Ο πρόεδρος της Βουλής, Κωνσταντίνος Τασούλας, φαίνεται πως ευθύνεται για το τετ α τετ που όλοι περίμεναν μεταξύ του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη και του επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρόεδρος της Βουλής, το μόνο που έκανε, ήταν ένα εθνικό κάλεσμα στο γραφείο του στο Κοινοβούλιο, με αφορμή την 25η Μαρτίου για να αποτίσουν φόρο τιμής στους ήρωες της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης δέχτηκε την πρόσκληση, ενώ ήταν ο μοναδικός αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης που βρέθηκε στο σαλόνι του προέδρου της Βουλής μαζί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για να θαυμάσει την μοναδική έκδοση της Βουλής των Ελλήνων.

Συλλεκτικό δώρο

Ο Πρόεδρος της Βουλής προσέφερε μια μοναδική συλλεκτική ομοιογραφική αναπαραγωγή της ελληνο-ιταλικής μετάφρασης του Ύμνου εις την Ελευθερίαν που έγραψε ο Διονύσιος Σολωμός το 1823, σε ηλικία 25 ετών, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Χαρδαλιά, τον υπουργό Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Μιχάλη Γιωργάλλα, τον Περιφερειάρχη Αττικής, Γεώργιο Πατούλη και τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας Κωνσταντίνο Φλώρο. Η συγκεκριμένη έκδοση κυκλοφόρησε το 1825 σε μετάφραση του Gaetano Grassetti.

Κατά την διάρκεια της τελετής τα βλέμματα όλων, αλλά και τα φλας των φωτογράφων ήταν καρφωμένα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να καταγράψουν πιθανές αμήχανες, διερευνητικές και συγκρατημένες αντιδράσεις των δύο ανδρών. Ωστόσο, οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Νίκος Ανδρουλάκης αντάλλαξαν με άνεση χειραψίες και «χρόνια πολλά», υπό την επίβλεψη του Κ. Τασούλα.

Ανάμεσά τους

Τι τους χώριζε; Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου που στεκόταν ανάμεσά τους. Μια θέση που πολλοί μπορεί να την ερμηνεύσουν… ως γεφυροποιού, ώστε τελικά ο πρωθυπουργός και ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ μετά τον πόλεμο των επίσημων προσκλήσεων που δεν έγιναν ποτέ και των προθέσεων που δεν «άνοιξαν», να κάνουν ειρήνη! Δύσκολη εξίσωση εκτιμούν έμπειροι κοινοβουλευτικοί παράγοντες, που δεν χαρακτηρίζουν τυχαία την συνάντηση Μητσοτάκη - Ανδρουλάκη ως προς τον τόπο και τον χρόνο! Ο πάγος, πάντως, έσπασε…