«Στη συντριπτική της πλειοψηφία η κοινωνία έχει αποκρυσταλλωμένη άποψη γι’ αυτό το ζήτημα και εγώ θα τοποθετηθώ όταν έρθει η ώρα στη Βουλή», δήλωσε από την Καλαμάτα το πρωί της Παρασκευής ο πρόεδρος της καρδιάς μας, Αντώνης Σαμαράς, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις επί του νομοσχεδίου που προωθεί η κυβέρνηση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Επί της ουσίας, μας είπε (αν και το απέφυγε) ότι διαφωνεί, εξέλιξη που δεν εκπλήσσει κανέναν, αφού δεν σας κρύβω ότι η στάση του Μεσσήνιου είναι περισσότερο από αναμενόμενη. Εκεί όμως που άρχισα να προβληματίζομαι είναι στο υπόλοιπο της δήλωσης, που συνδέεται με την προτροπή Μητσοτάκη προς τους διαφωνούντες να απέχουν από την ψηφοφορία, εφόσον διαφωνούν, προκειμένου το νομοσχέδιο να «περάσει» με σχετική πλειοψηφία.

«Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό πως πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της Δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός, φθάνοντας στο Δικαστικό Μέγαρο της Καλαμάτας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πίτας του οικείου Δικηγορικού Συλλόγου.

Αντιλαμβάνεστε ότι η συγκεκριμένη αποστροφή αποτελεί ευθεία βολή προς τον Μητσοτάκη. Αν και δεν πρόλαβα να κάνω ρεπορτάζ, εκτιμώ πως ούτε κι αυτή τη φορά το Μαξίμου θα σηκώσει το γάντι. Απεναντίας, θα επιμείνει στην «καραμανλική γραμμή», που θέλει τους πρώην πρωθυπουργούς και τις απόψεις που εκφράζουν να κινούνται πέρα και πάνω από τα κόμματα και τις κυβερνητικές αποφάσεις. Να είναι κάτι σαν σύννεφα στον ορίζοντα, για να μη σας πω -και παρεξηγηθώ- κάτι σαν τους εξωγήινους.


Ο Κασσελάκης στα Χανιά

Διάβασα ότι ο πρόεδρος Κασσελάκης θέλει να «φάει» την έδρα του Τσίπρα στην Α' Πειραιώς, λες και δεν υπάρχουν άλλες έδρες ανά την Επικράτεια. Δεν ξέρω αν του έχει ανοίξει και κατά πόσον η όρεξη, ωστόσο από μια καλή πηγή έμαθα ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα προτιμήσει τα προοδευτικά Χανιά. Αν συμβεί αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ χάσει (πάλι) τις εκλογές, τότε αυτόν που θα «φάει» ο Κασσελάκης θα είναι ο Πολάκης. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο αρχηγός θα επιλέξει μια εκλογική περιφέρεια όπου θα εκλέξει βουλευτή ο ΣΥΡΙΖΑ. Και το αναφέρω αυτό γιατί έχω την αίσθηση ότι με τα ποσοστά που συγκεντρώνει ούτε στην Α' Πειραιώς ούτε στα Χανιά εκλέγει.


Η Αναστασοπούλου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ

Πρόταση στη συμπαρουσιάστρια του Παπαδάκη και στενή φίλη του, Μαρία Αναστασοπούλου, φαίνεται ότι έχει καταθέσει ο πρόεδρος Ανδρουλάκης. Και η πρόταση αφορά τη συμμετοχή τής καλής δημοσιογράφου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ. Αν και αρχικώς ήταν αρνητική, εσχάτως η Αναστασοπούλου έχει αρχίσει και κάνει δεύτερες σκέψεις.


Αναγνώριση Φλώρου

Αναζητώντας στα βάθη του χρόνου αντίστοιχη δήλωση με αυτή που έκανε για τον τέως Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνο Φλώρο, ο πρόεδρος Μητσοτάκης, ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να βρω, γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Είναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός αναγνωρίζει με τόσο θερμά λόγια τη θητεία ενός Αρχηγού. Η εξέλιξη αυτή (δηλαδή της αναγνώρισης του έργου Φλώρου) εκ των πραγμάτων δημιουργεί κάποιες προσδοκίες για το άμεσο μέλλον.

Για παράδειγμα, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι θα μπορούσε να είναι μία από τις επιλογές του αρχηγού Κυριάκου για το ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. Αν κρίνω από τα θερμά λόγια που περιέχονται στην αποχαιρετιστήρια δήλωση Μητσοτάκη, δεν αποκλείω να δούμε τον στρατηγό Φλώρο να ξεκινά μια δεύτερη θητεία, αυτή τη φορά στο «στρατόπεδο» της πολιτικής. Ο ίδιος θα το ήθελε, το θέμα τώρα είναι αν θα το θελήσει και ο πρωθυπουργός...


Μοναχός στο Άγιον Όρος ο γιος του Α/ΓΕΣ

Ενα από τα ενδιαφέροντα των κρίσεων σχετίζεται και με τον Αρχηγό ΓΕΣ, αντιστράτηγο Κωστίδη. Πέραν του αξιομάχου που τον διακρίνει και αυτό αποτελεί κοινή παραδοχή εντός και εκτός Πενταγώνου, ένα από τα άγνωστα που έχουν να κάνουν με τον άνδρα συνδέεται με το γεγονός ότι ο γιος του είναι μοναχός στη Μονή Σιμωνόπετρας του Αγίου Ορους. Πρόκειται για τη Μονή που πριν από τις πρόσφατες εκλογές είχε προγραμματίσει να επισκεφθεί ο πρόεδρος Μητσοτάκης, όμως δεν τα κατάφερε γιατί κόλλησε (τότε) κορονοϊό. Για τους γνωρίζοντες τα της Εκκλησίας, η Σιμωνόπετρα (όπου είναι μοναχός ο γιος του νέου Αρχηγού ΓΕΣ) θεωρείται η πιο «βαριά» (αν είναι δόκιμος θεολογικά ο όρος) Μονή του Αγίου Ορος. Διαθέτει κύρος και κυρίως παρέμβαση στα μεγάλα σαλόνια. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που λένε ότι οι περισσότεροι εκ των ισχυρών τούτης της χώρας την επιλέγουν ως προσκυνηματικό προορισμό.


Κρίσεις - έκπληξη από Χρυσοχοΐδη

Το γεγονός ότι ο πρόεδρος Μητσοτάκης δεν προχώρησε σε ταυτόχρονες κρίσεις σε Ενοπλες Δυνάμεις και Αστυνομία έρχεται να ενισχύσει τις πληροφορίες που τον θέλουν να έχει δώσει λευκή εντολή προς τον νέο υπουργό, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, προκειμένου να προχωρήσει σε δομικό ανασχηματισμό στην ΕΛ.ΑΣ. Προφανώς και ο νέος επικεφαλής της Κατεχάκη, αν και γνωρίζει όσο λίγοι την ανθρωπογεωγραφία, θέλει χρόνο προκειμένου να λάβει τις σωστές αποφάσεις. Αν και επισήμως οι κρίσεις πρέπει να ξεκινήσουν περί τα τέλη της ερχόμενης βδομάδας, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι έχει δρομολογηθεί μια τέτοια εξέλιξη.

Απεναντίας, ο υπουργός Μιχάλης υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να ζητήσει λίγο χρόνο ακόμη για να προετοιμαστεί καλύτερα. Με τα σημερινά δεδομένα, πάντως, αν κάτι είναι σίγουρο αυτό συνδέεται με την αποπομπή του αρχηγού Μαυρόπουλου. Οπως σας έχω γράψει, ο νέος υπουργός σκέφτεται σοβαρά να επαναλάβει αυτό που έκανε στις κρίσεις του 2001, όταν επέλεξε τον Νασιάκο για αρχηγό, κάνοντας «βουτιά» στην επετηρίδα. Σε μια τέτοια περίπτωση, για τη θέση του αρχηγού στην Ελληνική Αστυνομία ακούγεται το όνομα του μέχρι τώρα προϊσταμένου του κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, υποστράτηγου Δημήτρη Μάλλιου. Από κει και πέρα, για τη θέση του υπαρχηγού κυκλοφόρησε το όνομα του Μανώλη Δουρβετάκη, διοικητή της Σχολής της Αστυνομίας, ενώ για επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος προαλείφεται ο μέχρι σήμερα γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, Αστέριος Μαντζιώκας. Τέλος, για τη θέση του γενικού επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος ακούστηκε το όνομα του γενικού περιφερειακού αστυνομικού διευθυντή Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Πασχάλη Συριτούδη. Το βασικότερο, εξ όσων ακούω, έχει να κάνει με την πρόθεση του νέου υπουργού να επαναλειτουργήσει την Αστυνομία. Γιατί εδώ μιλάμε για το απόλυτο ξεχαρβάλωμα. Αρκεί να σας πω ότι όταν έφυγε από την Κατεχάκη ο Χρυσοχοΐδης στο τηλεφωνικό κέντρο του «100» απασχολούνταν 130 αστυνομικοί και τώρα που επέστρεψε στην ίδια υπηρεσία υπάρχουν 30. Επειδή ο υπουργός ξέρει καλά πώς παίζεται το παιχνίδι, ήδη έχει ζητήσει να διακοπούν οι αποσπάσεις και ο κόσμος να επιστρέψει στις υπηρεσίες του. Στόχος του δεν είναι άλλος από το να βγει στον δρόμο περισσότερος κόσμος. Να αυξήσει -και δη άμεσα- τις περιπολίες.

! Για όση αξία έχει το να ευλογεί κάποιος τα γένια του, οφείλω να σας πω ότι η επιλογή Χούπη στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων αποτελεί και μια μεγάλη επιβεβαίωση των όσων έχει αποκαλύψει εδώ και μέρες το διαδικτυακό «big mouth» στο site powergame.gr. Επίσης, για όση αξία έχει, πρέπει να σας πω ότι στην ίδια ηλεκτρονικήγωνιά αποκαλύψαμε, εκτός από την επιλογήΧούπη, και την ημέρα που θα γίνονταν οι κρίσεις.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής