Η μανία του ΣΥΡΙΖΑ με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Abacus είναι γνωστή. Όχι μόνο γιατί στην πρώτη της μέτρηση έφερε το ΚΙΝ.ΑΛ. ανησυχητικά κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και γιατί στη δεύτερη μέτρηση έδειξε πολλές αρνητικές γνώμες για τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτό που συσκοτίζουν είναι ότι ο δημοσκόπος της εταιρείας, ο αναπληρωτής καθηγητής στο ΠΑ.ΜΑΚ. Γιάννης Κωνσταντινίδης, δεν είναι απλώς ένας «πολιτευτής του Ποταμιού», όπως τον προσδιόρισαν σε ανακοίνωσή τους, αλλά ο πρώην δημοσκόπος της Prorata, που έκανε έρευνες για την «Εφημερίδα των Συντακτών» έως τις εκλογές. Μάλιστα, παρουσίαζε την πιο ενθαρρυντική δυνατή εικόνα για τον ΣΥΡΙΖΑ, σε σύγκριση με τις άλλες εταιρείες.

Και πολλοί στην αντιΣΥΡΙΖΑ πλευρά τον θεωρούσαν αναξιόπιστο από την ανάποδη. Κάτι άλλο που επίσης δεν θέλουν να ξέρουν στην Κουμουνδούρου είναι ότι ο συγκεκριμένος δημοσκόπος είναι «πουλέν» του Ηλία Νικολακόπουλου, ο οποίος απολαμβάνει τον σεβασμό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και είχε παρουσιάσει βιβλίο του Κωνσταντινίδη, πλέκοντάς του το εγκώμιο για την επιστημονική του συγκρότηση και την εντιμότητά του.

Μάλιστα, ο Κωνσταντινίδης μαζί με τον Μαραντζίδη είχαν προβλέψει τη νίκη του «Όχι» στο δημοψήφισμα. Η εκτίμησή τους ήταν τόσο κόντρα στις εκτιμήσεις άλλων εταιρειών, που δεν τη δημοσιοποίησαν, αλλά σε αρκετά ΜΜΕ ήταν γνωστό. Για όλους αυτούς τους λόγους δεν συμφωνούσαν όλοι στην Κουμουνδούρου με την επίθεση στην Abacus, και μάλιστα ο καθ’ ύλην αρμόδιος στο κόμμα, Κ. Πουλάκης, που έχει την ευθύνη να «μετράει» τις μετρήσεις, ήταν αντίθετος με την επίθεση στον Κωνσταντινίδη.

Δημοσιεύτηκε στο Secret στις 19/3