"Πέρασε" το νομοσχέδιο για το Συμβούλιο Εθνικής Παιδείας
Καταψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ
Υπερψηφίστηκε, κατά πλειοψηφία από το Γ Θερινό Τμήμα της Βουλής, με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την «Ίδρυση και Οργάνωση Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής για την Παιδεία».
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.
Όπως τόνισε ο Ανδρέας Λοβέρδος, στόχος του υπουργείου Παιδείας, είναι μέχρι τον Ιανουάριο να υπάρξει, μέσα από τη σύνθεση προτάσεων, μια συγκεκριμένη και ολοκληρωμένη πρόταση για την αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.
"Θέλουμε να κρατήσουμε το κεφάλι μας πάνω από το νερό και να τιμήσουμε τον τίτλο του υπουργείου Παιδείας. Έχουμε υποχρέωση να ασχοληθούμε και να υπερβούμε όλα τα οργανωτικά προβλήματα και τις αγκυλώσεις που υπάρχουν στην εκπαίδευση. Γι αυτό ξεκινάμε τον Σεπτέμβριο με την σύγκλιση των συμβουλίων για να καταλήξουμε τον Ιανουάριο στην αναμόρφωση όλης της εκπαίδευση", σημείωσε.
Επίσης ο κ. Λοβέρδος έκανε γνωστό ότι δεν θα ανανεωθούν οι άδειες λειτουργίες των Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Κέντρων που δεν έχουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα.
Ο υπουργός Παιδείας εμφανίστηκε ανοικτός σε βελτιωτικές προτάσεις, ενώ έκανε δεκτή τροπολογία 16 βουλευτών της ΝΔ για τη θεσμοθέτηση αφορολόγητου ορίου μέχρι 9.500 ευρώ για τους μοναχούς (Διαβάστε εδώ περισσότερα). Η τροπολογία υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών».
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τάσος Κουράκης, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στρώνει το έδαφος για φροντιστήρια μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, ενώ έδωσε έμφαση στη νέα Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτο να της ανατίθενται, μεταξύ άλλων, αρμοδιότητες για ίδρυση, οργάνωση, προαγωγή, συγχώνευση, αδειοδότηση ιδιωτικών σχολείων και φροντιστηρίων. «Το αμείλικτο εξετασιοκεντρικό εκπαιδευτικό σύστημα των νεοφιλελεύθερων κυβερνήσεων ωθεί κάθε χρόνο εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές γυμνασίου και λυκείου στα φροντιστήρια», τόνισε ο κ. Κουράκης και πρόσθεσε:
«Μετά τον περσινό μνημονιακό νόμο για το Νέο Λύκειο, με τον οποίο υποβάθμισε ακόμη περισσότερο το μορφωτικό και παιδαγωγικό ρόλο του Λυκείου, μετατρέποντας το σε ένα ατελείωτο εξεταστικό κέντρο, θα ακολουθήσει το Νέο Δημοτικό του σημερινού υπουργού. Οι μαθητές θα αναπληρώνουν έτσι την ελλειμματική σχολική διαδικασία, μέσω φροντιστηρίων, τα οποία θα εποπτεύονται από τη νεοσυσταθείσα Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου. Αυτό είναι το όραμα του υπουργού Παιδείας για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση».
Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας στάθηκε ιδιαίτερα στην ενίσχυση λειτουργίας των ΕΠΑΛ, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «δυστυχώς έχει ελάχιστους φίλους και έχει χτυπηθεί η τεχνική εκπαίδευση» και πρόσθεσε ότι ο ίδιος πιστεύει σε αυτήν και θα παλέψει για να έχει το ρόλο που της αξίζει.