Στο Μαξίμου ήταν απόλυτα ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα. Κι όταν αναφέρομαι σε ικανοποίηση, εξυπακούεται ότι δεν εξαιρώ τον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη. Απεναντίας, θα έλεγα ότι επειδή είναι ο μόνος που μπορεί να συγκρίνει το παρόν με το παρελθόν, μου λένε ότι ήταν σχεδόν ενθουσιασμένος από τα αποτελέσματα των επαφών με τον Τούρκο πρόεδρο.

Η βασική διαπίστωση (από τις πολλές) έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο Ερντογάν είναι στην κυριολεξία ένας άλλος άνθρωπος. «Εχει γίνει πιο ήπιος και πιο συνεννοήσιμος», μου είπαν.

Οπως αντιλαμβάνεστε, από επαγγελματική διαστροφή έσπευσα να ρωτήσω έναν έμπειρο διπλωμάτη για το πού αποδίδει την εμφανή αλλαγή συμπεριφοράς του Τούρκου προέδρου: «Στο γεγονός ότι αισθάνεται πως έχει απέναντί του ειλικρινείς συνομιλητές», μου απάντησε.

Και αυτό για όσους γνωρίζουν τους Τούρκους, και δη τον Ερντογάν, ενδεχομένως να είναι και το σημαντικότερο. Οσο κι αν σας φαντάζει παράδοξο, έχοντας ζήσει τις κατά καιρούς δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, ο Μητσοτάκης αντιμετωπίζεται από την απέναντι όχθη ως ένας αξιόπιστος συνομιλητής. Το αυτό αντιλαμβάνομαι ότι ισχύει και για τον υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Γεραπετρίτη, που μέσα σε ελάχιστο (ομολογώ) χρόνο κατάφερε να χτίσει μια σχέση (απόλυτης) εμπιστοσύνης με τον ομόλογό του.

«Πήγε καλύτερα του αναμενομένου»

Μια και σας μετέφερα την ευφορία που υπήρχε στα υψηλά κλιμάκια της κυβέρνησης, δεν θα διστάσω να σας μεταφέρω και τη φράση που μου είπε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος: «Πήγε καλύτερα του αναμενομένου».

Ενας από τους βασικούς λόγους που εξελίχθηκαν έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα κατά τη διάρκεια της χθεσινής μέρας συνδέεται με την προετοιμασία, λεπτό προς λεπτό, που έγινε από τους Γεραπετρίτη - Φιντάν.

Παρά το γεγονός ότι είχαν συζητηθεί όλες οι λεπτομέρειες, ακόμη και οι πιθανές παγίδες, ο υπουργός Εξωτερικών (ο δικός μας) είχε προετοιμαστεί και για τυχόν απρόοπτα. Πάντως, να σας πω ότι διέκρινα και μια πολύ καλή χημεία στις προσωπικές σχέσεις των Γεραπετρίτη - Φιντάν.

Επίσης θέλω να ξέρετε ότι ο επονομαζόμενος και ως «καθηγητής», της κυβέρνησης του Κυριάκου, όταν αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας μια δουλειά το κάνει με εκνευριστική μεθοδικότητα. Αυτό έκανε και εν προκειμένω, με τους πάντες να κάνουν λόγο για την απόλυτη προετοιμασία από την πλευρά του υπουργού Γεραπετρίτη.


Οι επισκέψεις Παπαδοπούλου - Φραγκογιάννη στην Τουρκία

Το επόμενο επίσημο ματς -γιατί, όπως αντιλαμβάνεστε, θα προηγηθούν κάποιες ανεπίσημες συναντήσεις- θα δοθεί εντός Φεβρουαρίου. Συγκεκριμένα, η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα ταξιδέψει στην Τουρκία συζητώντας θέματα που αφορούν τον πολιτικό διάλογο που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο χωρών.

Την ίδια περίοδο θα επισκεφθεί (επίσημα) τη γείτονα και ο υφυπουργός Φραγκογιάννης, προκειμένου να πάει παρακάτω τα ζητήματα που σχετίζονται με τη θετική ατζέντα. Ο τρίτος που θα βρεθεί στην άλλη άκρη του Αιγαίου θα είναι ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΞ, Λαλάκος. Εκτός από τους δύο υφυπουργούς και τον ένα γενικό γραμματέα, μέχρι και τον Απρίλιο αναμένεται να δούμε κάμποσες φορές να συναντιούνται και οι Γεραπετρίτης και Φιντάν, οι οποίοι επί της ουσίας λειτουργούν ως «οι φωνές των Κυρίων».

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο Ελληνας ΥΠΕΞ θα πάει στην Τουρκία τον Ιανουάριο για να συζητήσει μια σειρά από θέματα με τον εκεί ομόλογό του.


Ταξίδια σε Αγκυρα και Νέα Υόρκη από τον Μητσοτάκη

Μετά τις προπαρασκευαστικές ενέργειες που έχουν αποφασιστεί, περί τα μέσα Απριλίου προγραμματίζεται η επίσημη επίσκεψη του προέδρου Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Οπως αντιλαμβάνεστε -και με δεδομένο ότι μιλάμε για πέντε μήνες από σήμερα- πρόκειται για μια άκρως σημαντική επίσκεψη, αφού θα κρίνει πολλά για την πορεία των συνομιλιών.

