Για νέο σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έχει ως μοναδικό στόχο να αντιστρέψει την πραγματική εικόνα που επικρατούσε στην τηλεδιοίκησης της Λάρισας και «η οποία στοίχισε την ζωή σε 57 ανθρώπους» επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι τα κυβερνητικά στελέχη βαφτίζουν ένα τοπικό δίκτυο λίγων χιλιομέτρων τηλεδιοίκηση.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα τονίζουν ότι η κυβέρνηση επιχειρεί να μεταπείσει την κοινή γνώμη ότι όλα λειτουργούσαν άψογα και ευθύνεται μόνο ο σταθμάρχης. «Όλα αυτά θα τα βρουν μπροστά τους λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου δίνοντας μάλιστα έμφαση σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Υποτιμούν τους πολίτες οι οποίοι όχι μόνο έχουν ξεκάθαρη άποψη αλλά περιμένουν από την κυβέρνηση να δουν αν θα τους πει την αλήθεια».

Για τον λόγο αυτό άλλωστε ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε χθες στην Λάρισα και την Θεσσαλονίκη και μίλησε με τους εργαζόμενους , σταθμάρχες και μηχανοδηγούς και έκανε δηλώσεις μέσα από το γιαπί που κανονικά στεγάζεται η τηλεδιοίκηση.

Μάλιστα μετά την αυτοψία στο κέντρο τηλεδιοίκησης Λάρισας, όπου - όπως λένε οι συνεργάτες του - «αντίκρισε εικόνες απόλυτης εγκατάλειψης από τον Ιούλιο του 2019 και μετά τις καταγγελίες πρώην σταθμαρχών και μηχανοδηγών πως αν λειτουργούσε δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα», ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά τον Σταθμό Τοπικού Χειρισμού 1 του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη.

Εκεί ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνομίλησε με μηχανοδηγούς για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σιδηροδρομικό δίκτυο στη βόρεια Ελλάδα, και οι οποίοι του περιέγραψαν τις ελλείψεις και τα προβλήματα .

Στην ερώτηση τι ακριβώς θα εγκαινίαζε ο κ. Μητσοτάκης, όπως είχε προγραμματίσει την επομένη του δυστυχήματος, ο Πρόεδρος των μηχανοδηγών κ. Γενιδούνιας τόνισε πως «ο κ. Μητσοτάκης θα εγκαινίαζε ένα κομμάτι προς Στρυμόνα που μισοδουλεύει», εξηγώντας πως «οι 4 από τους 8 σταθμούς είναι εκτός».

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της περιοδείας του στους σταθμούς της Λάρισας και της Θεσσαλονίκης δήλωσε ότι «η απώλεια 57 συνανθρώπων μας με αυτό τον τραγικό τρόπο σε ένα σιδηροδρομικό δυστύχημα δεν αποτελεί θυσία, είναι έγκλημα . Και μάλιστα προαναγγελθέν έγκλημα, λαμβάνοντας υπόψιν τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις των εργαζομένων στον σιδηρόδρομο ακόμη και με εξώδικα, λαμβάνοντας όμως υπόψιν και την εγκατάλειψη του σταθμού τηλεδιοίκησης Λάρισας από το καλοκαίρι του 2019, που αν λειτουργούσε θα είχε αποφευχθεί το μοιραίο. Δυστυχώς, ίδιες εικόνες απαξίωσης βλέπει κανείς και στην Θεσσαλονίκη».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι ενημερώθηκε ότι ο σταθμός τηλεδιοίκησης στην Θεσσαλονίκη βλέπει κάποια περιορισμένα κομμάτια από τη Θεσσαλονίκη ως την Ειδομένη και κάποια μέχρι τον Στρυμόνα, αλλά δεν λειτουργεί.

Κατέληξε μάλιστα λέγοντας: «Αναρωτιέμαι τί ακριβώς θα ερχόταν να εγκαινιάσει ο πρωθυπουργός – τραγική ειρωνεία – 12 μόλις ώρες μετά το μοιραίο δυστύχημα; Όσοι πιστεύουν ότι η πολιτική είναι μόνο επικοινωνία, έρχεται κάποια στιγμή η ίδια η ζωή με δραματικό τρόπο να τους διαψεύσει. Η πολιτική οφείλει να είναι πρωτίστως ευθύνη και όχι υποκρισία. Οφείλει να είναι ευθύνη και όχι ψεύτικη επικοινωνία».

Σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τελικά, το απόγευμα η κυβέρνηση έστειλε τον υφυπουργό κ. Παπαδόπουλο στη Λάρισα να επιβεβαιώσει την ύπαρξη τηλεδιοίκησης, αλλά ο κ. Παπαδόπουλος βρέθηκε σε μια «δυσάρεστη» έκπληξη.

Οι σταθμάρχες που ήταν δίπλα του τον διέψευσαν on camera διευκρινίζοντας ότι ο τοπικός πίνακας χειρισμού για την είσοδο και έξοδο του σταθμού και δεν είναι τηλεδιοίκηση, και πως αυτή όντως λειτουργούσε ως το 2019 και ρύθμιζε την κυκλοφορία τρένων από το Δομοκό μέχρι το Πλατύ Ημαθίας.

«Τι άλλο πρέπει να συμβεί, πόσες ακόμη αποδείξεις, έγγραφα και μαρτυρίες χρειάζονται για να σταματήσει η κυβέρνηση να λέει ψέματα και να προσβάλει την μνήμη των 57 ανθρώπων που χάθηκαν τόσο άδικα; Ως εδώ!» Ανέφεραν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα.