Ενώ οι έρευνες για τα οικονομικά στην Κιβωτό του Κόσμου συνεχίζονται, οι πληροφορίες για τα υπέρογκα ποσά που μάζευε ο οργανισμός από κηδείες επωνύμων έρχονται «βροχή».

Σύμφωνα με όσα έχουν καταγγελθεί, η Κιβωτός έστηνε ένα διάφανο κουτί σε πολλές κηδείες που απασχόλησαν το πανελλήνιο, όπως αυτές του Ακη Τσοχατζόπουλου, του Δημήτρη Τσοβόλα, της Ζωής Λάσκαρη, του Ρόμπερτ Ουίλιαμς, του Νίκου Αλέφαντου, του Δάκη αλλά και της Φώφης Γεννηματά, μεταξύ άλλων, όπου εισέπρατταν σημαντικά -τετραψήφια ή πενταψήφια- ποσά σε αρκετές περιπτώσεις. Σε κηδείες επωνύμων ακολουθούσαν όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την είσπραξη των χρημάτων, κάτι που δεν έκαναν ωστόσο σε άλλες περιπτώσεις.

Οπως καταγγέλθηκε στο Mega, η Κιβωτός εκμεταλλευόταν τις κηδείες των επωνύμων και έβγαζε χρήματα, για τα οποία άλλες φορές εμφάνιζε το ποσό και έστελνε απόδειξη, άλλες ένα SMS, απλώς, για να ευχαριστήσει για τη δωρεά.

Άλλες φορές πάλι, όταν δεν επρόκειτο για κηδεία κάποιου επιφανούς προσώπου, δεν έκαναν το παραμικρό… Στις κηδείες συνήθως είχαν το πλαστικό διάφανο κουτί, έναν φάκελο και ένα ντοσιέ, όπου όποιος έκανε τη δωρεά έγραφε το όνομά του και μετά από λίγες ημέρες η απόδειξη πήγαινε στην οικία του. Οπως αναφέρουν όμως γραφεία τελετών που εργάστηκαν σε ορισμένες κηδείες, κανείς δεν ασχολείται και δεν παρακολουθεί εκείνη την ώρα αν γίνονται όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες.

«Στις 10, οι πέντε ζητούσαν την κάλπη. Το ζήταγε η οικογένεια επίμονα. Κι εμείς να μην το θέλαμε, για να πουλήσουμε κανένα στεφάνι που λέει ο λόγος, ζητούσαν να βάλουν την “Κιβωτό”», αναφέρει υπάλληλος γραφείου τελετών. Σε προβεβλημένες κηδείες, η Κιβωτός φέρεται να τηρούσε τους κανόνες, όχι όμως και σε άλλες κηδείες, όπως προκύπτει από τις καταγγελίες.

Ανδρέας Τσούνης: Εμείς δεν ξέραμε το ακριβές ποσό που μπήκε στο κουτί που είχαν στήσει στην κηδεία

Για το ποσό που συγκεντρώθηκε για την Κιβωτό του Κόσμου στην κηδεία της Φώφης Γεννηματά μίλησε ο σύζυγός της, Ανδρέας Τσούνης. «Εμείς είπαμε στον κόσμο όποιος ήθελε να καταθέσει αντί στεφάνων υπέρ της Κιβωτού του Κόσμου, ας το κάνει. Δεν δώσαμε εμείς λεφτά. Δεν μαζέψαμε εμείς λεφτά. Από εκεί και πέρα, μας ενημέρωσαν ότι μαζεύτηκε το συγκεκριμένο ποσό. Δεν είχαμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε το πόσο ή τη διαδικασία», είπε αρχικά ο κ. Τσούνης μιλώντας στον Alpha.

«Μας είπαν ότι στη μνήμη της Φώφης μαζεύτηκαν 31.000 ευρώ. Εμείς δεν ξέραμε το ακριβές ποσό που μπήκε στο κουτί που είχαν στήσει στην κηδεία. Δεν είχαμε και κάποιον λόγο να το παρακολουθήσουμε. Οι ίδιοι μας είπαν ότι μπήκε αυτό το ποσό. Τώρα αν είχε συγκεντρωθεί το διπλάσιο ποσό, εμείς δεν μπορούμε να το ξέρουμε. Γιατί οι λογαριασμοί ήταν αυτοί και όποιος ήθελε έβαζε και δεν είχαμε κανέναν λόγο να αμφισβητήσουμε οτιδήποτε», κατέληξε ο σύζυγος της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.