Mετά τις εκκαθαρίσεις και τα όσα έχει δροµολογήσει ο πρόεδρος Κασσελάκης, προκειµένου να απαλλαγεί από τα βαρίδια του κακού ΣΥΡΙΖΑ, µαθαίνω ότι σκέφτεται να προχωρήσει µέχρι και στην αλλαγή ονόµατος στο κόµµα. Οταν λέω το σκέφτεται, είναι σαν να το έχει αποφασίσει, αφού ο αρχηγός Στέφανος αν κάτι έχει αποδείξει, σ’ αυτό το σύντοµο χρονικό διάστηµα που αποφάσισε να κάνει τον πολιτικό, είναι ότι απεχθάνεται την κάθε είδους αργοπορία.

Με βάση κάτι πηγές (όχι πολλές) που έχω στην Κουµουνδούρου, από την εποχή που µου «κάρφωναν» τον Τσίπρα, ο Κασσελάκης θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα όνοµα που έχει λήξει στην κοινωνία. Κυρίως όµως, θα προσέθετα, παραπέµπει ευθέως στο παλιό προσωπικό: τον Φίλη, τον Βίτσα, τον Σκουρλέτη και όλα τα παιδιά που έχουν ανέβει εσχάτως στην πίστα και χορεύουν στους ρυθµούς του νέου αρχηγού.

Ολα αυτά και άλλα πολλά, που δεν είναι της ώρας, φαίνεται ότι οδηγούν τον διάδοχο του Τσίπρα στην απόφαση να επανιδρύσει τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλάζοντας, εκτός από τα πρόσωπα, όνοµα και κυρίως νοοτροπία. Μια καλή ιδέα, αν θέλει να απευθυνθεί στο ευρύ αντισυστηµικό κοινό ο Κασσελάκης, είναι να µετονοµάσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε... Πολάκη. Πάντως, για να σοβαρολογήσω, εσείς κρατήστε την πληροφορία που θέλει τον νέο ηγέτη της Αριστεράς να µεθοδεύει µεταξύ των άλλων και την αλλαγή του ονόµατος, πρόταση που θα προωθηθεί (προφανώς) προς έγκριση στο επικείµενο συνέδριο. Η τρύπα των 3 εκατ. ευρώ ένας από τους λόγους που οδηγούν τον πρόεδρο Κασσελάκη στην απόφαση να αφήσει στο χθες κάθε τι που να τον συνδέει µε τον παλιό ΣΥΡΙΖΑ, είναι και η µαύρη τρύπα στα οικονοµικά που έχει αρχίσει να δηµιουργείται στην Κουµουνδούρου. Με δεδοµένο ότι πριν από τις εκλογές µιλάγαµε για ένα κόµµα του 30% και τώρα για τη µισή δύναµη, συνεπάγεται αυτοµάτως και συρρίκνωση των εσόδων. Αυτό σηµαίνει ότι η νέα ηγεσία θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε απολύσεις, ενώ αβέβαιο είναι και το µέλλον των κοµµατικών Μέσων.

Και επειδή µιλάµε για οικονοµικά, να σας πω ότι αυτή τη στιγµή ο Κασσελάκης βρίσκεται αντιµέτωπος µε ένα χρηµατοδοτικό κενό που προσεγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ. σενάριο πώλησης της Κουμουνδούρου. Εκτός από την αλλαγή ονόµατος, κάποιος µου είπε ότι ο πρόεδρος Στέφανος εξετάζει σοβαρά ακόµη και την πώληση του ιστορικού κτιρίου της Κουµουνδούρου. Κι όταν λέω το εξετάζει, µη φανταστείτε ότι είναι και πολύ προβληµατισµένος. Αν βρει κάποια εταιρεία απ' αυτές που κάνουν real estate στο κέντρο της Αθήνας, θα το σπρώξει και θα µεταφερθεί σε νέα γραφεία µε ενοίκιο. Γενικώς, στο µυαλό του νέου προέδρου υπάρχουν πολλές σκέψεις, που αν τις συνδέσει κάποιος θα καταλήξει αβίαστα στο συµπέρασµα ότι ο Κασσελάκης θέλει να τα αλλάξει όλα.

Παντοκρατορία Μητσοτάκη

∆εν έχει ιστορικό προηγούµενο αυτό που συµβαίνει µε τον πρόεδρο Μητσοτάκη. Γεννούν µέχρι και τα κοκόρια του, αν κρίνω από τα αποτελέσµατα των πρόσφατων δηµοσκοπήσεων. Οχι µόνο δεν έχει υποστεί φθορά η Ν.∆., αλλά απεναντίας µεγαλώνει η διαφορά που τη χωρίζει από το δεύτερο κόµµα, που πλέον κανείς δεν µπορεί να στοιχηµατίσει ποιο θα είναι. Η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν έχει τέλος, αφού µόλις ξεκίνησε. Ηδη φλερτάρει µε τη βάση του 10%, µε το ΠΑΣΟΚ να µην κερδίζει απολύτως τίποτα από τη διάλυση του βασικού πυλώνα της Αριστεράς. Οσοι φεύγουν από τη δεξαµενή (που σιγά αδειάζει) του ΣΥΡΙΖΑ πηγαίνουν στη δεξαµενή της αδιευκρίνιστης ψήφου, δείχνοντας να µην έχουν πειστεί από τις ηγετικές ικανότητες του προέδρου Ανδρουλάκη, που εσχάτως εµφανίστηκε ως αυτόκλητος ηγέτης της Κεντροαριστεράς. Ολα αυτά έχουν ελάχιστη σηµασία, µπροστά στην παντοκρατορία του Μητσοτάκη, που σε λίγο θα ψάχνει αντίπαλο, µόνο και µόνο για να αποκτήσει και κάποιο νόηµα η πολιτική του ζωή.

Το χάος στο Άμυνας

Κάτι περίεργα έχουν αρχίσει να κυκλοφορούν σ’ αυτή την αθώα πιάτσα που σχετίζονται µε το υπουργείο Αµυνας. Και όταν αναφέροµαι σε περίεργα, µη φανταστείτε ότι πρόκειται για µεταθέσεις φαντάρων ή δεν ξέρω τι άλλο κάνουν εκεί στο Πεντάγωνο. Μιλώ (για την ακρίβεια γράφω) για κάτι διαγωνισµούς που έγιναν επί υπουργίας Παναγιωτόπουλου, οι οποίοι έχουν µπει πλέον στο στόχαστρο διαφόρων επίσης «περίεργων» της αγοράς. Αν και µου έχουν δώσει λεπτοµέρειες επί των συγκεκριµένων, θα αποφύγω κάθε περαιτέρω αναφορά, αφήνοντας τους αρµόδιους να κάνουν (όπως επιβάλλει ο νόµος) τη δουλειά τους. Αλλωστε, ούτε εισαγγελέας είµαι ούτε κουµπάρος υπουργού. Ενας µεροκαµατιάρης της δηµοσιογραφίας είµαι, που προσπαθώ και βρίσκω κάτι τέτοια περίεργα για να τα αναδεικνύω. Επειδή εν προκειµένω έχει µπει το νερό στ’ αυλάκι, είµαι σίγουρος ότι αυτά που πρέπει να µάθουµε, θα τα µάθουµε και µε το παραπάνω.

Στήριξη των καναλιών από την κυβέρνηση

Αν υπάρχει µια κυβέρνηση που αντιµετωπίζει µε σοβαρότητα τα γενικότερα προβλήµατα των media, αυτή κατά κοινή παραδοχή είναι η κυβέρνηση του προέδρου Μητσοτάκη. Και δεν πρόκειται περί µιας γενικόλογης αναφοράς, αλλά για την αποτύπωση της πραγµατικότητας. Τόσο οι καναλάρχες όσο και οι εκδότες πρώτη φορά έχουν βρει έναν αξιόπιστο συνοµιλητή. Ολα αυτά τα χρόνια δόθηκαν αρκετά χρήµατα προκειµένου να στηριχθούν τα Μέσα. Τελευταίο παράδειγµα αποτελεί η στήριξη των καναλιών, όπου µε απόφαση του υφυπουργού στον πρωθυπουργό, Γιάννη Μπρατάκου, υπεγράφη η υπαγωγή των καναλιών εθνικής εµβέλειας στο πρόγραµµα χρηµατοδότησης οικονοµικής στήριξής τους, ύψους συνολικά 6.839.890,36 €. Συγκεκριµένα, η οικονοµική ενίσχυση όλων των καναλιών εθνικής εµβέλειας αφορά την κάλυψη της συνολικής ή µερικής καταβολής των εισφορών προς τον Ε∆ΟΕΑΠ για το διάστηµα 1.1.2022 - 31.12.2022. ∆ηλαδή στα κανάλια εθνικής εµβέλειας θα επιστραφούν αναλογικά τα ποσά που έχουν καταβάλει προς τον Ε∆ΟΕΑΠ για το συγκεκριµένο διάστηµα. Αναλυτικά, το Star Channel θα λάβει 1.175.161,22 €, το Μakedonia TV 78.291,89 €, ο Αntenna 1.878.507,55 €, ο Alpha 1.304.441,62 €, ο Skai 1.045.320,64 € και το Μega 957.240,88 €. Σύµφωνα δε µε το παράρτηµα της υπουργικής απόφασης, προκύπτει ότι το Open θα λάβει 378.947,80 €, τη στιγµή µάλιστα που υπήρχε µια οφειλή προς τον Ε∆ΟΕΑΠ ύψους 21.978,76 €. Επειδή κατά καιρούς γράφονται και λέγονται διάφορα, εκείνο που κανείς δεν τολµά να πει είναι ότι τα κανάλια είναι επιχειρήσεις που απασχολούν (βάσει νόµου) µίνιµουµ 400 εργαζόµενους, ενώ εσχάτως ρίχνουν µαζικά ζεστό χρήµα στην αγορά, µέσα από τις πανάκριβες παραγωγές τους, οι οποίες προσφέρουν εκατοντάδες (επίσης) θέσεις εργασίας.

Αναβαθμίζονται οι παρακολουθήσεις

Ενα χαρµόσυνο νέο είχαµε την τρέχουσα βδοµάδα, που σχετίζεται µε την αναβάθµιση σε επίπεδο ∆ικαιοσύνης της έρευνας που αφορά την υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Το γεγονός ότι από τους πρωτοδίκες, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αποφασίζει να την αναβαθµίσει και να τη δώσει σε αντεισαγγελέα του Ανωτάτου ∆ικαστηρίου, µόνο ως θετική εξέλιξη µπορεί να αντιµετωπιστεί. Υποθέτω ότι κάπως έτσι αντιµετωπίζουν την απόφαση της Γεωργίας Αδειλίνη και όλοι οι εµπλεκόµενοι στην ιστορία των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Για παράδειγµα, δεν µπορώ να πιστέψω ότι στεναχωρήθηκε ο Φέλιξ Μπίτζιος ή για να το τραβήξω λίγο πιο πολύ ο επιχειρηµατίας Γιάννης Λαβράνος, ένας άνθρωπος που διαχρονικά πίστευε στη νοµιµότητα και τους θεσµούς. Οι δύο προαναφερθέντες, που έχουν κάθε λόγο να επιθυµούν να επιστρέψουν δριµύτεροι στις δουλειές τους (που είναι και πολλές), εκτιµώ ότι άνοιξαν σαµπάνιες µε το άκουσµα (και ξέρουν καλά ν’ ακούνε) και µόνο της είδησης για την αναβάθµιση της εισαγγελικής έρευνας. Πάντως, µιας και το ’φερε η κουβέντα, δεν σας κρύβω ότι όλο αυτό το διάστηµα µου προκαλεί µια κάποια έκπληξη η ασυλία της οποίας τυγχάνει από τα ΣΥΡΙΖΑϊκά Μέσα ο επιχειρηµατίας Λαβράνος. Προφανώς και θα έχουν προδικάσει την αθωότητα του ανδρός και αποφεύγουν κάθε αναφορά στο ονοµατεπώνυµό του.

ΕΝΘΟΥΣΙΑΣΜΕΝΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΜΕΧΡΙ ΤΩΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΜΙΧΑΛΗ ΧΡΥΣΟΧΟΪ∆Η Ο ΠΡΟΕ∆ΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ, ΠΟΥ ΕΧΕΙ ∆ΩΣΕΙ ΕΝ ΛΕΥΚΩ ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΥΙΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΕΣ ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΙΣ ∆ΙΟΙΚΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής