Δίνουν και παίρνουν τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων τις τελευταίες μέρες, ενόψει των ευρωεκλογών. Από τα λίγα που έχω μαζέψει, έχω αρχίσει να υποψιάζομαι ότι ο ερχόμενος Ιούνιος μπορεί να χαρακτηριστεί και ως μήνας «πολιτικού βιασμού». Το λέω αυτό γιατί σχεδόν σε όλες τις έρευνες η Ν.Δ. προηγείται με πάνω από είκοσι μονάδες του δεύτερου κόμματος, που με τα σημερινά δεδομένα είναι το ΠΑΣΟΚ του σύντροφου Ανδρουλάκη. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, το κυβερνών κόμμα κινείται στην περιοχή του 33%- 35%, με το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται κατά 20% και τον ΣΥΡΙΖΑ λίγο παραπάνω. Αν μου ζητούσατε τώρα να σας κάνω μια πρόωρη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, αν και νωρίς, θα τη ρίσκαρα σε δύο επίπεδα, εκτός από την ξεκάθαρη πρωτιά της Ν.Δ. Τα επίπεδα αυτά αφορούν τη δυναμική που καταγράφει το ΚΚΕ του Κουτσούμπα (και δεν το γράφω τυχαία, αφού η δημοφιλία του «κόκκινου» γραμματέα βοηθά το κόμμα) και φυσικά τα αυξημένα ποσοστά της Ελληνικής Λύσης του Βελόπουλου. Επειδή μου αρέσει να ρισκάρω, δεν αποκλείω το ΚΚΕ να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ, όπως και η Ελληνική Λύση να πλησιάσει το 10%. Οπως αντιλαμβάνεστε, το πρόβλημα εστιάζεται σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, δύο κόμματα που δείχνουν να μην έχουν ανακλαστικά.


Ανακοινώνει ονόματα ο Μητσοτάκης

Σειρά συναντήσεων με πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο ευρωψηφοδέλτιο της Ν.Δ. είχε τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος Μητσοτάκης. Οπως με πληροφορεί η καλή πηγή που διαθέτω στο Μαξίμου, τις τελευταίες μέρες πρέπει να έχει δει πάνω από δεκαπέντε... υποψήφιους. Με δεδομένο ότι βλέπει τους «κλεισμένους», δεν αποκλείω από αύριο Δευτέρα να ξεκινήσει να ανακοινώνει σιγά σιγά τα πρώτα ονόματα. Μάλιστα, έχω την αίσθηση ότι κατά τη διάρκεια της αυριανής παρουσίασης του βιβλίου του Δημήτρη Τσιόδρα, που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής, παρουσία του αρχηγού Κυριάκου, δεν αποκλείεται να δούμε τον τελευταίο να ανακοινώνει και επισήμως την (πρώτη) υποψηφιότητα του συνεργάτη του.

! Οπως σας είχα αποκαλύψει στις αρχές της εβδομάδας στη διαδικτυακή μορφή της στήλης, ήδη ο πρόεδρος Μητσοτάκης συναντήθηκε δύο φορές (έβγαλαν και φωτογραφία) με τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, ενώ μέσα στη βδομάδα είναι πολύ πιθανόν να περάσει το κατώφλι του Μαξίμου και ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς. Η λογική του Μαξίμου είναι οι υποψηφιότητες να «ανακοινώνονται» μέσω διαρροών, οι οποίες θα συνοδεύονται από φωτογραφίες του προέδρου με τους υποψηφίους.


Χαμηλό βαρομετρικό στα media του ΣΥΡΙΖΑ

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια, λέει ο θυμόσοφος λαός μας. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και στον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα. Η κατρακύλα του κόμματος εκ των πραγμάτων επηρεάζει το ευρύτερο περιβάλλον. Ανάμεσα στα πολλά που επηρεάζει είναι και τα media, τα κομματικά και μη, που αρχίζουν να ξεμένουν από αναγνώστες. Είναι αυτά τα Μέσα που στήθηκαν επί Τσίπρα - Παππά, προκειμένου να αμφισβητήσουν τη βαριά διαπλοκή! Αυτούς τους «κακούς ανθρώπους», τα «τέρατα της δημοσιογραφίας», που δυστυχώς δεν πρόκαμε ο Πολάκης να τους χώσει τρία μέτρα κάτω από τη γη... Δυστυχώς η πλειονότητα του κόσμου (των πολιτών) όχι μόνο δεν επιβράβευσε τις πολλές «ελεύθερες» και «αδέσμευτες» φωνές, αλλά, απεναντίας, τις άφησε στα χέρια του Πέτσα και έπειτα από λίγο στο... έλεος του Θεού. Κάπως έτσι χάσαμε την Ακριβοπούλου και τον Καψώχα, το ανεπανάληπτο και αλησμόνητο δίδυμο της ΕΡΤ, το «Χωνί», την εφημερίδα του Λιβάνη και τις τόσες άλλες φωνές, που σίγησαν, γιατί σταμάτησε να ρέει η κρατική διαφήμιση. Γιατί δεν πιστεύω ότι θα έκλειναν μια εφημερίδα που θα είχε αναγνώστες, επειδή δεν θα είχε την ελάχιστη (πλέον) κρατική διαφήμιση... Γιατί τα Μέσα που έχουν αναγνώστες είναι φυσικό επακόλουθο να έχουν και διαφημιζόμενους (κυρίως ιδιώτες). Τα media του ΣΥΡΙΖΑ, βουτηγμένα στην τοξικότητα, εκτός του ότι δεν έχουν αναγνωστικό κοινό, είναι αποτρεπτικά (ως περιβάλλον) για έναν διαφημιζόμενο. Τόσο απλά και τόσο πρακτικά. Και κάπως έτσι έχουν αρχίσει να ψάχνουν παράδες, που, ως γνωστόν, κανείς δεν χαρίζει σε κανέναν!

ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ (ΚΑΙ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΕΙΡΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΥΓΕΝΑΚΗ, ΑΚΟΥΩ ΚΑΛΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΕΛΓΑ, ΑΝΔΡΕΑ ΛΥΚΟΥΡΕΝΤΖΟ


Η λογική του Πολάκη

Είδα λοιπόν στην είσοδο της Κουμουνδούρου τον Πολάκη να φτιάχνει σκαλέτα στους δημοσιογράφους, υποδεικνύοντάς τους το τι θα πουν. Ενας πολιτικός και δη αριστερός, προφανώς επειδή δεν του άρεσε η ερώτηση που του έκαναν, άρχισε να υπαγορεύει σε συναδέλφους πώς θα κάνουν τη δουλειά τους. Αν δεν ήταν ο ίδιος άνθρωπος που επί χρόνια θέλει να μας χώσει κάτω από τη γη, θα είχε και μια μικρή αξία η υπαγόρευση. Ομως, εν προκειμένω, δεν έχει απολύτως καμία, γιατί πολύ απλά το ιδανικό για τον Πολάκη θα ήταν να υπάρχει μια κρατική τηλεόραση, όπως αυτή που είχε φτιάξει ο Παππάς, ένα τοπικό κανάλι, όπως αυτό που πληρώνει ο φίλος μου ο Ανδρέας ο Κουρής, και άντε και δυο-τρεις εφημερίδες που θα βρίζουν τον Μητσοτάκη, τον Αδωνι και φυσικά και τη Μαρέβα. Και αφού όλα αυτά τα Μέσα θα έκαναν την απαιτούμενη προπαγάνδα, ακολούθως θα έβγαινε στο Facebook ο αψύς και θα έγραφε τα μεταμεσονύχτια δικά του. Επειδή διάβασα αυτή την αποτύπωση με την κατάσταση στα media στην Ελλάδα, θα είχε αξία μία αντίστοιχη με αυτήν που ζήσαμε επί ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Με τον Μάρη, τον Λιβάνη, τον Ιβάν και τον Καλογρίτσα. Τότε όμως όλα ήταν όμορφα και κανείς δεν ασχολούνταν με την αντικειμενικότητα, που είχε καταβιαστεί.


Κανιβαλίζει το ΠΑΣΟΚ ο Λοβέρδος

Από κάτι πρόχειρες έρευνες που έχω στη διάθεσή μου προκύπτει ότι το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου, αν σε κάποιον κάνει ζημιά, είναι στο ΠΑΣΟΚ του Ανδρουλάκη. Μάλιστα, μιλάμε για απώλειες ικανές για να ξεκινήσει η εσωκομματική γκρίνια στη Χαριλάου Τρικούπη. Γιατί αν σε ένα κόμμα του 14% έρθει κάποιος και πάρει το 2%, δεν το λες και λίγο. Εν προκειμένω, ο πρόεδρος Λοβέρδος φαίνεται να κάνει μεγάλη ζημιά στο επίπεδο της Αττικής στον Ανδρουλάκη. Αν σε αυτή τη ζημιά προστεθούν και τα γενναία ανοίγματα του προέδρου Μητσοτάκη στο σκληρό ΠΑΣΟΚ, τότε φοβάμαι ότι ο αρχηγός Νίκος θα ξεμείνει με τον Λαλιώτη και κάτι άλλα γεροντάκια, που ζουν με τις αναμνήσεις τους.


Με ανεβασμένες μετοχές

Αν υπάρχει ένας αναπληρωτής που έχει εκτιναχθεί στο ενδοκυβερνητικό ταμπλό ως πολιτική μετοχή, αυτός δεν είναι άλλος από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο. Πέραν της διαχρονικής εκτίμησης που τρέφει στο πρόσωπό του ο πρόεδρος Μητσοτάκης, εσχάτως πρέπει να σας πω ότι είναι και ο πιο δημοφιλής υπουργός σε επίπεδο Αυτοδιοίκησης. Και μιλάμε για τους πιο δύσκολους τύπους, που δεν λένε καλά λόγια ούτε για τους εαυτούς τους. Ο Λιβάνιος, που βρίσκεται σε απευθείας επικοινωνία με το Μαξίμου, εκτός από την επιστολική ψήφο, εσχάτως διόρθωσε και τη διαχρονική στρέβλωση που υπήρχε στον τρόπο κατανομής των εδρών σε επίπεδο ευρωεκλογών. Εκτός από τα θεσμικά, κάτι μου λέει ότι ετοιμάζει και κάτι άλλα, που συνδέονται με τη χρηματοδότηση των δήμων. Κάποιοι λένε ότι έχει έτοιμο ένα δεύτερο (πρόγραμμα) «Αντώνης Τρίτσης». Κανονικό και όχι σαν αυτό που ταλαιπώρησε τους δημάρχους επί Πέτσα.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής