέρι ο κινέζος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το ταξείδι του κινέζου πρωθυπουργού περιλαμβάνει επίσκεψη στην Κρήτη όπου επίσης θα συνοδεύεται από τον κ. Σαμαρά. 

Η ελληνική κυβέρνηση δεν κρύβει την ικανοποίησή της από το φορτωμένο ταξίδι του Κινέζου πρωθυπουργού που θεωρούν ότι σηματοδοτεί την απόφαση της χώρας για νέες μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα. Επενδύσεις που από μόνες τους βοηθούν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και αφετέρου στέλνουν θετικά μηνύματα στις διεθνείς αγορές ότι η Ελλάδα είναι και θα παραμείνει σταθερή χώρα που μετά από την περίοδο ύφεσης και τις μεταρυθμίσεις που έχουν γίνει προσφέρεται για τοποθετήσεις κεφαλαίων. Είναι γνωστή η πρόθεση της Cosco να επεκτείνει την επένδυση στο Λιμάνι του Πειραιά ενώ πρόσφατα ο κ. Κετσιάνγκ με άρθρο του στην Καθημερινή δήλωσε ότι πρόθεσή του είναι από κοινού με την Ελληνική κυβέρνηση να μετατρέψουν το λιμάνι στο καλύτερο της Μεσογείου. Με την αναβάθμιση των υπηρεσιών του και την ανάπτυξη της εμπορευματικής κίνησης το λιμάνι του Πειραιά σύντομα θα συναγωνίζεται τα δύο μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, του Ρότερνταμ και του Αμβούργου. 

Εκτός από το το λιμάνι του Πειραιά τα κινέζικα κεφάλαια ενδιαφέρονται για επενδύσεις στον τομέα της ναυτιλίας και των θαλάσσιων μεταφορών, του τουρισμού αλλά και των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων και των άλλων υποδομών. Ήδη έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος ενώ υπάρχει συμμετοχή στην ανάπλαση του Ελληνικού. Η επίσκεψη του κ. Κετσιάνγκ στην Κρήτη πέρα από μία ζωντανή διαφήμιση που θα προσελκύσει Κινέζους τουρίστες εκφράζει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι. Ήδη από την επίσκεψη του κ. Σαμαρά πριν από έναν χρόνο στο Πεκίνο και στην Σαγκάη είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον της κινεζικής πλευράς για τοποθετήσεις σε περιφερειακά αεροδρόμια αλλά και για την ιδιωτικοποίηση των σιδηροδρόμων και την ανάπτυξη των μεταφορών.