Τη δική της µάχη δίνει η ∆ΑΠ-Ν∆ΦΚ για ανοιχτά Πανεπιστήµια. Ενώ σχολές τελούν παράνοµα υπό κατάληψη, η «γαλάζια» φοιτητική παράταξη, µε το σύνθηµα «Ανοιχτές σχολές - Καµία εξεταστική χαµένη», όχι µόνο συµµετέχει σε γενικές συνελεύσεις για να υπερασπιστεί τις ανοιχτές σχολές και την εύρυθµη λειτουργία των Ιδρυµάτων, αλλά και µέσω πλατφόρµας συλλέγει υπογραφές πανελλαδικά, καλώντας κάθε ενεργό φοιτητή να υπογράψει υπέρ των ελεύθερων Πανεπιστηµίων και κατά των καταλήψεων.


Ενόχληση

Τεράστια ενόχληση επικρατεί στην ηγετική οµάδα του ΠΑΣΟΚ µε τη στάση της Ευαγγελίας Λιακούλη στο θέµα των οµόφυλων ζευγαριών. Εν αντιθέσει, λένε, µε τους υπόλοιπους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, που εκφράζουν δηµοσίως διαφωνίες, η κυρία Λιακούλη θα έπρεπε να είναι πολύ πιο προσεκτική και να συντάσσεται µε τη θέση του κ. Ανδρουλάκη, από τη στιγµή που είναι γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας. Αν θέλει να σηκώσει δικό της µπαϊράκι, επειδή σκέφτεται τις αντιδράσεις των ψηφοφόρων της στη Λάρισα, ας παραιτηθεί από γραµµατέας της Κοινοβουλευτικής Οµάδας, προσθέτουν.


Απουσία

Επειδή πολλά ειπώθηκαν και γράφτηκαν για την απουσία της Ολγας Γεροβασίλη από το ταξίδι αναψυχής της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ στις Σπέτσες, η αλήθεια είναι πως οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί. Είναι αµιγώς προσωπικοί, τους οποίους η έµπειρη πολιτικός έχει γνωστοποιήσει εδώ και ηµέρες στον αρχηγό της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, προκειµένου να µην υπάρχουν παρεξηγήσεις.


Ένδεια

Επικοινωνιακά λάθη κάνουν στη Νέα Αριστερά του συντρόφου Χαρίτση. Κατά την πρώτη συνάντηση που έκαναν τα στελέχη της κίνησης πριν από δύο εβδοµάδες µε τους δηµοσιογράφους, παρουσίασαν τον Κώστα Καρπόζηλο ως υπεύθυνο πολιτικού σχεδιασµού. Εντέλει, ο γνωστός ιστορικός ανακοινώθηκε τις προάλλες πως αναλαµβάνει χρέη εκπροσώπου Τύπου του νέου φορέα. Αν µη τι άλλο, αυτά δείχνουν είτε κακό προγραµµατισµό και συνεννόηση είτε ένδεια προσώπων.


Εκστρατεία

Μεγάλη αβάντα δείχνει η κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να µιλήσει στην παρουσίαση του βιβλίου του ∆ηµήτρη Τσιόδρα, που θα πραγµατοποιηθεί στις 6 Φεβρουαρίου. Εκ των πραγµάτων, η παρουσίαση θα πάρει χαρακτηριστικά επίσηµης εκκίνησης της προεκλογικής εκστρατείας του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού (αφού η ανεπίσηµη έχει γίνει ήδη) για την Ευρωβουλή, µια και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ανάψει εδώ και καιρό το πράσινο φως.

Στην εκδήλωση θα µιλήσουν και τέσσερις πρώην επίτροποι της Ελλάδας στην Ε.Ε.: η Μαρία ∆αµανάκη, ο ∆ηµήτρης Αβραµόπουλος, η Αννα ∆ιαµαντοπούλου και ο Σταύρος ∆ήµας, µε τη σηµειολογία της περίστασης να είναι αν µη τι άλλο εµφανής, όχι µόνο στο πεδίο της βασικής στόχευσης, αλλά και σ’ αυτό της αµφίπλευρης προσέγγισης της υποψηφιότητάς του. Βλέπετε, πρόκειται για πρόσωπα που ως γνωστόν προέρχονται τόσο από τη Ν.∆. όσο και από το ΠΑΣΟΚ -ίσως µε µια εξαίρεση τον Κορίνθιο πολιτικό, που πατούσε ενίοτε και προς τα δεξιά-, µε ξεκάθαρο κεντρώο πρόσηµο σε ό,τι αφορά την πολιτική τους δράση. Κατά τ’ άλλα, ο έµπειρος δηµοσιογράφος συνεχίζει τις καθηµερινές επαφές του µε το σύνολο του «γαλάζιου» στελεχικού δυναµικού, µε έµφαση αυτή την περίοδο στο κοµµάτι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.


