Τη διαφοροποίησή του από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος, σύμφωνα με τα όσα έχει δηλώσει, δεν προτίθεται να δημιουργήσει «κυβέρνηση ηττημένων» αν βγει δεύτερος, εξέφρασε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης.

Ειδικότερα, μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Εκείνη κι εγώ» με τον Θανάση Φουσκίδη και τη Στέλλα Γκαντώνα, ανέφερε αρχικά ότι οι δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης «πρέπει από τώρα όλοι να πάρουν δημόσια σαφώς τις αποφάσεις τους, να προτείνουν προγραμματικές συμπτώσεις, συγκλίσεις, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να ψηφίσει».

Ερωτώμενος αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερος με μικρή διαφορά και σύμφωνα με την άποψη του Πάνου Σκουρλέτη, μπορεί να σχηματιστεί κυβέρνηση, τόνισε ότι «αυτά θα κριθούν το βράδυ των εκλογών μετά το αποτέλεσμα, αλλά η έμπνευση, η τάση, η ενθάρρυνση του κόσμου για να πάει να ψηφίσει θα εξαρτηθεί από το πριν», τονίζοντας πως είναι κάτι «που προβλέπει το Σύνταγμα».

Αναλυτικά το απόσπασμα


Για τις εκλογές
: Η άποψή μου απευθύνεται και προς όλες τις δυνάμεις της δημοκρατικής αντιπολίτευσης. Πρέπει από τώρα όλοι να πάρουν δημόσια σαφώς τις αποφάσεις τους, να προτείνουν προγραμματικές συμπτώσεις, συγκλίσεις, έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να ψηφίσει. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή γιατί πιστεύω ότι η μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή θα δώσει και πρώτο κόμμα τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και με μία ψήφο όπως λέγεται διαφορά, και θα διαμορφώσει και μια έμπνευση, μια ελπίδα στον κόσμο πραγματικά για εναλλακτική προοδευτική διακυβέρνηση. Αυτή είναι η δικιά μας γραμμή.

ΔΗΜ: Λέτε δηλαδή από τώρα και το ΠΑΣΟΚ να παρουσιάσει τη δική του πλατφόρμα για να δείτε αν συγκλίνετε;

Το ΠΑΣΟΚ, το ΜέΡΑ25 με τις συνεργασίες που κάνει τώρα με τους πρώην συντρόφους μας και με άλλα στελέχη. Το ΚΚΕ έχει ξεκαθαρίσει από την πλευρά του ότι δεν θέλει ούτε να στηρίξει ούτε να συναινέσει ούτε να συγκλίνει προγραμματικά. Πρέπει όλοι από τώρα, εμείς έχουμε πει 6 σημεία τα οποία μπορούν προφανώς να γίνουν 8 ή 10 ή να γίνουν λιγότερα ή να διαμορφωθούν νέα πεδία συγκλίσεων

ΔΗΜ: Ακόμα κι αν είστε δεύτερο κόμμα με μικρή διαφορά;

Αυτά θα κριθούν το βράδυ των εκλογών μετά το αποτέλεσμα, αλλά η έμπνευση, η τάση, η ενθάρρυνση του κόσμου για να πάει να ψηφίσει θα εξαρτηθεί από το πριν. Αυτό κρίνεται τώρα και αυτό θα κριθεί με όλη τη δυναμική που θα έχει υπάρξει και το βράδυ των εκλογών.

ΔΗΜ.: Αφήνετε ανοιχτό το σενάριο εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόμη και δεύτερος και μπορούν να προκύψουν αριθμητικά...

 Δεν θέλω να εικοτολογώ σε σχέσεις με τις απόψεις ιδιαίτερα άλλων κομμάτων.

ΔΗΜ: Δεν είναι απόψεις άλλων κομμάτων, ο κ. Σκουρλέτης έχει πει ευθέως ότι αν είναι μικρή, πολύ μικρή η διαφορά από τη Ν.Δ., το προβλέπει το σύνταγμα αυτό και βγαίνουν οι αριθμοί, ότι δεν θα αφήσετε τη χώρα ακυβέρνητη.

Το σύνταγμα το προβλέπει και ο Κόστα στην Πορτογαλία έτσι πρωτοβγήκε και πολλά μπορεί να γίνουν. Πλην όμως επαναλαμβάνω όλη η συζήτηση η οποία παραπέμπει τελικά σε μια αριθμητική ποσοτική διάσταση που είναι βεβαίως κρίσιμη και κύρια αλλά θα είναι ορατή μόνο το βράδυ των εκλογών, κατά τη γνώμη μου αποπροσανατολίζει από το κύριο ζήτημα. Και το κύριο ζήτημα είναι να υπάρχουν προγραμματικές συγκλίσεις και συμπτώσεις έτσι ώστε να ενθαρρυνθεί ο κόσμος να πάει να ψηφίσει και να υπάρχει η δυνατότητα συνεργασίας πολυκομματικής ή στήριξης και από άλλα κόμματα μια προοδευτικής κυβέρνησης. Αυτό θα γονιμοποιήσει και οποιαδήποτε ιδέα το βράδυ των εκλογών και των αποτελεσμάτων, αν δεν έχει υπάρξει μπορεί όλη η υπόλοιπη συζήτηση να είναι στον αέρα.