Κριτική για την προτροπή προς αποχή στους διαφωνούντες βουλευτές της Ν.Δ. από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια άσκησε ο Αντώνης Σαμαράς. «Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ωστόσο, όπως σημειώνει στη στήλη Big Mouth του powergame.gr, μια καλά διαβασμένη πηγή στα κοινοβουλευτικά δρώμενα: «Ο Σαμαράς δεν δικαιούται διά να ομιλεί για την αποχή». Και ο λόγος, όπως είπε σήμερα και ο Παύλος Μαρινάκης στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, είναι διότι ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την οδό της αποχής όταν ψηφιζόταν το σύμφωνο συμβίωσης. Αυτή, όμως, δεν ήταν η πρώτη φορά που ο Μεσσήνιος βουλευτής επέλεξε να απέχει. Όπως αναφέρει το Big Mouth, o Σαμαράς ήταν εξ αυτών που απουσίαζαν από την αίθουσα της Βουλής κατά τη διαδικασία εκλογής της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Tι αναφέρει η στήλη "Big Mouth"

– «Εγώ ξέρω ότι επί χρόνια όλοι οι πολιτικοί λέμε στον ελληνικό λαό ότι πρέπει να μην απέχει από τις εκλογές και να ψηφίζει για το καλό της δημοκρατίας. Θα λέμε, λοιπόν, στον ελληνικό λαό να ψηφίζει και να μην απέχει και λέμε ταυτόχρονα στους βουλευτές και τους υπουργούς να απέχουν;», δήλωσε ο Αντώνης Σαμαράς, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών που προωθεί η κυβέρνηση του προέδρου Μητσοτάκη. Ομολογώ ότι μου άρεσε η συγκεκριμένη αναφορά του πρώην πρωθυπουργού και άρχισα να την επικαλούμαι δεξιά κι αριστερά. Ώσπου ένας από τους καλά διαβασμένους στα κοινοβουλευτικά δρώμενα φίλος μου έσπευσε να μου πει ότι «ο Σαμαράς δεν δικαιούται διά να ομιλεί για την αποχή». Πριν προλάβει να ολοκληρώσει τη φράση του, έσπευσα να του ζητήσω τον λόγο. «Γιατί πολύ απλά αυτός που επικρίνει την αποχή επέλεξε την οδό της αποχής όταν ψηφιζόταν το σύμφωνο συμβίωσης», μου απάντησε.

– Επειδή αιφνιδιάστηκα, άσε που δεν πίστευα ότι έχει υποπέσει σε τόσο μεγάλη γκάφα ο πρόεδρος Αντώνης, προσέφυγα στο αρχείο της Βουλής, αναζητώντας την αλήθεια. Προ μεγάλης μου έκπληξης διαπίστωσα ότι όντως ο πρόεδρος της καρδιάς μας απείχε από τη σχετική ψηφοφορία. Συγκεκριμένα, απόντες από τη συγκεκριμένη ψηφοφορία ήταν οι (τότε) βουλευτές Δημήτρης Σταμάτης, Βασίλης Κικίλιας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Σοφία Βούλτεψη, Άδωνις Γεωργιάδης, Μάριος Σαλμάς, Κώστας Καραγκούνης, Γιάννης Ανδριανός, Γιώργος Στύλιος, Γεωργία Μαρτίνου, Βαγγέλης Μπασιάκος, Γιώργος Κοντογιώργος, Κώστας Τζαβάρας, Λευτέρης Αυγενάκης, Κώστας Καραμανλής, Κώστας Γκιουλέκας, Σταύρος Καλαφάτης, Ελένη Ράπτη, Θόδωρος Καράογλου, Κώστας Τσιάρας, Αντώνης Σαμαράς, Κώστας Κατσαφάδος, Γιάννης Τραγάκης, Κώστας Καραμανλής (Σερρών), Κώστας Σκρέκας, Χρήστος Σταϊκούρας, Γιάννης Αντωνιάδης.

! Δεν ήταν όμως η πρώτη, αλλά ούτε και η τελευταία ψηφοφορία (και δη κρίσιμη) που ο πρόεδρος Σαμαράς είχε επιλέξει την οδό της αποχής. Αν δεν κάνω λάθος, ήταν εξ αυτών που απουσίαζαν από την αίθουσα της Βουλής κατά τη διαδικασία εκλογής της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.