Κατατοπισμένος

Μπορεί ο Νικόλας Φαραντούρης να έχει συµφωνήσει µε τον Στέφανο Κασσελάκη για την Ευρωβουλή, ωστόσο τα ονόµατα που κυκλοφορούν για συνυποψήφιοί του φαίνεται να προβληµατίζουν τον Κεφαλονίτη καθηγητή επί των Ευρωπαϊκών Ζητηµάτων. Πιο πολύ απ’ όλα, αυτά του ξαδέρφου του νυν προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ και του ξαδέρφου του Αλέξη Τσίπρα. Κρίµα πάντως να τον φάει η οικογενειοκρατία τον συµπαθή, µετριοπαθή και άκρως κατατοπισµένο πολιτικά (όσο λίγοι από εκείνους που βγαίνουν µπροστά αυτό το διάστηµα για λογαριασµό της Κουµουνδούρου) καθηγητή...


Κουίζ

Ποιος βουλευτής της Ν.∆., που ήταν αρνητικός για τον γάµο των οµόφυλων ζευγαριών, λέει πως θα το ψηφίσει εντέλει; Και αυτό όχι για το «µασάζ» που του έγινε στην Πειραιώς, αλλά επειδή τον «έκραξαν» ως οπισθοδροµικό η γυναίκα του και η κόρη του!


Υπερκινητικός

Στο µέτωπο της προώθησης της επιστολικής ψήφου και των πρωτοβουλιών της κυβέρνησης σε σχέση µε τους Ελληνες του εξωτερικού έχει αφιερωθεί εσχάτως ο υφυπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κώτσηρας, ο οποίος άλλωστε θα βρεθεί στο πλευρό του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στο Σικάγο και τις επαφές µε εκπροσώπους της ελληνοαµερικανικής οµογένειας. Στο πλαίσιο αυτό, βρίσκεται σε συνεχή επαφή µε φορείς της οµογένειας και οµογενειακές οργανώσεις, καθώς και µε τους συναρµόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, προκειµένου το µήνυµα να φτάσει όσο το δυνατόν πιο άµεσα στον απόδηµο Ελληνισµό. Πάντως, το ωραίο είναι ότι µέσα σε όλα αυτά βρήκε χρόνο και για την εκλογική του περιφέρεια, καθότι είχε συνάντηση εργασίας µε τον υπουργό Υποδοµών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σε σχέση µε το κοµβικό έργο της αναβάθµισης του προαστιακού σιδηροδρόµου Ανω Λιόσια - Μέγαρα.


Ο ανασχηματισμός στην Πειραιώς και οι χρυσές εφεδρείες για το κυβερνητικό σχήμα

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι ζυµώσεις για την αναδιάρθρωση του κοµµατικού οργανογράµµατος της Ν.∆., µε φόντο την επίτευξη της στόχευσης για δυναµική συµµετοχή του «γαλάζιου» µηχανισµού στο µέτωπο της διακυβέρνησης της χώρας. Πρόκειται εξάλλου για µια πόρτα που άνοιξε για τα καλά κατά την περίοδο της παρουσίας του νυν κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη, στη θέση του γραµµατέα της Πολιτικής Επιτροπής, µε τη διάδοχό του, Μαρία Συρεγγέλα, να βάζει τις βάσεις για τη διατήρηση και διεύρυνση αυτού του επιτυχηµένου µοντέλου.

Στο πλαίσιο αυτό, τις επόµενες ηµέρες επίκειται ανασχηµατισµός στις Γραµµατείες και στους Τοµείς της Πειραιώς, µε κεντρικό πυλώνα την αξιοποίηση ενός µίγµατος στελεχών που θα προέρχονται είτε από τις επάλξεις της παράταξης είτε από την κοινωνία. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση µε το προηγούµενο σχήµα θα είναι η ένταξη στην κοµµατική καθηµερινότητα νέας κοπής βουλευτών (ιδιαίτερα στην ηγεσία των Τοµέων), οι οποίοι βρίσκονται στα κοινοβουλευτικά έδρανα για την πρώτη ή τη δεύτερη θητεία τους.

Ανάµεσά τους συζητούνται τα ονόµατα της Κατερίνας Παπακώστα από τα Τρίκαλα, της Νεφέλης Χατζηιωαννίδου και του Γιώργου Σταµάτη από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, της Ζωής Ράπτη από τον Βόρειο Τοµέα, του Γιώργου Βρεττάκου από τη Β' Πειραιά, του Κώστα Κεφαλογιάννη από το Ηράκλειο, του Χρήστου ∆ερµεντζόπουλου από τον Εβρο, της Αννας Ευθυµίου από τη Θεσσαλονίκη, του Ιάσονα Φωτήλα από την Αχαΐα και της Μίκας Ιατρίδη από τα ∆ωδεκάνησα (ως εκπροσώπων της µέσης γενιάς της Κοινοβουλευτικής Οµάδας). Η πρώτη τριάδα πάντως, µε τη σειρά µε την οποία αναφέρονται τα ονόµατα, θα µπορούσε να παίξει δυνατά και για πόστο υφυπουργού, αν και εφόσον υπάρξουν παρενέργειες σε αυτό το επίπεδο κατά την ψηφοφορία του νοµοθετήµατος για τα οµόφυλα ζευγάρια.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής