Η απόφαση της Εύας Καϊλή να ψηφίσει για την εκλογή νέου Γενικού Γραμματέα στο ευρωκοινοβούλιο τον Ιταλό κεντροδεξιό, Alessandro Chiocchetti, έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις τις τελευταίες ώρες στη Χαριλάου Τρικούπη. Μέχρι στιγμής πάντως δεν υπάρχει επίσημο σχόλιο από την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Υπενθυμίζεται ότι η Εύα Καϊλή ήρθε αντιμέτωπη με την οργή της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών την περασμένη εβδομάδα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Σαράντη Μιχαλόπουλου και του EURACTIV, η Ελληνίδα ευρωβουλευτής «έσπασε» την κομματική γραμμή για την επιλογή του επόμενου γραμματέα της Ευρωβουλής και ψήφισε υπέρ του εκλεκτού του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Alessandro Chiocchetti, σε μια διαδικασία η οποία δέχθηκε κριτική περί «νεποτισμού» από την πρώτη στιγμή. «Οι αποφάσεις της σοσιαλιστικής ομάδας έπρεπε να γίνουν σεβαστές. Διαφωνούμε με αυτές τις προσωπικές επιλογές», λένε με νόημα έμπειρα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη.

Η απάντηση

Η Εύα Καϊλή, εξήγησε στο protothema.gr τους λόγους για τους οποίους επέλεξε να μην ακολουθήσει τη «γραμμή» της αποχής: «Για την πιο ισχυρή θέση του Ευρωκοινοβουλίου, αυτή του Γενικού  Γραμματέα, απείχαμε από μια πολιτική συμφωνία που συνδεόταν και με την απόφαση δημιουργίας μιας ακόμη νέας γενικής γραμματείας, όπως και της εσπευσμένης διαδικασίας που ακολουθήθηκε. Όταν τελικά έφτασε η στιγμή έμεινε η επιλογή ανάμεσα σε 4 υποψηφίους -όλοι προερχόμενοι από το EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και κανένας από τους Ευρωσοσιαλιστές. Η συνάδελφος μου από την Ιταλία και εγώ επιλέξαμε εκείνον που εκτιμήσαμε ως πιο ικανό για αυτή την θέση».

Δεν ενημερώθηκε

Για το όλο θέμα λέγεται ότι δεν υπήρχε προηγουμένως επικοινωνία μεταξύ της κ. Καϊλή και του επίσης ευρωβουλευτή και αρχηγού του κόμματος, Νίκου Ανδρουλάκη, που βρισκόταν στο Στρασβούργο για την ομιλία του στην Επιτροπή (Pega) για το ζήτημα των παρακολουθήσεων.