Δεν ήταν εύκολο να γίνει και δεν θα μπορούσε να είχε συμβεί χωρίς την ελληνική αριστερά η οποία το 2017 νομοθέτησε την Πρωτομαγιά ως αργία! Για τους παλαιότερους ή όσους τέλος πάντων είχαν κάποια συμμετοχή με το «1-1-4», ο ν. 4468/2017 της τότε υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, αποτέλεσε casus belli κι ως τα σήμερα το συζητούν.

Μια ολόκληρη εποχή «βάδισε» πάνω στο σύνθημα «είναι απεργία δεν είναι αργία» και μάλιστα με αναγκαστικό νόμο της Χούντας (ΑΝ 380/1968) ρυθμίζονταν το θέμα πλαγίως, δηλαδή ήταν στην ευχέρεια κάθε υπουργού Εργασίας να καθορίσει ως υποχρεωτική αργία την Πρωτομαγιά.

Κοντολογίς, 5 χρόνια τώρα με τις τζίφρες των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και του ΚΚΕ (σς είχε υπερψηφίσει την τροπολογία), η απεργία πήγε περίπατο και το πάλαι ποτέ «ιερό δικαίωμα των εργατών όλου του κόσμου» απώλεσε και τυπικά την … ιερότητά του.

«Εγώ γνώριζα» έλεγε τον Απρίλιο του 2017 στη Βουλή ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δήμας απευθυνθείς στην κυβερνητική πλειοψηφία «πως η Εργατική Πρωτομαγιά ήταν απεργία και όχι υποχρεωτική αργία. Και αυτό, μάλιστα, ήταν το χαρακτηριστικό το οποίο την διέκρινε και την διαφοροποιούσε από τις υπόλοιπες υποχρεωτικές αργίες. Αυτό, όμως, είναι το πνεύμα της δικής σας Κυβέρνησης και του τρόπου με τον οποίο νομοθετείτε. Τσαπατσουλιές, ανικανότητα και έλλειψη σχεδιασμού».

Σημειώνεται ότι η ΝΔ είχε ψηφίσει «παρών» τότε και εκ του αποτελέσματος δικαιώθηκε. Πλέον στα συλλαλητήρια δεν πατάει κανείς κυριολεκτικώς αφού πλέον των άλλων δεν έχει κάποιο νόημα να διαμαρτύρεσαι ως εργαζόμενος σε ημέρα επίσημης αργίας!