Τέλος στις πρόωρες συντάξεις
Ποιοι χάνουν το δικαίωμα
Μαχαίρι σε πρόωρες συνταξιοδοτήσεις για όσους δεν έχουν κατοχυρώσει το δικαίωμα συνταξιοδότησης μελετά το υπουργείο Εργασίας στο πλαίσιο της νέας αναμόρφωσης του Ασφαλιστικού. Μελετάται η αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 1 ή 2 χρόνια με μεταβατικό διάστημα (κατά έξι μήνες κάθε έτος) για όσους έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης, αλλά δεν έχουν ακόμη θεμελιώσει δικαίωμα, δηλαδή δεν έχουν πιάσει και το όριο ηλικίας για να συνταξιοδοτηθούν.
Με τη σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικίας οι ασφαλισμένοι δεν χάνουν το δικαίωμα να αποχωρήσουν νωρίτερα, απλώς η αποχώρησή τους αυτή μετατίθεται από ένα εξάμηνο έως και 2 έτη. Εξετάζεται δε, ως εναλλακτικό σχέδιο η αύξηση του χρόνου ασφάλισης για σύνταξη από τις 4.500 ημέρες στις 6.000 ημέρες.
Η αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης προβλέπεται εμμέσως στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που ζητεί «να αυξηθεί η συμμετοχή στην απασχόληση και στην ασφάλιση», ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετεί τον στόχο της καταπολέμησης της ανασφάλιστης εργασίας, η οποία, παρά τη μείωση που καταγράφεται «υπό τον φόβο» των υψηλών προστίμων, παραμένει μεγάλη πληγή για τα έσοδα των Ταμείων.
Σημειώνεται ότι σήμερα σε ηλικίας κάτω από τα 53 έτη συνταξιοδοτούνται:
1. Μητέρες με ανήλικα ασφαλισμένες σε ΔΕΚΟ-τράπεζες (βγαίνουν με 25ετία σε ηλικία 52 ετών)
2. Οικοδόμοι (με 4.500 ημέρες οι άνδρες συνταξιοδοτούνται στα 60 και οι γυναίκες στα 55), χορευτές (στα 50), ηθοποιοί μελοδραματικού θεάτρου και μουσικών πνευστών οργάνων (στα 52), ηθοποιοί θεάτρου πρόζας, μουσικοί, τεχνικοί θεάτρου και κινηματογράφου (στα 57 οι γυναίκες με 4.500 ημέρες ασφάλισης), ναυτικοί και ένστολοι και ασφαλισμένοι πριν από το 83 (συνταξιοδοτούνται χωρίς όριο ηλικίας).
Πηγή: Τα Νέα