«Πρόεδρε, ρίξε μας μια πενιά», θα λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στον Στέφανο Κασσελάκη κάθε φορά που θα πρέπει να πάρει θέση απέναντι στα γεγονότα. Αφού ακόμη και τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή επέλεξε να τις σχολιάσει με ένα τραγούδι, που ανέβασε στον προσωπικό του λογαριασμό στο fb, με τίτλο «Άμαχος»... «Η πολιτική κρατάει ισορροπίες. Η τέχνη ποτέ. Ανεπιφύλακτα με τον άμαχο που πάντα πεθαίνει, πάντα φοβάται, πάντα με το ένα μάτι ανοιχτό κοιμάται. Αυτό που μοιράζομαι μαζί σας είναι η πολιτική μου θέση για την τραγωδία που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Και αυτά που σκέφτομαι και νιώθω αυτές τις μέρες», έγραψε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος. Πάντως, την επόμενη φορά, αντί για τον «Άμαχο» των Στίχοιμα και Χ. Θηβαίου μπορεί να ανεβάσει Poll και Κ. Τουρνά, το «Άνθρωπε, αγάπα, τη φωτιά σταμάτα και τη δύναμή σου δώσ’ τη στο φιλί σου». Και αν χρειαστεί να πάρει θέση για την οικονομία, ο πρόεδρος-dj του ΣΥΡΙΖΑ άνετα μπορεί να ρίξει το άσμα του αγαπημένου του Σταμάτη Κραουνάκη «Τα λεφτά, τα λεφτά, ποιος τα ανακάλυψε, τα λεφτά, τα λεφτά, τα μπικικίνια».

Σαν έτοιμος από καιρό ο... Πολάκης

Ο πρώτος που επικρότησε -σε κλάσματα δευτερολέπτου- την ανακοίνωση του προέδρου Κασσελάκη για τον Στέφανο Τζουμάκα ήταν ο Παύλος Πολάκης, λες και ήξερε το περιεχόμενο της παρέμβασης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, πριν ακόμα αυτή βγει στον «αέρα» των μέσων κοινωνικών δικτύωσης. Μάλιστα, ο Πολάκης προεξόφλησε τη διαγραφή Τζουμάκα, ευχαριστώντας τον για τους αγώνες του μέχρι τώρα. «Ήρθε η ώρα!!! Στέφανε Τζουμάκα, σε ευχαριστούμε για τους αγώνες σου στο παρελθόν αλλά σήμερα εκπέμπεις μόνο δηλητήριο διάλυσης!! Κάντο εκτός κόμματος!», ήταν το σχόλιο Πολάκη. Αλήθεια, πόσο σίγουρος είναι, τόσο ο Στέφανος Κασσελάκης όσο και ο Παύλος Πολάκης, πως η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ θα διαγράψει τον Τζουμάκα; Καλού κακού, ας συνεννοηθούν και με τον πρόεδρο του Πειθαρχικού, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, Αντώνη Κοτσακά, γιατί μπορεί στο τέλος να την πατήσουν. Οι συσχετισμοί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος είναι «ίσα βάρκα ίσα πανιά» και -στην καλύτερη των περιπτώσεων- η διαγραφή Τζουμάκα μπορεί να κριθεί από μία ψήφο. Τι σημαίνει αυτό; Πως σε μια τέτοια ψηφοφορία θα καταγραφεί ο απόλυτος διχασμός του ΣΥΡΙΖΑ για μία ακόμη φορά.

Φουλ ειρωνική η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθώντας πιστά τη γραμμή των προειδοποιήσεων και των απειλών του προέδρου Κασσελάκη, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Αυγέρη, δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και την πέφτει, άλλοτε με ευθύ και άλλοτε με επιδέξιο τρόπο, σε όσους πάνε να τον αμφισβητήσουν. Και το κάνει σκόπιμα, γιατί κάλλιστα θα μπορούσε στην τελευταία της συνέντευξη στο Action να πει πως δεν γνωρίζει, εάν στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας η Έφη Αχτσιόγλου χαρακτήρισε «σοκ» την ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ. Ακόμη και αυτοί που δεν το ήξεραν, το πληροφορήθηκαν μέσα από τα δελτία Τύπου της Κουμουνδούρου, τα οποία ανέφεραν: Κληθείσα να σχολιάσει την αποστροφή της Έφης Αχτσιόγλου στη συνεδρίαση της ΠΓ ότι η ομιλία Κασσελάκη στον ΣΕΒ ήταν «σοκ», σημείωσε: «Ευχαρίστως θα μπορούσε η συντρόφισσα Έφη Αχτσιόγλου, την επόμενη φορά που ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα έχει επαφές με θεσμικούς φορείς να τον συνοδεύσει για να τον υποστηρίξει με τη δική της μεγάλη εμπειρία». Σημείωσε μάλιστα πως πολλές φορές ο Στέφανος Κασσελάκης της απηύθυνε πρόσκληση να αναλάβει συγκεκριμένους ρόλους, πολύ κομβικούς: «Όταν δεν ανταποκρίνεται κάποιος στο κάλεσμα του νέου προέδρου να συμβάλλει στο πεδίο με τη δική του άποψη και εμπειρία, η κριτική είναι πολύ εύκολη και ανέξοδη», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει απευθύνει πολλές φορές προσκλήσεις και έχει εισπράξει άρνηση».

Και... ολίγος σταλινισμός

Η μόνη έγνοια του κ. Κασσελάκη κάθε φορά που του ασκούν κριτική οι σύντροφοί του, επειδή βλέπουν πως δεν... τραβάει, είναι οι δημοσιογράφοι. Ακόμη και στην περίπτωση του Στέφανου Τζουμάκα, τον οποίο παρέπεμψε στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους δημοσιογράφους που -τάχα μου ικανοποιούνται, όταν στελέχη του κόμματος τον κράζουν αντί να τον θαυμάζουν. «Η παρουσία στα κανάλια στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που, αντί να αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αντιπολιτεύονται το κόμμα τους -προς μεγάλη ικανοποίηση των μεγαλοδημοσιογράφωνσταματάει εδώ», ανέφερε, πέφτοντας και σε άλλη γκάφα. Γιατί μέσα από τη δήλωσή του αποδεικνύεται πως θέλει να επιβάλλει «σιωπητήριο» στο κόμμα και όσοι βγαίνουν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μην εκφράζουν καμία κριτική προς το πρόσωπό του.

* Η Όλγα Γεροβασίλη πασχίζει να μαζέψει τα ασυμμάζευτα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, με την άγρια τροπή που έχουν λάβει οι συγκρούσεις. «Κινούμαστε πάντοτε διαφανώς και δημοκρατικά και ουδέποτε κουκουλώνουμε πράγματα. Το σημαντικό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι έχουμε όλοι τη συναίσθηση ποιος είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος και ποια είναι η υποχρέωσή μας και πώς πρέπει να κινηθούμε το επόμενο διάστημα. Άλλωστε, πρόεδρο αλλάξαμε, δεν αλλάξαμε κόμμα. Και η δουλειά μας είναι να κάνουμε μια γρήγορη επανεκκίνηση, με συνθέσεις, εξωστρέφεια και με ενότητα», δήλωσε...

Δημοσιεύθηκε στη Απογευματινή