Μετά την Αγκυρα, το επόμενο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν θα είναι στο summit του ΝΑΤΟ, που θα λάβει χώρα στη Ουάσινγκτον εντός Ιουλίου. Απ’ ό,τι καταλάβατε, εκεί που οι δύο ηγέτες δεν αντάλλασσαν ούτε καλημέρα, κατά το προσεχές διάστημα θα έχουν την ευκαιρία να τα λένε ανά τρεις - τέσσερις μήνες.

Κι εδώ ταιριάζει το άσμα: «Μάτια που δεν βλέπονται, γρήγορα λησμονιούνται». Οσοι λοιπόν είναι σε θέση να γνωρίζουν τον οδικό χάρτη, εκτιμούν ότι από την καλοκαιρινή συνάντηση των Μητσοτάκη - Ερντογάν ενδεχομένως να φανεί ο πρώτος (ουσιαστικός) λευκός καπνός.


Τα ντολμαδάκια και ο ταραμάς

Οπως αντιλαμβάνεστε, εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για μένα είχαν και τα παραλειπόμενα από το γεύμα που παρέθεσε ο Μητσοτάκης προς τιμήν του Τούρκου προέδρου. Αν δεν κάνω λάθος, το μενού το επιμελήθηκε ένας σεφ της γνωστής αλυσίδας «Παπαϊωάννου».

Το μενού περιείχε τα εξής: ελληνική σαλάτα με σέρι, κάππαρη και θρακίσιο τυρί, ψάρι (ροφό) με χόρτα, ντολμαδάκια και ταραμά με μαύρο ψωμί (σερβιρίστηκαν στο ίδιο πιάτο), ενώ για επιδόρπιο προσφέρθηκαν χαλβάς και φρούτα.

Εξυπακούεται πως δεν υπήρχαν οινοπνευματώδη στο τραπέζι, καθώς η μουσουλμανική θρησκεία τα απαγορεύει. Κατά τη διάρκεια του φαγητού, έγιναν πολλές αναφορές στις ομοιότητες της ελληνικής με την τουρκική κουζίνα.


Ανταλλαγή ποδοσφαιρικών γνώσεων

Στη διάρκεια του γεύματος οι Μητσοτάκης και Ερντογάν επιδόθηκαν και σ’ ένα όμορφο powergame, με ανταλλαγή γνώσεων επί των ποδοσφαιρικών. Οπως μου είπε η πηγή μου, αν και ο «δικός» μας δεν παίζεται σ’ αυτά, και ο Τούρκος πρόεδρος δεν πήγε πίσω.

Στην προσπάθειά του να γλιτώσει από το ασφυκτικό pressing (επί των ποδοσφαιρικών γνώσεων) από τον Μητσοτάκη, ο Ερντογάν έριξε μια ιδέα που άφησε άναυδους κυρίως τους δικούς του.

Πρότεινε στον πρόεδρο Μητσοτάκη να φτιάξουν δύο ομάδες μπάσκετ, οι οποίες θα συγκροτούνται από υπουργούς. Και αυτές οι δύο ομάδες σε κάθε συνάντηση των δύο ηγετών να δίνουν και από ένα ματσάκι.


Εξοικονόμηση 25 εκατoμμυρίων από τις υπερπτήσεις

Επειδή ακούω πολλές φωνές να αναρωτιούνται «μα τι έχουμε κερδίσει από την πρόσφατη επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα;», σπεύδω να σας πω: «Πολλά». Το βασικό φυσικά έχει να κάνει με την ηρεμία στην ευρύτερη περιοχή.

Το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένταση στο Αιγαίο έχει και οικονομικό αντίκτυπο. Για παράδειγμα, μόνο από τις υπερπτήσεις των πολεμικών αεροπλάνων, τα οποία απογειώνονται για να αναχαιτίσουν τα τουρκικά, μαθαίνω ότι έχουμε εξοικονομήσει, μέσα σε περίπου δύο μήνες, περισσότερα από 25 εκατομμύρια ευρώ.

Ε, όπως και να το κάνουμε, δεν τα λες και λίγα λεφτά, τα οποία μάλιστα σπαταλιούνται έτσι, για πλάκα.


«Εξέγερση» εργολάβων κατά Σταϊκούρα

Από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία του Υποδομών ο Χρήστος Σταϊκούρας, άρχισα να «πιάνω» ένα σχετικά βαρύ κλίμα, που είχε να κάνει με το «πάγωμα» κάθε διαδικασίας που έτρεχε από τον νέο υπουργό.

Ανάμεσα στα πολλά που «πάγωσε» ο Σταϊκούρας ήταν και οι πληρωμές προς τους εργολάβους. Τα καλά αυτά παιδιά, αντιλαμβανόμενα ότι δεν μπορούν (πλέον) να συνεννοηθούν με τον νέο υπουργό, προβλέπω να απαντούν στη «στάση πληρωμών» με την «παύση των εργασιών» σε κάθε δημόσιο έργο. Και δεν υπερβάλλω.

Ηδη άλλωστε έχουν φροντίσει να αποστείλουν το σχετικό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση και κάθε αποδέκτη, συμπεριλαμβανομένου και του Μαξίμου.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής